Els colliters alerten de la incertesa que encara hi ha sobre el tabac en el marc de la negociació amb la UE

Una delegació de l’associació de pagesos es reuneix amb el grup liberal per tractar sobre la producció ecològica i de qualitat i també posa damunt la taula l’estat de l’acord amb Europa

-
-
L’Associació de Pagesos i Ramaders (APRA) manté un alt nivell de neguit en relació amb la negociació del Govern amb la Unió Europea (UE) per l’acord d’associació i les derivades i conseqüències que això pugui suposar. La incertesa que actualment hi ha sobre el tabac i la transitòria que se li aplicarà continuarà fent molt mal de panxa als colliters, un dels actors principals del sector tabaquer, primers o últims de la cadena segons com es miri.

Aquest neguit l’ha traslladat aquest divendres una delegació del col·lectiu encapçalat pel seu president, Xavier Coma, en una reunió mantinguda amb els membres del grup parlamentari liberal. Malgrat que l’estat de les converses amb Europa no eren el nucli central de la trobada, sí que la qüestió s’ha posat damunt la taula. I és que els cants de sirena i les suposades garanties que Brussel·les hauria donat al Govern, sempre i únicament expressades per l’executiu, no acaben de convèncer els pagesos.

El col·lectiu té clar que s’haurà d’adaptar a les noves regles de joc però alerta sobre els interrogants que encara hi ha sobre la transitòria que hauria d’haver-hi per al tabac, ja que aquest aspecte de la negociació encara no s’ha tancat, com han traslladat els representants de l’APRA als consellers liberals. De fet, comença a agafar força la possibilitat que en lloc d’una transitòria de trenta anys, aquesta només sigui de vint. Ara, caldria veure en quines condicions.

Agafa força la possibilitat que la transitòria a aplicar al sector tabaquer passi de trenta a vint anys, el que no se sap és en quines condicions

El Govern fa dies que manté un silenci absolut sobre la qüestió i, en canvi, ofereix nous ajuts o en recupera d’oblidats per als pagesos. O els hi incrementa dotacions congelades durant anys. Fonts properes a l’associació ha assegurat que “tanta rosca sorprèn” mentre s’és conscient que el seu ‘poder’ quan s’acosta un període electoral cotitza a l’alça. Unes 400 famílies estan involucrades en el sector primari del país i això signifiquen molts vots.

Europa, però, no era la qüestió. Els parlamentaris liberals s’han reunit amb la delegació de l’APRA per analitzar el Projecte de llei de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris i debatre sobre la situació del sector al país. Els representants dels pagesos han mostrat la seva preocupació per la poca diferenciació que el text recull entre ‘Producte d’Andorra’ i ‘Producte elaborat a Andorra’. Consideren que l’etiquetatge d’aquestes dues denominacions ha de ser radicalment diferent “per no induir a error al consumidor i per donar un valor afegit al producte 100% d’Andorra”

En concret, apunten que amb l’etiqueta ‘Producte elaborat a Andorra’ es pot donar el cas que els ingredients del producte no siguin tots del país i que “simplement se’n faci l’elaboració”. Des del grup liberal, segons que ha informat en un comunicat, “es recull aquesta preocupació i es presentarà esmena al text perquè una mateixa línia comercial de producte no pugui les dues denominacions simultàniament”. A més, es considera que “les dues etiquetes poden conviure però cal destacar sense matisos que la denominació ‘Producte d’Andorra’ correspon a un producte on els ingredients i l’elaboració s’han fet íntegrament al país, el que suposarà un valor afegit per als productors”.

Etiquetes

-

Relacionat

… i Martí no sap (vol) dir que la figura de l’observador actiu davant la UE ha mort
-

Relacionat

França impulsarà patrulles de muntanya per combatre els ‘esclaus’ del tabac
El ministre de Finances i portaveu governamental, Jordi Cinca, i el director general de Tributs i Fronteres, Albert Hinojosa, poc abans de la compareixença.

Relacionat

Cinca manté que hi haurà una transitòria sobre el tabac de 30 anys “no condicionada ni a la fiscalitat ni a res”
El cap de Govern, Toni Martí, es dirigeix al conseller socialdemòcrata Pere López des de la tribuna parlamentària dels oradors.

Relacionat

Govern jura i perjura que la UE concedirà la transitòria de 30 anys al tabac però no aclareix a canvi de què
-

Relacionat

Darmanin assegura que no pretén ‘collar’ fiscalment però imposa un control gairebé absolut sobre el tabac andorrà
La ministra d\'Afers Exteriors, Maria Ubach, durant l\'acte amb la delegació de l\'EFTA.

Relacionat

La ministra d’Exteriors torna a reconèixer les pressions de França perquè es redueixi el preu del tabac

Comentaris (1)

Trending