Tensió governamental pel fiasco dels crèdits tous per la pandèmia

Les quatre empreses que fins ara l’executiu ha reconegut que han fet fallida tot i el suport financer que se’ls va oferir serien només la punta de l’iceberg; el PS vol saber quines societats són aquelles respecte de les quals s’haurà d’executar l’aval estatal

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Les quatre empreses que Govern fins ara ha reconegut que han fet fallida tot i haver rebut un crèdit tou durant l’epicentre de la pandèmia són tan sols la punta de l’iceberg. El ministre de Finanaces, Eric Jover, ja va reconèixer que n’hi hauria més i, de fet, seran moltes més. De fet, hores d’ara s’està comprovant que el control per a la concessió del suport financer va ser paupèrrim i es van atorgar crèdits a empreses les xifres sobre les quals evidenciaven que sí o sí acabarien anant en orris.

Fins ara, el Govern només ha reconegut haver de suportar l’execució d’avals per valor de 424.000 euros. Però aquesta xifra, segons fonts governamentals, ascendirà ràpidament perquè “van ser molts els crèdits que es van atorgar a mode de baló d’oxigen”. Però estava clar que només un miracle les podria salvar. I cada dia que passa la constatació que l’Estat haurà d’assumir més i més crèdits és major. “Se sabia que moltes d’aquelles empreses a les quals el Govern va concedir ajuts amb una bena als ulls petarien o petaran”, han indicat les fonts, que han posat l’exemple de Construccions Buiques, com una de les beneficiàries.

“Hi ha d’haver llum i taquígrafs. I ha de quedar clar a qui es van concedir crèdits i no els ha retornat. Sigui qui sigui”

De fet, el Partit Socialdemòcrata (PS), a través del seu conseller general Joquim Miró, ha sol·licitat al Govern que vist que no s’han fet públics els noms o les denominacions socials de les sis empreses que han fet fallida i respecte de les quals és obvi que s’haurà d’executar l’aval estatal via BOPA, exposi públicament durant la sessió de control parlamentari el nom de les societats respecte de les quals ja hi ha l’aval executat i, en conseqüència, caldria assumir amb diner públic el crèdit que es va concedir i mai no es tornarà.

El titular de Finances, Eric Jover, és, però, partidari de no publicitar res. Aquest element també està causant certa tensió entre alts funcionaris que consideren que és inapel·lable que es publiquin al BOPA tots els crèdits que resultin fallits i es posi en relació amb l’empresa sol·licitant. “Aquí no hi ha secrets d’Estat”, han assegurat les fonts consultades, que han manifestat que en matèria de diners públics “hi ha d’haver llum i taquígrafs. I ha de quedar clar a qui es van concedir crèdits i no els ha retornat. Sigui qui sigui”.

PRESTAMITZACIÓ

Paral·lelament al fet que hi hagi soroll pels crèdits impagats que van resultant incobrables, hi ha tot un seguit d’empresaris que estan d’allò més indignats per les pressions que reben perquè retornin els crèdits a la major celeritat possible. Empreses que han prestamitzat dins el termini establert el crèdit tou que al seu dia van rebre es troben ara que en l’anàlisi conjunt que els fa l’administració i el banc en relació al retorn del préstec se’ls està collant tant com poden.

Empreses que han prestamitzat dins el termini establert el crèdit tou que al seu dia van rebre es troben ara que en l’anàlisi conjunt que els fa l’administració i el banc en relació al retorn del préstec se’ls està collant tant com poden

En efecte, segons que va anunciar també Jover al seu dia, una vegada es transforma el crèdit en préstec ordinari amb la diferència que els dos primers anys els interessos els assumeix l’Estat, hi ha de termini fins a set anys (de dos a set, vaja) per retornar la nova pòlissa establerta. Però la majoria d’empresaris es troben, no sense dificultats per poder-ho assumir en molts casos, que se’ls imposa el termini de dos anys sí o sí. Perquè és l’administració i el banc els que estableixen el període de retorn i l’empresari pràcticament no té ni veu ni vot.

“Empreses i empresaris que mirem de fer, no sense esforços, les coses bé, veiem com se’ns posen tot tipus de traves, mentre que altres societats que ja veurem com l’administració és capaç d’explicar perquè els va concedit l’ajut que al seu dia els va concedir, fan fallida, no tornaran ni un euro i acabaran tan pinxes”, han afirmat alguns dels afectats pels curts marges de temps de retorn que s’estan permeten en relació amb els crèdits prestamitzats.

Comentaris (17)

Trending