El PS titlla de “caduc” i “erroni” l’actual model fiscal, especialment en la imposició directa

La formació renuncia a fer esmenes (més enllà de les vinculades a l’estatut de l’artista) a la llei de reforma tributària, tot apuntant que cal apostar per un model de recaptació centralitzat, amb trams nacional i comunal

Pere López preparant les 'eines' al seu escó abans d'una sessió parlamentària.
Pere López preparant les 'eines' al seu escó abans d'una sessió parlamentària. PS

El Partit Socialdemòcrata ha presentat tot jut sis esmenes a la llei que articula la reforma fiscal. I ja són sis més de les que tenia intenció de presentar. Els canvis, de fet, s’emmarquen en un altra iniciativa, la de l’estatut de l’artista. El president del grup parlamentari, Pere López, explica que, de fet, la intenció era no fer cap proposta de modificació. Entenen que el que caldrà, al final, és un canvi més profund del sistema que, actualment, “és caduc”.

El projecte de llei de mesures per a la reforma de la imposició directa i de modificació d’altres normes tributàries i duaneres ja ha completat el tràmit de presentació d’esmenes. En pocs dies començarà a ser abordat per la comissió responsable. Des del PS s’han presentat únicament sis. I totes elles, apunta López, per un tema no previst: “només fet les vinculades a allò que, en esborranys anteriors, estava a la proposició de llei de l’estatut de l’artista”. El parlamentari recorda que “va decaure per manca de consens; no hi ha hagut entesa per entrar-les conjuntament com s’havia parlat”.

Inicialment, però, la voluntat era no fer cap proposta de modificació al text, ja que “no compartim el model fiscal que s’està desplegant”, a més que “pensem que pot presentar elements de dubtosa legalitat o, fins i tot, de possible doble imposició”. Des del PS s’aposta més per “un sistema de recaptació estatal única pels tributs directes” i que, posteriorment, “s’estableixi un tram nacional i un altre comunal”.

El ministre de Finances, Eric Jover.

Relacionat

Reforma fiscal a partir del 2023 per garantir que les empreses paguin un mínim del 3% dels beneficis

López denuncia que, actualment, hi ha figures impositives de les administracions parroquials que “actuen com un impost de societats encobert i provoquen efectes distorsionadors i desigualtats; hi ha qui paga molt i qui no paga res”. Per això considera necessari una reforma més global que no pas el que ha fet el Govern, que titlla de “pedaç”. Així, recorda que “el marc fiscal serà un tema essencial de campanya i nosaltres ens mantenim en el que ja vam presentar el 2019, tot veient si cal fer algun ajust”.

Des del PS es critica que amb la llei ara a tràmit “només es fan pedaços a un model caduc i que, ben aviat, caldrà reformar”. Al seu entendre, “i al de molts fiscalistes”, el camí passa per “acabar amb la doble fiscalitat comunal i nacional amb la imposició directa i anar a una tributació única”. L’actual, entén, “és un model erroni i amb data de caducitat”.  

Pel que fa a les esmenes que s’han presentat, es vol completar tota la regulació del mecenatge cultural vinculat a una altra llei, la proposició de l’estatut de l’artista. Així, els canvis apunten que hi ha tres modalitats per fer aquestes accions: donacions, préstec i convenis de col·laboració, defineixen quines persones i entitats se’n poden beneficiar o els projectes que es poden finançar amb aquesta fórmula.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending