Gallardo justifica els viatges “com a representació del país” i n'anuncia tres més per a inicis del 2020

El ministre d’Economia preveu desplaçar-se durant el primer trimestre de l’any vinent a Mònaco, San Marino i Perú, aquesta darrera cita amb despeses pagades per la Universitat del Pacífic de Lima

Tret de sortida a la negociació de la signatura d’un CDI entre Andorra i Israel
Tret de sortida a la negociació de la signatura d’un CDI entre Andorra i Israel

El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha defensat que els viatges al Canadà, Israel i Turquia realitzats entre setembre i novembre són justificats per “la tasca de representació del país”. A banda, ha anunciat que durant els primers mesos del 2020 hi ha previstos com a mínim tres desplaçaments més a San Marino, Mònaco i el Perú. Aquest darrer, ha indicat, no suposarà cap cost per a l’erari públic perquè les despeses estaran sufragades per la Universitat del Pacífic de Lima, que és l’organisme que l’ha convidat.

El titular d’Economia no ha volgut esperar a contestar les preguntes formulades per la consellera general del grup parlamentari socialdemòcrata Susanna Vela, que havia qüestionat aquests viatges i, fins i tot, els havia comparat amb els de l’exministre liberal Juli Minoves. Gallardo, a diferència del que és habitual en aquestes respostes escrites, ha anat per feina i ha volgut enviar la contesta com més aviat millor. Aquest dilluns s’ha publicat al Butlletí del Consell.

I en la resposta deixa clar que les crítiques rebudes no faran variar la voluntat de continuar amb uns desplaçaments internacionals en els quals, assegura, “hi ha de forma inherent al càrrec la tasca de representació del país com a ministre del Govern d’Andorra”. De fet, durant els primers mesos del 2020 ja n’hi ha com a mínim tres en l’agenda. Un d’ells, a Lima, capital del Perú, per respondre a la invitació de la Universitat del Pacífic per oferir una conferència dins del Fòrum de Ciutats Sostenibles. En la contesta escrita, Gallardo posa en relleu que les despeses d’aquest viatge seran “a càrrec de l’organització”. A banda, al llarg del primer trimestre de l’any vinent també anirà a Mònaco i a San Marino per “conèixer el model d’Autoritat d’Aviació Civil”.

A banda d’avançar aquesta agenda, el titular d’Economia justifica els anteriors desplaçaments. Així, pel que fa a Túrquia indica que va anar “per invitació del Govern del país per assistir a les Jornades Internacionals de Negoci” i amb l’objectiu “d’ aprofitar la possibilitat que ofereixen (...) per poder fer una presentació de les oportunitats d'inversió que Andorra ofereix als trenta-quatre països assistents” així com “impulsar les relacions econòmiques” amb l’Estat otomà i la Xina. El viatge va costar 2.517,33 duros, dels quals 2.201 pels bitllets d’avió i 326 en dietes, tot tenint en compte que l’executiu turc va sufragar l’allotjament. A més, del viatge es va tancar la proposta del CDI amb Ankara.

Pel que fa al viatge al Canadà, es va anar amb “l'objectiu de conèixer un model referent de Parc Tecnològic com ho és el Technoparc de Mont-real, i un ecosistema d'Innovació referent com el Quartier de la Innovation de Mont-real”. En aquest cas, el cost va ascendir a 2.538 euros, dels quals 1.838 pels passatges d’avió, 314 en hotels, 371,65 en dietes i 14 pels visats.

El darrer dels tres viatges de la polèmica va ser a Israel. Gallardo explica que va ser “per invitació de l'Oficina de Soporte y Promoción de Costa Rica i la Cambra de Comerç entre Iberoamèrica i Israel” i que va servir per “participar en la tercera edició del Concert de la Pau i en la Commemoració del 71è aniversari de l'abolició de l'exèrcit de Salvació de Costa Rica”. A la vegada es va “aprofitar el desplaçament per impulsar les relacions econòmiques, institucionals, educatives i culturals, així com acords tecnològics amb institucions i organismes d'Israel”. En aquest cas, el viatge només va suposar per les arques del Govern el pagament dels 120 euros corresponents a l’import del pàrquing de l’aeroport de Barcelona, ja que tota la resta va anar a càrrec de l’organització del Concert de la Pau. En total, per tant, els tres viatges van suposar una despesa de 5.176 euros.

Jordi Gallardo, durant el viatge a Israel.

Relacionat

El PS denuncia que els viatges de Gallardo recorden “els hàbits” de Juli Minoves

Comentaris (5)

Trending