El PS vol que FEDA i Andorra Telecom redueixin un 20% les tarifes

La formació esmena el pressupost pel 2021 perquè les dues companyies acceptin reduir la xifra de negoci per ajudar les famílies i, també, facilitar que el SAAS pugui incrementar els salaris del personal sanitari

Roger Padreny escolta Quim Miró, durant la roda de premsa de presentació de les esmenes.
Roger Padreny escolta Quim Miró, durant la roda de premsa de presentació de les esmenes. PS

El Partit Socialdemòcrata vol que FEDA i Andorra Telecom adapti les seves tarifes durant l’any vinent a la crisi provocada pel coronavirus. És un dels objectius de les esmenes que la formació ha presentat al pressupost pel 2021. En concret, volen que el subministrament d’electricitat i el de telecomunicacions tinguin un descompte del 20%. A banda, es vol que el cost d’aquest subministrament no es cobri al SAAS i que la parapública sanitària destini els diners a apujar els salaris del personal que lluita contra la Covid-19 en primera línia.

El grup parlamentari ha presentat un total de 35 esmenes al projecte legislatiu, centrades a deu eixos principals, dels quals destaquen l’habitatge, les grans infraestructures, les finances i, també, les que fan referència a les operacions comercials de les dues companyies. Així, pel que fa a FEDA, es proposa que es redueixi el capítol de les operacions comercials en 12,7 milions. Un 20% del total que es traslladaria a un descompte “excepcional” per a les famílies que, recorden des del grup, “han vist perjudicada la seva economia” per culpa de la pandèmia.

En el cas d’Andorra Telecom, es vol reduir en 11,123 milions la facturació als clients. Així s’entén que es podrà assumir el fet de realitzar “subministraments gratuïts de telefonia” que es focalitzarien en “ajudes directes a tots els clients”. D’aquesta forma, es defensa, “es milloraria els efectes econòmics causats per la pandèmia”.

Els socialdemòcrates proposen que la despesa en electricitat i telecomunicacions del SAAS es destini a millorar el salari del personal sanitari que ha estat en primera línia contra la Covid-19

A banda, es vol que aquests dos subministraments no es cobrin l’any vinent al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS). D’aquesta forma, la parapública s’estalviaria, per un costat, 610.000 euros (electricitat) i 294.085 (telecomunicacions) que es podrien derivar a incrementar les remuneracions del personal sanitari. Es recorda que aquest “ha tingut una implicació important durant la pandèmia” i “ha realitzat un esforç molt per sobre de les expectatives”. Per això, es vol que aquesta quantitat es reparteixi entre els treballadors que tinguin una nòmina per sota del sou mitjà.  

El conseller general de la formació Roger Padreny ha defensat que amb les esmenes presentades es vol que “la política que es faci aquest any s’adapti a una realitat que demana noves solucions”. I és que, ha argumentat, “cal més i millor Estat” i, al seu entendre, amb les propostes “aportem respostes als reptes de la Covid-19 i reforcem l’estat del benestar”.

Un altre dels eixos de les esmenes és l’habitatge. Per això, des del PS es vol desviar sis dels milions previstos per a la construcció del multifuncional en els plurianuals pel 2022 i 2023. Aquests diners es destinarien a la construcció de pisos socials. Des de la formació es considera que “no es pot dotar de 10 milions el recinte quan no està ni tan sols fet el projecte del mateix”.

Amb altres esmenes, la formació vol reduir la partida d’Andorra Turisme destinada al Cirque du Soleil -“no compartim realitzar un esdeveniment de turisme de masses en un context de restriccions marcat per la pandèmia”, afirmen- a canvi de destinar part dels diners a campanyes per donar suport al teixit comercial i per difondre les mesures aplicades per combatre la Covid-19 al Principat. També es garantir fons per a la reconstrucció del campanar de Sant Vicenç d’Enclar o la continuïtat del projecte del centre de salut mental. A banda, es torna a demanar una reducció de les despeses per serveis bancaris que paga el Fons de Reserva, entre altres demandes.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending