Fitch Ratings rebaixa les expectatives de creixement econòmic del Principat

La qualificadora referma la nota d’Andorra en BBB i la perspectiva estable alhora que considera “un calendari ambiciós” que el país entri aquest mateix any a l’FMI

-
-
Fitch Ratings pronostica un creixement econòmic d’Andorra menor del que es podia pensar a causa del refredament que pateix l’economia espanyola. La qualificadora ha emès aquest divendres el seu informe referit al Principat, per al qual manté el ràting en BBB amb perspectiva estable. L’avaluadora internacional destaca molt positivament la rebaixa del deute de l’Estat però continua alertant dels perills que suposa per a un país tan petit la dimensió desproporcionada que té el sector financer. Fitch Ratings considera que preveure l’entrada d’Andorra al Fons Monetari Internacional (FMI) en menys d’un any és un “calendari ambiciós”.

La qualificadora troba molt positiu que el Principat es vagi homologant a les exigències internacionals. Destaca, per exemple, les darreres notes emeses pel Moneyval o la cooperació oferta en matèria fiscal que ha portat a la sortida de les llistes grises emeses pels organismes internacionals. A nivell general, Fitch Ratings destaca l’endeutament estatal baix -tot i lamentar que els superàvits previstos pels organismes públics com la CASS o els comuns serà inferior al dels exercicis precedents- i la prudència fiscal. En canvi, ressalta en negatiu els mateixos elements de sempre: economia petita i poc diversificada, manca d’un prestador real d’última instància i un gran sector financer, amb uns recursos a raó del 500% del PIB del país.

L’avaluadora de ràting destaca en el seu informe la caiguda de turistes haguda durant el 2019 a causa de les dificultats meteorològiques i del tancament de l’accés amb França per culpa de l’esllavissada a l’RN-22. També remarca que el refredament de l’economia espanyola, de la qual depèn, ressalta l’informe també, en gran mesura Andorra, arrossegarà el Principat a un menor creixement econòmic del que es podia esperar. D’aquesta manera, Fitch Ratings situa el creixement del PIB per al 2020 en 1,9% i d’un 1,5% per al 2021.

L'avaluadora informa que el darrer any el preu de l’habitatge hauria crescut un 9,2%, malgrat que, segons l’avaluadora de ràting, aquest preu estaria un 29,3% per sota del que hi havia el 2011

La qualificadora, que deixa clar que no inclou en els seus càlculs les provisions que caldria fer en relació a una eventual condemna de l’Estat en relació amb el ‘cas BPA’, esmenta també en el seu informe l’alentiment de les negociacions amb la Unió Europea (UE), en bona part pels comicis electorals en què s’han vist immersos tant a Brussel·les com al Principat, i remarca que les converses sobre els tres pilars fonamentals en la relació amb Europa que encara resten oberts encara duraran “diversos anys”. Fitch Ratings recorda que aquest gener el Govern ha demanat l’ingrés a l’FMI en un procés que es preveu culminar abans d’acabar l’any. “Un calendari ambiciós”, segons l’informe.

Entre altres qüestions d’ordre domèstic que esmenta l’informe, que deixa clar que hi ha diversos indicadors als quals la qualificadora no pot accedir, situació que espera resoldre en el moment que el país entri a l’FMI, esmenta que el darrer any el preu de l’habitatge hauria crescut un 9,2%, malgrat que, segons l’avaluadora de ràting, aquest preu estaria un 29,3% per sota del que hi havia el 2011. Moltes sinó totes les dades que tracta Fitch Ratings, com la resta de qualificadores, són proporcionades per la pròpia administració.

Finalment, es refereix al sector financer i bancari. Es destaca una modesta millora de la rendibilitat alhora que, comparat amb països de característiques i mides similars la morositat és major encara que aquesta situació es veu mitigada però una millor cobertura de préstecs. També es remarca que hi ha una base estable de dipòsits de clients. Un altre element que es remarca i que lliga el sistema financer amb la vida domèstica és que per primer cop després de la crisi de BPA hi ha hagut un creixement de la concessió de crèdit.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending