Goyache alenta els empleats de Vall Banc en nom de JC Flowers alhora que mira de vendre BPA Panamà

Comentaris

El conseller delegat de l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) i president de Vall Banc, César Goyache, ha aprofitat els darrers instants de la jornada laboral dels empleats del nou banc per enviar-los una missiva d’agraïment per aquests primers dies de feina i posar-los al dia de les negociacions amb JC Flowers. Goyache ha transmès els ànims a la plantilla mentre està de ‘tour’. L’home clau en la gestió de la resolució de Banca Privada d’Andorra (BPA) està intentant ‘col·locar’ la filial panamenya de l’entitat intervinguda, que no va entrar al lot del banc pont. També pretén fer el mateix amb la gestora patrimonial que BPA tenia degudament reconeguda a Suïssa.

En la nota enviada per Goyache als empleats s’hi explica que aquests darrers dies s’ha desplaçat al Principat una delegació de JC Flowers encapçalada pel director general de la delegació europea del fons voltor establerta a Londres, Michael Christner. Aquest financer que anteriorment havia prestat servei al grup Morgan Stanley serà, segona el conseller delegat de l’AREB, qui l’hauria de rellevar en la presidència de Vall Banc. Juntament amb Christner, també tindria un pes específic en l’equip enviat per Flowers Christoph Lieber, que s’integrarà en el futur consell d’administració de Vall Banc i tindrà responsabilitats executives en la implementació del fons en la dinàmica del banc pont. Lieber és el CEO d’un petit banc alemany i també s’ha mogut en l’entorn financer suís. Fins ara, tot el procés previ a l’aterratge del fons a Andorra l’havia capitanejat el conseller general associat de JC Flowers a Londres Arvidas Remeza.

Christner i Lieber haurien participat dijous en el primer comitè de coordinació entre l’AREB i el comprador de Vall Banc. És, explica Goyache, el segon cop que membres de JC Flowers es desplacen al Principat arran de l’acord de compravenda -el contracte oficial no s’ha formalitzat- signat el 26 d’abril passat. El màxim responsable de l’AREB no concreta en el comunicat escrit enviat en la intranet del nou banc quan JC Flowers passarà a comandar Vall Banc. I que això està subjecte a l’autorització del Govern d’Andorra i l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF). Segons fonts coneixedores del procés de compravenda, justament seria la negociació amb l’INAF el que s’hauria estat fent aquests dies. El regulador voldria evitar qualsevol tipus d’ensurt futur.

Però els interrogants, que Goyache mira de dissipar amb la seva comunicació, continuen. Fonts coneixedores del procés han assegurat que el principal interès de JC Flowers, més que implantar-se realment al Principat, és poder disposar d’una plataforma bancària des de la qual operar a Europa. En la carta enviada pel conseller delegat de l’AREB i avui president de Vall Banc, Goyache explica que el banc pont “és una entitat andorrana que combinarà la seva activitat de banca privada i gestió de patrimonis amb el servei a la plaça, contribuint al creixement del país. Vall Banc no aspira a ser el més gran si no el millor”. 

Abans d’agrair en nom de JC Flowers “l’esforç que esteu realitzant per mantenir els clients i tenir disponibles, en el menor temps possible, tots els productes i serveis que oferirà Vall Banc”, Goyache explica que el banc pont “disposa d’un equip de professionals altament qualificats, sense un objectiu prioritari de JC Flowers crear un entorn apropiat per al desenvolupament personal i professional de tots els empleats”. “Gràcies a tots com sempre pel vostre esforç i dedicació i continuem treballant per fer d’aquest projecte un gran èxit”, escriu Goyache evidentment en castellà, obviant que es tracta ara mateix d’una entitat pública que hauria d’estar subjecta a l’idioma oficial del país.

El ‘tour’

La missiva de Goyache ha arribat a les bústies electròniques dels treballadors de Vall Banc entre maleta i maleta del conseller delegat de l’AREB. Segons diverses fonts properes al banc pont, el president de l’entitat hauria estat a Panamà i hauria d’anar a Suïssa per tancar les vendes de filials i operadors que tenia BPA. Al país centreamericà, el banc intervingut hi tenia una filial bancària (BPA Panamà) i una de valors (BPA Valores). Es dóna el cas que les llicències bancàries panamenyes només permeten a les entitats autoritzades captar clients i gestionar dipòsits, però no poder fer inversions. Aquestes s’han de derivar a cases de valors. BPA va optar al seu dia de crear la seva pròpia ‘marca’. I són les dues entitats les que Goyache vol ‘col·locar’. Les filials panamenyes no han format mai del paquet del banc pont.

 Segons diverses fonts, no serà difícil trobar comprador. De fet, ja estaria tot més o menys resolt. Les mateixes fonts han assegurat que fa molts mesos que la Superintendencia bancària de Panamà havia evidenciat que la filial de BPA estava completament neta i sense cap mena d’incidència. Tant que l’interventor designat, Jaime de Gamboa, fa molt temps que no entenia massa bé perquè s’havia de mantenir la intervenció. Sols perquè la matriu estava intervinguda al Principat. També les autoritats panamenyes haurien advertit que no volien que qualsevol acció de la matriu suposés un ‘problema’ per als dipositants de la filial. I que en cas contraris s’hi posarien molt forts.

No només no es va ‘xuclar’ ni un cèntim d’euro de la filial panamenya -fet que sí que ha passat amb altres filials- si no que si no es torç l’operació, tot indica que qui es quedarà BPA Panamà per un preu moooolt mòdic que no ha transcendit es Canal Bank (Banco Canal fins no fa massa). Es donen un parell d’elements d’allò més curiosos. ¿Qui es va incorporar en el darrer any al banc panameny? Doncs qui era el delegat i cap visible de BPA a Panamà, Sergi Lucas. Per tant, Lucas recuperarà ‘els seus clients’. Però caldrà veure com es pot fer, perquè tota la tresoreria de BPA Panamà resta a BPA. I si BPA suposadament no té corresponsals… Els actius de BPA Panamà estan en un núvol, a l’interbancari. I s’han de rescatar. En principi, si s’aplica la lògica d’allò que s’ha aplicat els darrers catorze mesos, hi hauria d’haver veritables complexitats per rescatar aquells actius.

Més enllà de Panamà, Goyache també s’ha de desplaçar, possiblement la propera setmana, a Suïssa. Allí BPA hi tenia una petita assessora financera, una gestora de patrimonis anomenada Financial Advisor, que pràcticament no tenia negoci però sí que disposava de les autoritzacions pertinents del regulador suís i, per tant, està totalment legitimada per operar amb bancs. El que pugui es pugui recuperar de la venda d’aquesta gestora també semblen engrunes, segons les fonts.

Comentaris

Trending