Hi haurà 50 ‘laboratoris mòbils’ a tot el país per fer les proves d’anticossos del Covid-19

Salut admet que alhora de fer els exàmens d’immunització es prioritzarà la gent gran i la més vulnerable, els seus cuidadors i el personal sanitari

Els punts que s'instal·laran seran similars seran similars al centre intermedi ubicat a l'accés de l'antic tanatori, a tocar de l'hospital.
Els punts que s'instal·laran seran similars seran similars al centre intermedi ubicat a l'accés de l'antic tanatori, a tocar de l'hospital.
El ministeri de Salut establirà cinquanta punts a tot el país on es faran els tests ràpids que han de permetre saber quins ciutadans han passat el coronavirus i quins no. Un equip integrat per dues persones del ministeri, dues d’ACTUA, dues del SAAS, dues d’independents i una altra d’externa al país estan dissenyant el projecte que ha de permetre “arribar a la població dues vegades”. Encara no estarà clar quan es començaran els exàmens. Sí que sembla evident que entre el primer cribratge i el segon hauran de passar unes dues setmanes.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, ha donat alguns detalls més del projecte, de les proves d’anticossos, que han de fer possible quants ciutadans han passat la pandèmia. Segons l’epidemiòloga del ministeri Mireia Garcia, hi ha unes estimacions molt incipients que consideren que el nombre de contagiats al país estaria al tomb del 10% de la població. La doctora, però, ha deixat clar que “hi ha molt poca base” per fer aquestes estimacions, alhora que el ministre ha remarcat que la desconeixença de la malaltia complica molt qualsevol càlcul. D’aquí que sigui fonamental la prova d’immunització.

Unes estimacions molt embrionàries i amb poca base situen la xifra dels infectats al Principat al tomb del 10% de la població, segons una epidemiòloga del ministeri

Els tests es faran, majoritàriament, en uns 50 ‘stop-labs’, que és aquest el nom tècnic que els dissenyadors del projecte han donat als punts de recollida de mostres, on els ciutadans hauran d’acudir amb els seus vehicles a sotmetre’s a un ràpid examen. També es faran les proves a l’hospital i als centres sociosanitaris en els casos dels ingressats o residents o, en darrer terme, al domicili d’aquells que no tinguin cap altra opció que no sia que se’l vagi a veure a casa.

Martínez Benazet ha reconegut que “prioritzarem” les analítiques “a la gent gran” i a les persones més vulnerables, així com a les persones que han de tenir cura d’aquestes i, també, al personal sanitari. “Després”, una vegada es tinguin els resultats dels tests fets, “ja valorarem si donem un passaport d’immunització electrònic o es donen unes directrius. Ho ajustarem en base al coneixement que tinguem a cada moment”. La informació que donin aquests tests serviran per decidir el ritme d’obertura de les activitats individuals i econòmiques.

Martínez Benazet: “Hem de ser molt curosos i responsables perquè en cas contrari podríem tenir un rebot de la pandèmia i això seria catastròfic i retrocediríem. Hauríem de tornar al confinament total, faríem passos enrere”

El titular de Salut ha afirmat que aquesta setmana segur que no hi haurà cap canvi en el confinament recomanat. Una altra cosa serà a partir de la setmana que ve en funció de l’evolució que la pandèmia hagi mostrat aquesta setmana. Martínez Benazet ha explicat que d’entrada es facilitarà una mica més la llibertat de moviments individuals, per possibilitar, per exemple, fer una mica d’activitat física, i, després, es mirarà d’obrir alguna activitat econòmica. Tot “de forma molt prudent”.

El responsable governamental de Salut ha assegurat que “si nosaltres ara obríssim tindríem un pic de la malaltia” que molt probablement seria inassumible. Per això cal ser molt cautelós. L’obertura que es decideixi ha de ser “molt discreta” i al cap de set dies s’ha d’analitzar quin impacte ha tingut la primera obertura que es decreti. “L’haurem de monitoritzar molt bé”, ha remarcat el ministre.

Martínez Benazet ha insistit que “potser podrem obrir una mica”, però “hem de ser molt curosos i responsables” perquè en cas contrari “podríem tenir un rebot de la pandèmia i això seria catastròfic i retrocediríem. Hauríem de tornar al confinament total, faríem passos enrere”. Per tant, s’ha d’actuar “de forma molt responsable”. I saber qui ha passat la malaltia i qui no l’ha passat ha d’ajudar a prendre decisions. I ara per ara, malgrat que el ministre voldria que l’hagués superat amb èxit una part important de la població, això sembla impossible.



“La incidència és alta, però hem vist una punta de l’iceberg bastant més gran que la que estan veient els països del voltant”

La metgessa del ministeri Mireia Garcia ha afirmat que “la incidència” del coronavirus al Principat “és alta”, però que això també és perquè “hem fet proves a molta gent”, d’aquí que s’hagin reportat, percentualment, molts més casos dels que hagin pogut tenir en altres països. Segons Garcia, “hem vist una punta de l’iceberg bastant més gran de la que estan veient als països del voltant”. Arribar a la base de la malaltia, a poder tenir controlats tots els casos, o saber com va arribar el virus al Principat és pràcticament impossible, segons que han insistit tant la doctora com el titular de Salut, Joan Martínez Benazet. La doctora ha explicat que la incidència de la malaltia segueix la piràmide poblacional. Això és, la majoria dels infectats, en xifres absolutes, se situarien al tomb dels 40 i els 60 anys entre les dones i dels 45 i els 60 anys en el cas dels homes. Ara, com ha quedat clar amb la mortalitat, l’impacte més gran és entre les persones de més de 80 anys. Els casos que afecten menors de 15 anys són molts pocs i el contagi s’hauria produït a través de familiars contagiats que resideixen al mateix domicili. Martínez Benazet ha explicat que es miraran de fer algunes proves més de les que s’estan fent de PCR per intentar ‘descobrir’ més afectats per la malaltia. 



 

Comentaris (15)

Trending