Govern clarificarà el terme ‘activitat professional’ per deixar clar als funcionaris què poden fer i què no

El departament de Tributs sol·licita a la Justícia informació del ‘cas Cautxú’ per esbrinar si hi ha algun treballador públic que no hagi complert amb les seves obligacions impositives

El ministre Eric Jover oferint les explicacions posteriors a la reunió del Govern.
El ministre Eric Jover oferint les explicacions posteriors a la reunió del Govern.
El Govern ha encomanat tant al departament de Funció Pública com al gabinet jurídic que estudiïn amb precisió fins on poden fer compatibles els funcionaris la seva activitat pública amb altres tasques que comportin una compensació econòmica. D’aquesta manera, s’analitzarà i es precisarà el concepte ‘activitat professional’ i, si cal, s’introduiran els matisos pertinents via modificació o desenvolupament reglamentari de la Llei de Funció Pública.

Tot plegat bé arran de l’aparició de diversos funcionaris i, especialment, de l’actual secretari d’Estat d’Economia, Salustià Chato, en el marc del ‘cas Cautxú’, i el fet que haurien rebut remuneracions de diferent naturalesa procedents de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). El departament de Tributs ja hauria sol·licitat a la Justícia s’hi pot disposar del llistat d’empleats públics que suposadament haurien incomplert la seva obligació de no treballar més enllà de l’administració tan sols a l’efecte de comprovar si han complert amb les seves obligacions impositives.

Chato ja hauria contactat amb Tributs per si ha de regularitzar el seu cas en relació amb l'IRPF; la remuneració de la FAF estava exempta de cotitzar a la CASS

En aquest sentit, el propi Chato s’hauria adreçat directament a Tributs per comprovar que tot allò percebut ho va declarar correctament a l’empara de l’IRPF i si no fos el cas regularitzar la seva situació. En relació a la CASS, i com ja va explicar l’Altaveu, el secretari d’Estat, per les seves funcions arbitrals, estava exempt de cotització. El ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, ha explicat que d’entrada no cal obrir cap expedient perquè primer cal que el superior immediat del funcionari sobre el qual es té dubtes li notifiqui la situació que se sospita i el commini a regularitzar qualsevol anomalia. Només en el cas que això no sigui així hi ha l’obertura de l’expedient.

Hores d’ara, com que hi ha el dubte de què es pot considerar com a ‘activitat professional’, no es podria considerar que cap dels empleats públics que apareixen en el llistat del ‘cas Cautxú’ -i sobre els quals, que quedi clar, no hi ha cap investigació judicial oberta; sols que apareixen en relació amb la comptabilitat de la FAF- hagi contravingut la Llei de la Funció Pública. Cert és, ha deixat intuir Jover, que una vegada aclarida la situació i fets els canvis escaients si pertoca, se serà del tot inflexible. El ministre no tenia al seu abast la dada de si des d’inici d’any, amb l’entrada en vigor de la nova legislació en matèria de funcionariat, algun empleat públic que estigui en disposició de fer-ho ha sol·licitat l’autorització necessària per poder compatibilitzar legalment la seva tasca pública amb una altra activitat professional.

Eric Jover ha assegurat que el conjunt del gabinet ministerial ha fet costat al titular de Presidència i Economia, Jordi Gallardo, alhora de decidir mantenir la confiança amb Chato i ha afirmat que en global, la prudència i les explicacions de Gallardo han convençut. Sobre la justificació que les quantitats percebudes pel secretari d’Estat eren molt menors -de l’ordre de 300 euros mensuals-, el portaveu governamental ha afirmat que aquest no és un element per decidir si es contravé una llei o no, però sí que pot ser un indicador per decidir què és activitat professional o què no ho és.

Salustià Chato en una reunió recent amb membres de l'associació de comerciants del barri antic d'Andorra la Vella.

Relacionat

Gallardo no accepta la renúncia del secretari d’Estat d’Economia
-

Relacionat

El ‘cas Cautxú’ reobre el debat sobre les ‘segones feines’ dels funcionaris

Comentaris (14)

Trending