Font d'Arinsal es veu involucrada en una intoxicació massiva que afecta 925 empreses de Barcelona i Tarragona

Comentaris

Font d\'Arinsal es veu involucrada en una intoxicació massiva que afecta 925 empreses de Barcelona i Tarragona
Font d\'Arinsal es veu involucrada en una intoxicació massiva que afecta 925 empreses de Barcelona i Tarragona

Font d’Arinsal està immersa en un cas d’intoxicació que afecta treballadors de 925 empreses de les províncies de Barcelona i Tarragona que tenien dispensadors d’aigua d’una determinada distribuïdora (Agua Eden, de l’espanyola Eden Spring) que al seu torn adquiria el producte al Principat, a l’empresa capitanejada per Andreu Vilarrubla i que fa molt poc temps que havia iniciat una col·laboració empresarial amb Eden. La Generalitat ha activat les alertes davant el fet que es tracta d’una intoxicació força massiva, que causa descomposició, nàusees i altres malestars i ha deixat desenes de persones a casa durant dos i tres dies.

Eden Spring España ha emès avui un comunicat després que les xarxes socials es fessin ressò de la situació provocada per les fonts de la seva marca. S’està analitzant si el problema són els dispensadors reutilitzables o l’origen de la intoxicació rau en alguna contaminació de la font andorrana. Es dóna el cas, segons el comunicat d’Eden, que totes les empreses on hi ha hagut episodis de malestar entre els treballadors havien estat subministrades amb aigua procedent de Font d’Arinsal.

La companyia espanyola ha anunciat, entre les crítiques dels usuaris -manifestades per exemple a Twitter, on Eden també ha ‘penjat’ la comunicació- que ha retirat de manera preventiva “sis lots de la producció provinent del brollador Font d’Arinsal, concretament afecta 6-158 ampolles (d’una vintena de litres cadascuna), que s’han repartit a 925 clients de l’àrea de Barcelona i Tarragona els dies 7, 8, 11, 12 i 13 d’abril. La retirada no afecta cap altra producte o aigua d’altres fonts. Com a mesura preventiva, Eden ha interromput el subministrament des d’aquest brollador”. És a dir, de la captació massanenca.

La companyia informa que ha anat progressivament substituint les ampolles subministrades amb aigua procedent de Font d’Arinsal per altres amb aigua d’altres brolladors. Alhora, en totes les empreses on es té constància que s’hi havia distribuït aigua andorrana s’hi està fent una tasca de desinfecció dels recipients reutilitzats per evitar, en cas que l’origen del focus intoxicador fos el dispensador, que la situació es pugui tornar a repetir. El departament de Salut de la Generalitat catalana ha agafat el bou per les banyes per intentar aclarir la situació. I manté contactes amb els seus homòlegs andorrans perquè es prenguin les mesures oportunes a la font d’Arinsal si es conclou que l’origen de la intoxicació no es troba en el dispensador si no en l’aigua.

Antonio Alarcón, director general d'Eden Springs España, ha afirmat que "com a distribuïdor responsable que opera a Espanya des de fa més de 16 anys, prenem totes les precaucions necessàries per assegurar que el producte que col·loquem al mercat segueix les normes espanyoles i europees més exigents . A més, seguim estrictes estàndards de qualitat propis que inclouen controls en laboratoris externs i altres procediments de control de qualitat” I hi ha afegit que: “En aquest cas particular, malgrat que tota la producció havia superat tots els controls sanitaris que marca la normativa, davant d'un possible risc relatiu a la qualitat en 6 lots subministrats pel proveïdor Font d’Arinsal, a Andorra, hem procedit a prendre mesures preventives. Mentre la situació està sent investigada nosaltres de forma proactiva estem substituint les ampolles d'aquests lots i realitzant higienitzacions de les fonts. Per Eden Springs la salut i benestar dels nostres clients és la nostra prioritat número u. Per tant quant disposem de més dades dels contra anàlisis en curs, actualitzarem la informació als nostres clients.”

En alguns dels casos de malestar -la intoxicació pot haver ‘tocat’ en menor o major mesura centenars o fins i tot alguns milers de persones-, els afectats han hagut de recórrer a suport mèdic. De moment, la Generalitat calcula que 330 persones han hagut d'acudir a centres sanitaris, però les previsions són que la xifra augmenti molt considerablement les properes hores a mesura que els centres mèdics -de moment l'afectació constatada mèdicament se centra a la ciutat de Barcelona i l'àrea metropolitana- vagin fent les comunicacions oportunes. Per ara hi ha una persona ingressada i la simptomatologia és d'una gastroenteritis. Acudir al metge no sempre ha calgut, amb la qual cosa l'afectació global real serà difícil de determinar. Hi ha casos en què sols han estat necessaris alguns dies de repòs per fer net davant la intoxicació desfermada. Les baixes puntuals en les empreses que han estat subministrades per Eden han estat generalitzades aquests dies. I el nombre de persones que sense haver d’absentar-se de la feina han patit anomalies també és abundant.

El ministeri de Salut, més enllà de la col·laboració amb la Generalitat per aquest episodi concret, s’haurà d’assegurar que totes les línies de producció de l’empresa compleixen la normativa i no hi ha hagut cap contaminació en la contaminació que pugui fer que l’episodi s’estengui molt més enllà dels lots subministrats per Eden.

Comentaris

Trending