Govern continua sense aclarir la lletra petita de l’acord sobre el tabac que ara no es tancaria fins al juliol

Martí, Ubach i Calvó es tornen a reunir amb representants dels colliters i dels fabricants per insistir que la negociació “va bé” i que Brussel·les garanteix una transitòria de 30 anys

La ministra d'Agricultura, Sílvia Calvó; el cap de Govern, Toni Martí; i la titular d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant una trobada anterior.
La ministra d'Agricultura, Sílvia Calvó; el cap de Govern, Toni Martí; i la titular d'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant una trobada anterior.
El Govern continua sense aclarir la lletra petita del pacte sobre el tabac que s’està treballant amb la Unió Europea (UE) en el marc de les negociacions per establir un acord d’associació. L’executiu es manté ferm en què hi haurà una transitòria de trenta anys i remarca que la pressió exercida per França ja ha minvat fins a pràcticament desaparèixer. Però no desvetlla en cap cas quines són les exigències o les condicions imposades per Brussel·les. Tot plegat fa que la intranquil·litat perduri en el sector.

El cap de Govern, Toni Martí, i les ministres d’Afers Exteriors i Agricultura, Maria Ubach i Sílvia Calvó, respectivament, s’han tornat a reunir recentment amb representants, com a mínim, de l’associació de pagesos que aglutina els colliters de tabac i responsables de l’associació de fabricants. Segons fonts properes als primers, la trobada no va aportar res de nou més enllà d’insistir en què es garanteixen trenta anys de transitorietat. Això sí, s’hauria dilatat un mes més la resolució de tot plegat. 

Si fa unes setmanes -ho va dir fins i tot el ministre de Finances i portaveu governamental Jordi Cinca en una de les habituals compareixences de premsa dels dimecres- es donava per fet que la negociació sobre el tabac es tancaria aquest mes de juny, ara es parla del juliol. De fet, segons les fonts consultades, Martí, Ubach i Calvó haurien assegurat que fa mesos que no hi ha moviment en relació amb la negociació tabaquera.

Els responsables governamentals en cap cas expliquen quines són les condicions exigides per la UE i menys encara faciliten cap documentació

El cap de Govern i les ministres haurien informat els representants del sector del tabac reunits aquest divendres a l’edifici administratiu que la UE farà un seguiment precís de l’acord que s’estableixi des del primer dia. Segons les fonts, però, no s’hauria donat cap detall clar dels matisos que Brussel·les incorpora en la transitòria que l’executiu va assegurant que serà de trenta anys però que les fonts tenen clar que tindrà una efectivitat força menor. Si no es van donar detalls, menys encara cap document.

El que sí que hauria assegurat Martí és que s’hauria aconseguit atenuar la pressió que estava duent a terme el govern francès i això hauria de facilitar que el tram final de les negociacions per tancar definitivament l’acord sigui menys tens i, suposadament, relativament més assequible. Més fàcil. “Tot va bé”, hauria estat la frase més repetida pel màxim responsable de l’executiu, segons les fonts.

Etiquetes

El Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i el cap de Govern, Toni Martí, conversen just abans d\'iniciar-se el dinar.

Relacionat

El síndic alerta d’anys “complicats” i el Copríncep mitrat diu que hi serà “mentre els andorrans ho vulguin”
Imatge de grup dels nous agents amb els directors del cos i el cap de Govern, el ministre i la secretària d\'Estat.

Relacionat

La frontera del Pas de la Casa, sota control policial permanent
El cap de Govern, Toni Martí, durant l\'entrevista realitzada per Sébastien Berriot.

Relacionat

Martí assegura que es demanarà una excepció a la UE per no haver de ‘respectar’ la lliure circulació de persones
-

Relacionat

Els colliters alerten de la incertesa que encara hi ha sobre el tabac en el marc de la negociació amb la UE
-

Relacionat

… i Martí no sap (vol) dir que la figura de l’observador actiu davant la UE ha mort
-

Relacionat

França impulsarà patrulles de muntanya per combatre els ‘esclaus’ del tabac
El cap de Govern, Toni Martí, es dirigeix al conseller socialdemòcrata Pere López des de la tribuna parlamentària dels oradors.

Relacionat

Govern jura i perjura que la UE concedirà la transitòria de 30 anys al tabac però no aclareix a canvi de què

Comentaris

Trending