França impulsarà patrulles de muntanya per combatre els ‘esclaus’ del tabac

Tant les autoritats andorranes com les franceses es fixen l’objectiu de lluitar de manera molt important contra el contraban els dos propers anys

-
-
França no descarta crear patrulles de muntanya -amb policies i duaners- per intentar combatre a peu les xarxes que han trobat en el contraban del tabac un nou negoci després de veure com minvaven els beneficis producte d’altres delictes atesa la pressió policial. Combatre el tràfic il·lícit de tabac és una prioritat absoluta per al servei duaner francès per al curs 2018-2019 i, especialment, per a la nova delegació del departament a Tolosa. Andorra també pretén incrementar en dotze persones la plantilla de Duanes entre aquest any i el que ve. Tot plegat fruit de les pressions fetes des de París i com a contrapartida a no collar en excés en el tema fiscal.
El servei francès va comissar el 2017 un 36% més de tabac il·lícit que l’any abans a la regió Migdia Pirineus

Des de l’1 d’abril ha entrat en funcionament el nou conveni de cooperació policial i duanera entre Andorra i França. I els darrers dies s’ha visualitzat l’entrada en vigor de dit acord fent controls conjunts al punt duaner de Portà. Tant el director general del departament de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, com el director del servei regional de la duana francesa a Tolosa, Jean-Michel Pillon, van refermar aquest divendres el compromís de les dues administracions per posar setge al contraban de tabac. De fet, durant el 2017 els controls pel cantó francès ja van créixer significativament. A la regió de Migdia Pirineus es van comissar 4,5 tones de tabac, un 36% més que l’any anterior, quan es van recuperar 3,3 tones.

Els controls conjunts francoandorrans no seran permanents. Però sí que es poden donar quan s’escaigui atès els convenis bilaterals signats. França està molt preocupada per la precarització que està comportant l’arribada de xarxes ‘professionals’ de delinqüència a la zona del Pas de la Casa. Les autoritats franceses consideren els portadors de caixes i fardells gairebé com a esclaus d’aquelles bandes organitzades. D’aquí que França no descarti crear patrulles per la muntanya. Els convenis firmats també permeten l’intercanvi de dades sensibles. Per exemple, França podrà demanar sense limitacions informació relativa a vehicles matriculats al Principat.

Els controls conjunts integrants per duaners i policies de tots dos països ja han començat a funcionar al punt duaner de Portà

Andorra preveu incrementar els controls en relació als comerços que venen tabac i sobre els quals es pugui sospitar que fomenten el tràfic il·lícit. En aquest cas, però, les investigacions únicament les podran dur a terme integrants dels cossos andorrans. Pel cantó francès, les autoritats responsables pretenen dur a terme accions de control amb avions, com ja va fer durant molts anys amb èxit als punts fronterers amb Suïssa, i drons, uns nous ginys que s’incorporen com a elements de suport i control.

Etiquetes

Comentaris

Trending