Gallardo ja busca substitut per a Chato

La sortida del secretari d’Estat d’Economia, ara sí, està decidida i tot fa pensar que es formalitzarà entre dimarts i dimecres en forma de dimissió irrevocable

-
-
Malgrat que és cert que li manté la confiança i que entre ells hi ha molts anys d’amistat, el ministre de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, ja té clar que haurà de prescindir del seu número 2, el secretari d’Estat Salustià Chato. El Govern considera que la situació derivada de l’aparició de Chato en un llistat de funcionaris que segons la policia haurien incomplert diversos preceptes legals -tot plegat emmarcat en el ‘cas Cautxú’- és insostenible i que la sortida del secretari d’Estat és inqüestionable. Fins al punt que ja s’està pensant en eventuals recanvis.

Salustià Chato ja va posar el càrrec a disposició del ministre dimarts de la setmana passada mateix. I semblava que la renúncia seria acceptada per tallar d’arrel una polèmica que hauria estat de poc calibre però que s’ha anat enquistant i ara posa en evidència massa coses com per arriscar-se a seguir mantenint la situació. Fonts coneixedores de la situació han assegurat que es va optar per no adoptar una decisió en calent i reactiva a unes informacions periodístiques. Alhora, es va pensar des de l’entorn de l’executiu que una dimissió a les primeres de canvi era assumir un preu massa alt. Però el pas dels dies i la gestió de l’afer han fet veure que no hi ha volta de full.

Les interpretacions jurídiques, encara que n’hi puguin de favorables a una eventual justificació de la continuïtat del secretari d’Estat, serien massa rebuscades hores d’ara ja, segons les fonts consultades, que han admès que si bé és cert que ara s’haurà de delimitar molt bé què poden fer i què no poden fer els funcionaris, aquesta solució no pot ser reatroactiva i feta a mida per a Chato. La defensa aferrissada feta per Gallardo, sense qüestionar en cap moment el seu col·laborador ni obrir la porta a un expedient per aclarir la situació, hauria embolicat massa el conjunt del Govern. Més encara quan el portaveu governamental, Eric Jover, va fer suport al titular de Presidència.

Des de l’entorn governamental es considera que malgrat que va ser pactat de no deixar caure el número 2 d’Economia de seguida, la gestió que s’ha fet de la polèmica impedeix aguantar-lo

Amb tot, la setmana que ve es donen dues circumstàncies, com a mínim, que ajuden a prendre una solució definitiva. Es reincorporen a la feina tant el cap de Govern, Xavier Espot, com el propi Salustià Chato. Tots dos han estat de vacances els darrers dies. Espot serà dilluns a Tolosa. El secretari d’Estat també tenia prevista el seu retorn dimarts. I és a partir d’aquest dia que hi haurà moviments, segons les fonts. A més, coincideix que aquest mateix dia també se celebra una executiva liberal que es preveu que serveixi per mirar de reconfigurar el partit, de llimar asprors, d’afinar estratègies.

La sortida del secretari d’Estat -que des de bon principi, quan hi va haver entesa demòcrata-liberal ja va aparèixer a les travesses per ocupar algun càrrec- està pendent de la concreció de la data, per dir-ho d’alguna manera, i de la fórmula. El més probable és que la posada a disposició del càrrec inicial, de dimarts, es converteixi la setmana vinent en una dimissió irrevocable. A partir de llavors caldrà trobar acomodament professional a Chato -és funcionari de carrera, però el lloc de director de Pressupost que ocupava fins fa pocs mesos ja ha estat assignat a un altre integrant del departament- i buscar-li relleu, substitut.

És aviat per plantejar noms malgrat que els principals dirigents liberals, segons algunes fonts, ja haurien començat a barrinar. Una de les persones que sortirà a la llista -ja hi va sortir durant la configuració inicial de l’executiu i els seus satèl·lits, ben entès- és Maanan Aouraghe. Tresorer de Liberals, és un home de partit i de l’extrema confiança, també, de la direcció actual de la formació. A més, es mou professionalment en l’àmbit de les finances, la comptabilitat, l’assessorament empresarial… Encaixaria. Però l'activitat privada i la implicació professional que té amb la companyia per a la qual treballa de ben segur tornarà a ser un escull.

El secretari general liberal, Gerard Estrella, durant una compareixença.

Relacionat

Liberals emmarca el degoteig de baixes en “l’evolució normal d’un partit”
L'ara ministre de Presidència, Jordi Gallardo, i el cap de Govern, Xavier Espot, en anunciar el pacte de coalició governamental.

Relacionat

El ‘cas Chato’ deixa el Govern en un carreró sense sortida i fa entrar Liberals en crisi
Salustià Chato i Jordi Gallardo fent campanya electoral.

Relacionat

El PS recorda que la tasca arbitral està reconeguda com a activitat econòmica i demana a Espot que destitueixi Chato
-

Relacionat

Chato regularitza l’IRPF de les seves remuneracions arbitrals i el Govern dóna (gairebé) per tancada la polèmica
El ministre Eric Jover oferint les explicacions posteriors a la reunió del Govern.

Relacionat

Govern clarificarà el terme ‘activitat professional’ per deixar clar als funcionaris què poden fer i què no
Salustià Chato en una reunió recent amb membres de l'associació de comerciants del barri antic d'Andorra la Vella.

Relacionat

Gallardo no accepta la renúncia del secretari d’Estat d’Economia
-

Relacionat

El ‘cas Cautxú’ reobre el debat sobre les ‘segones feines’ dels funcionaris

Comentaris (9)

Trending