Gallardo fa una crida a apartar “el joc polític” del debat sobre el sistema de pensions

El ministre d’Economia insta a totes les forces polítiques a “seure a la taula” un cop passades les eleccions comunals per assolir “un pacte d’Estat” amb les mesures que garanteixin la sostenibilitat del sistema

Gallardo i Joan Soler, durant la roda de premsa.
Gallardo i Joan Soler, durant la roda de premsa.

El ministre d’Economia, Jordi Gallardo, ha fet una crida a apartar “el joc polític” del debat de les pensions i a què, un cop passin les eleccions comunals, tots els partits tinguin “la responsabilitat” per seure a la taula i assolir “un pacte d’Estat” amb les mesures necessàries per garantir la sostenibilitat del sistema. En aquest sentit ha advertit que algunes d’aquestes decisions “seran difícils” i, en cap cas, es podran assumir “sense cap tipus de cost”, però ha apuntat que amb “l’esforç de tots plegats” es pot aconseguir “propostes alternatives” que comportin menys perjudicis per a la ciutadania.

Gallardo ha fet aquesta petició en el marc d’una roda de premsa fora de temps i de lloc. Bàsicament, es volia fer aclariments sobre l’Enquesta de Condicions de Vida, un estudi fet públic pel Departament d’Estadística el 31 d’octubre i del qual es pot dir que ja n’ha parlat gairebé tothom. A preguntes dels periodistes, però, s’ha posat sobre la taula la situació del sistema de jubilació i el titular d’Economia ha recordat que “des del consell d’administració de la CASS ja s’han presentat una sèrie de decisions a valorar per pal·liar la situació de tensió del fons”. I, ha remarcat, de mesures se n’han de prendre, malgrat que “la situació ha millorat lleugerament”.

Això, al seu entendre, “passa per un pacte sobre el sistema” i, per això, ha reclamat “responsabilitat a tothom per intentat trobar una solució de conjunt fora dels tacticismes polítics”. Gallardo ha expressat la confiança que, un cop se celebrin les comunals, “tots tindran cintura per seure i apartar aquest debat del joc polític i assumir que caldrà prendre decisions valentes però necessàries”.

Algunes d’aquestes mesures, ha reconegut, “seran difícils en el curt termini però absolutament necessàries a mig i llarg període”. Ha assegurat que, per ara, ningú és plantejar “una quita del valor del punt”, però sí que hi haurà decisions que “poden suposar un cost social”, com ara taxar determinats productes, allargar l’edat de jubilació o apujar cotitzacions. A la vegada, ha manifestat que “no són les úniques” i ha argumentat que “entre tots podem ser capaços de trobar propostes alternatives a menys cost”.

Amb relació a l’Enquesta de condicions de vida, que data del 31 d’octubre, des del Govern s’ha admès que, pel que a fa a la desigualtat s’està per sobre de la mitjana europea, fet que es deu, segons Gallardo, a què “les classes benestants es troben en una situació més confortable que les de la Unió Europea”. En canvi, pel que fa a la pobresa, el 12,8 de llars en situació de risc està per sota dels estàndards de l’entorn. De fet, s’ha volgut remarcar que el sistema de protecció i prestacions socials permet reduir aquesta dada fins a un 30% i que, de fet, és més eficaç en aquest sentit que el dels països veïns.

Comentaris (3)

Trending