La recuperació econòmica i la inflació disparen la recaptació a duana durant el primer semestre

Entre gener i juny s’han ingressat 106,34 milions, xifra que suposa un 68% més que l’any passat però que també està per sobre de la recaptada el 2019, previ a la pandèmia (+7,6%)

Una imatge de la part posterior de les dependències policials i de duana al riu Runer.
Una imatge de la part posterior de les dependències policials i de duana al riu Runer. Toni Solanelles

Els ingressos de l’Estat via els productes que travessen la duana segueixen a l’alça. Les dades del primer semestre evidencien que no només s’ha recuperat els nivells previs a l’esclat de la pandèmia del coronavirus sinó que ja s’està per sobre, en gran part per la inflació. Entre gener i juny es van recaptar fins a 106,34 milions d’euros. La xifra supera amb escreix ja no només la del mateix període del 2021 (63), sinó també la registrada el 2019, que es va quedar en 98,76.

Les dades fetes públiques des del mateix departament així ho evidencien. La xifra del primer semestre és molt positiva. Suposa, de fet, un increment del 68% en comparació a la de l’any passat, quan cal recordar la caiguda va ser molt forta a conseqüència d’una temporada d’hivern pràcticament inexistent per culpa de les restriccions de mobilitat aplicades als països de l’entorn. La xifra, a més, supera en un 7,6% la de l’any anterior a la pandèmia.

Si s’analitza la informació al detall, es pot constatar una clara recuperació de les importacions de tabac. Dels 24,19 milions del 2021 s’ha saltat al doble: 48. Per tant, s’arriba i, fins i tot, s’està lleugerament per sobre de les xifres prèvies a la pandèmia. El 2019, la recaptació va ser de 47,87 milions. En aquest cas, a més, els ingressos del juny, 7,74, han estat netament superiors als dels anys previs.

Encara més potent és l’evolució de la recaptació de dos grups. Per un costat, combustibles. L’increment de cost també es fa notar. Entre gener i juny, la duana ha ingressat 27,84 milions, pels 24,578 del 2019. Lògicament, també s’està molt per sobre de la xifra del 2021, quan tot just va superar els 17 milions.

Un altre grup on la recuperació és evident és el d’altres mercaderies. En aquest primer semestre s’han recaptat fins a 26 milions, en comparació als 19,1 de l’exercici anterior. També són uns ingressos superiors al del 2019: 22.

El darrer grup, el de begudes, no és pas una excepció. Les dades també milloren tant les de l’exercici previ a l’esclat de la crisi sanitària com les de l’any passat. Així, el 2019 es va ingressar 4,28 milions entre gener i juny; el 2021, 2,6. En canvi, enguany, s’ha assolit fins a 4,43.

Comentaris (1)

Trending