Terceravia veu una “clàusula discriminatòria” en la modificació de la llei antiblanqueig

La formació considera que considerar els ciutadans que no són nacionals d’un país de la Unió Europea susceptibles d’un control més estricte pot suposar un tracte diferenciat amb relació a altres persones

Alís, Pintat i Camp, els tres consellers de Terceravia en roda de premsa.
Alís, Pintat i Camp, els tres consellers de Terceravia en roda de premsa. Terceravia

El Consell General ha d’ultimar les pròximes setmanes una nova modificació de la llei antiblanqueig. D’aquesta forma, s’ha d’adaptar la legislació a les demandes dels organismes internacionals i complir els compromisos adoptats des del Govern. Aquests textos, habitualment, solen ser objectes de pocs canvis en el treball parlamentari. En aquesta ocasió, Terceravia sí que ha elevat vàries esmenes. Entre elles una perquè considera que, tal com està redactat, s’entén que pot tenir una clàusula discriminatòria envers els no nacionals de la Unió Europea.

La formació és l’única que ha tramitat propostes de modificació al projecte legislatiu que, ara, s’ha d’avaluar en la comissió de Finances i Pressupost. En concret, sis, a les quals ha tingut accés Altaveu. És amb la número tres amb la qual volen canviar un aspecte que consideren que comporta un tracte diferenciat vers un col·lectiu concret de ciutadans.

La situació en qüestió s’ha detectat en l’article 9 del text que modifica el 12 de la llei de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme. En ell es desgrana l’obligació de practicar mesures reforçades de diligència deguda en funció de certs clients i s’apunten una sèrie de factors de risc. I un s’afegeix: “els nacionals d’estats no membres de la Unió Europea que sol·liciten la residència o la nacionalitat andorrana a canvi de transferències de capital, adquisició de béns o béns de l’Estat o inversions en societats andorranes”.

L’esmena de Terceravia proposa suprimir aquest col·lectiu de l’article. Ho justifiquen indicant que “és una clàusula discriminatòria que es basa en el país de naixement de les persones, sense considerar quins han estat els països de residència, que podrien haver estat membres de la Unió Europea”. A banda, avisen que, amb el redactat de la llei “es dona a entendre que la nacionalitat andorrana es pot adquirir”.

Un altre dels canvis proposats fa referència al temps durant els quals els subjectes obligats a tenir especial cura davant possibles pràctiques de blanqueig han de guardar la documentació. El text del Govern demana “un mínim de deu anys”. Terceravia vol rebaixar-los a cinc, tot indicant que és el que s’estableix a les directives europees.

La formació també modifica dues de les disposicions addicionals del projecte de llei, que parlen de l’accés al registre de comptes financers i assimilats i a la informació sobre propietats immobiliàries. El text inicial el permet a la UIFAND sense cap restricció però també a altres autoritats com la fiscalia, l’AFA o l’Oficina de recuperació d’actius. El redactat proposat prefereix que se citi únicament a les autoritats competents, sense especificar-les.

Comentaris

Trending