Govern atia més el foc en el 'cas BPA' i fa passos per actuar contra els eventuals responsables penals de l'afer

Comentaris

Govern atia més el foc en el \'cas BPA\' i fa passos per actuar contra els eventuals responsables penals de l\'afer
Govern atia més el foc en el \'cas BPA\' i fa passos per actuar contra els eventuals responsables penals de l\'afer

Més llenya al foc. Lluny d’amainar, el ‘temporal BPA’ arremet amb tota la força. El Govern, executant un nou cop de força, ha anunciat aquest dimecres que s’ha presentat com a actor civil en el marc de la causa penal que investiga els presumptes delictes que s’haurien comès a Banca Privada d’Andorra (BPA) i que la batlle Canòlic Mingorance mira d’aclarir arran del ‘Notice’ del FinCEN del 10 de març de l’any passat. Processalment, es tracta d’una fórmula per tal que l’executiu, de forma directa, pugui reclamar les indemnitzacions que consideri pels perjudicis que hagi pogut causar a l’Estat la crisi bancària. Però ningú no pot amagar que es tracta d’una ‘declaració de guerra’ de Toni Martí, Jordi Cinca i companyia contra tot aquell qui gosi defensar BPA i defensar-se en el marc d’aquesta causa.

La decisió del Govern de presentar una demanda davant la secció d’instrucció especialitzada número 1 de la Batllia, la que instrueix de manera genèrica el que es coneix com a ‘cas BPA’ i que formalment constitueixen una desena de sumaris diferents encara que interconnectats entre ells, s’ha concretat i s’ha dut a terme avui mateix, just poques setmanes després que hagi aparegut en diferents mitjans de comunicació espanyols les activitats que liderava el ministre de Finances quan va ser director general d’Orfund; just després que tot plegat s’enrarís encara més per la tramesa a la Batllia per part de Gerard Escuer d’una polèmica manifestació notarial feta pel seu pare, Josep Maria Escuer, exempleat de BPA i d’Andbank realitzada una setmana abans de morir; i, també i especialment, pocs dies després que el Tribunal Constitucional (TC) toqués el crostó a l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) i per extensió a l’administració andorrana en el seu ànim d’ocultar documents clau. De fet, bona part del 'terratrèmol BPA' es deu a la gestió que n'ha fet l'administració i els diferents organismes que hi estan intervenint.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió del consell de ministres, el titular de Finances i portaveu del Govern, Jordi Cinca, ha assegurat que “ha arribat el moment de començar a exigir responsabilitats allí on calgui”, i ha anunciat la decisió del Govern de personar-se en la causa penal com a actor civil. És a dir, de posar els peus i els ull de forma explícita i anunciant-ho públicament. No és aquesta una forma de procedir molt habitual, encara que sí del tot legítima. Però, normalment, pels interessos d’un Estat, de qualsevol, hi sol vetllar el ministeri públic, la fiscalia, un organisme, l’encapçalat per Alfons Alberca, que, de fet, ja ha estat fent aquest paper fins al dia d’avui en un cas en què, en la immensa majoria de vegades, la batlle instructora ha adoptat els acords que ha cregut escaients fent un seguidisme bastant notable de les decisions de l’acusació pública. 

Cinca ha explicat que fins ara l’executiu s’havia hagut de centrar-se a evitar el contagi de la plaça financera, a acompanyar el procés de resolució i a “defensar els interessos de l’Estat i les institucions del país davant altres parts que han anat actuant”. Però un cop “la resolució ha arribat al punt que ha arribat i la situació es comença a estabilitzar”, és l’hora d’“exigir reparacions” de manera que l’Estat pugui “rescabalar-se tant en l’àmbit material com en l’àmbit moral, pel dany reputacional que l’afer ha causat a l’Estat”.

El titular de Finances ha explicat que el Govern es persona a la causa principal i a totes les peces separades que s’han anat obrint (‘Petroli’, ‘Petrov’, ‘Emperador’, ‘Landstreet’, ‘Redder’…). i que ara, una vegada es tindrà accés al contingut total del sumari, s’anirà estudiant tot el cas per mirar si cal interposar noves demandes o actuar contra algunes persones en concret. “No ens quedem com a actors passius o mers espectadors”, ha afirmat Cinca, donant a entendre que l’executiu serà proactiu a partir d’ara a l’hora d’actuar contra els eventuals responsables del cas que dictamini la Justícia. Fins ara hi ha unes quantes desenes d’encausats, en la seva majoria gestors de BPA, i processat l’exconseller general de l’entitat intervinguda, Joan Pau Miquel, en el marc d’aquella acusació genèrica de blanquejar de forma continuada en el marc d’un establiment bancari que s’havia convertit en una suposada estructura de rentat de diners. La causa, ha deixat entreveure el ministre, pren “un sentit diferent al que tenia fins ara, que es tractava d’anar-se defensant en relació a tot allò que se li anava requerint”. 

Cinca ha explicat que a poc a poc “s’aniran concretant” totes les accions que es cregui adient tirar endavant. El ministre ha aprofundit, a preguntes dels periodistes, una mica més sobre les dues vessants de la reclamació que pretén l’executiu en el futur, tot i que ha deixat clar que encara no s’ha quantificat res. L’àmbit material pretén recuperar tot el cost que ha tingut per a l’Estat la gestió del ‘cas BPA, i ha posat l’exemple de les assessories jurídiques, per exemple, per tal de transposar la directiva europea a l’ordenament jurídic andorrà donant peu a la denominada ‘Llei de l’AREB’. Després hi ha “tots els perjudicis morals que han pogut afectar la reputació del nostre país, de la plaça financers i de tots els nostres ciutadans”. En global, ha remarcat Cinca, es tracta de “repercussions molt grans de tot plegat”.

De la sentència del Constitucional a les querelles pels 'diamants de sang'

A Cinca se li ha demanat per la darrera sentència del Tribunal Constitucional (TC) i després de remarcar que l’Alt tribunal “no qüestiona res del fons” de la decisió adoptada al seu dia per la Batllia i, després, avalada per la sala administrativa del Tribunal Superior (TS), que van rebutjar la impugnació de l’informe de l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) però sense saber què deia aquest treball del supervisor. El ministre ha recordat que el que diu el TC és que els tribunals ordinaris, per pronunciar-se sobre la resolució de BPA, “han de conèixer el contingut d’aquest informe” i, per tant, traient ferro a les crítiques de l’oposició a les maneres de fer de les autoritats administratives, ha deixat clar que es complirà “la sentència i es donarà l’informe de l’INAF”. També s’ha referit a la revisió de comptes i clients feta per PricewaterhouseCoopers (PwC). Cinca ha insistit en què “el que posa de relleu aquest treball de PwC és que (a BPA) es van afavorir pràctiques no ajustades a la legalitat”.

Per acabar, Cinca ha anunciat que “molt probablement” es formalitzarà querelles contra els mitjans de comunicació que han informat sobre la seva activitat a Orfund i que des de mitjans com ‘El Confidencial’ i ‘La Sexta’, que analitzen els ‘Papers de Panamà’, han vinculat als denominats ‘diamants de sang’. Ha explicat que els seus assessors legals estan acabant d’estudiar el cas i d’analitzar les informacions que han aparegut per fer-ne la lectura correcta i actuar judicialment “per preservar la veritat” i evitar que “a base d’insinuacions es creïn realitats falses”. El titular de Finances, que ha deixat clar que si acaba duent a terme alguna acció legal ho farà a títol personal, no s’ha volgut estendre més en la qüestió tot manifestant que “em sembla nociu ni que sigui per la meva salut mental anar incidint en una qüestió lamentable”. També ha preferit no estendre’s massa quan se li ha demanat pel fet que l’exministra Rosa Ferrer sigui l’advocada que actuant en nom de Raiffeisen.ad hagi impugnat la resolució de BPA per la qual s’adjudica Vall Banc a JC Flowers. “Aquest procés ens està permetent veure coses que sobten”, ha dit Jordi Cinca abans de recordar que Ferrer va ser nomenada ministra amb el ‘cas BPA’ ha acabat d’esclatar i que durant mesos ha participat dels debats governamentals on s’ha tractat la qüestió. També ha recordat, però, que es tracta d’una professional del dret que ara mateix ha deixat la política.

Fotografia: SFGA

Comentaris

Trending