Hotels i restaurants ja avaluen les mesures a adoptar un cop es pugui obrir

A l’espera del que es pugui exigir oficialment, el sector té sobre la taula la instal•lació de mampares de separació i màquines d’ozó, així com regles estrictes per als treballadors

Restaurant del llac de Pessons
Restaurant del llac de Pessons

Restaurants i hotels són conscients que quan puguin tornar a obrir els esperen temps complicats. Per una banda, perquè el volum de clients, fins que es comenci a reactivar el turisme, serà molt reduït. Per l’altra, perquè tocarà adaptar-se al que ja es coneix com a “nova normalitat” amb mesures que garanteixin la seguretat sanitària. Des del sector, a l’espera de les recomanacions que puguin arribar per part de les autoritats, ja s’estan movent per fer les seves pròpies propostes, amb un ull posat a idees que ja s’han posat sobre la taula a països veïns, com ara mampares de separació o cartes digitals als establiments o bé màquines d’ozó per desinfectar.

Fonts del sector consultades per Altaveu expliquen que, des del Govern, se’ls ha promès que d’aquí a pocs dies haurien de poder tenir un primer esborrany de quines mesures s’exigiran adoptar quan s’autoritzi la reobertura de tots dos tipus d’establiments. Serà un document treballat entre Sanitat i Turisme i que seguirà les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut. Una primera base per saber què hauran de fer quan puguin tornar a posar-se en marxa.

A banda d’això, des de les patronals del sector no s’amaga que es parla del tema i, de fet, s’ha volgut consultar als associats. Es vol avançar feina, entre altres motius, davant la possibilitat d’acollir una hipotètica fase final de la lliga ACB. Poder presentar un sector hoteler preparat contra el coronavirus seria un punt important a l’hora d’enfortir la candidatura, indiquen les fonts consultades.

Els hotels no volen que les restriccions que s'imposin puguin posar en risc la seva classificació d'estrelles

I són varis els establiments que han començat a posar sobre la taula possibles mesures. De fet, tampoc és que es vulgui inventar la sopa d’all, sinó que es busca inspiració en propostes que ja s’han apuntat a Espanya o França. És el cas, pel que fa als restaurants, de la possible instal·lació de mampares de separació entre clients. Des del sector s’admet una certa sorpresa per una possibilitat que “ens pensàvem que generaria resistència” i, en canvi, “la sensació ara és que molts negocis ja ho tenen assumit”.

Altres de les propostes que s’han anat recollint apunten a l’aposta per fer que als restaurants les cartes siguin digitals o que a tots els establiments hi hagi gel i desinfectant. També s’entén que els treballadors, a més de mantenir una  distància de seguretat, no haurien d’abandonar el local durant la jornada laboral per evitar risc de contagi i canviar-se de roba també al lloc de feina.

Hotels i restaurants també han apuntat la possibilitat de comprar màquines d’ozó per a la desinfecció. En el cas dels allotjaments la preocupació també és com es gestionaran les zones de menjar, com ara els bufets i si el fet d’imposar algunes restriccions els pot comportar una davallada de la qualificació. Així, es recorda que, per exemple, hi ha serveis claus per tenir una determinada categoria d’estrelles, com ara la zona d’aigües i Spa. Aquests, en funció de les mesures que s’adoptin per evitar el risc de contagi, estarien tancats. El que es demana és que això no pugui suposar un perjudici per a l’establiment.

El que està clar és que, com a mínim durant un temps, “hi ha una sèrie de costums que hauran de canviar”. Fins i tot, “a la llarga algunes es quedaran”. Això sí, es vol que hi hagi “la màxima previsió” perquè “al cap de dos mesos de fer una inversió en una determinada mesura no haguem de posar més diners perquè no sigui vàlida”. També s’alerta que “totes les empreses estan en una situació econòmica molt difícil”. De fet, es recorda que la gran majoria d’establiments hotelers s’acabaran acollint a la possibilitat d’aplicar a les seves plantilles o bé una suspensió temporal de contracte o bé una reducció de jornada. I encara sort, ja que “sense ERTOs era liquidar a tothom i esperar”.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending