Més mitjans per als inspectors tributaris per fer aflorar al mercat pisos buits

Finances i els experts de l’agència tributària estan acabar d’embastar una primera proposta de modificació de l’impost que grava els habitatges no usats

Interior del despatx del departament de Tributs i Fronteres.
Interior del despatx del departament de Tributs i Fronteres. ARXIU

El ministeri de Finances i experts de l’agència de tributs estan acabant d’ultimar una proposta de modificació de l’impost que grava els pisos buits per, entre altres, dotar de “més capacitat d’inspecció” els responsables de l’esmentada agència i d’aquesta manera que puguin posar més pressió als propietaris d’habitatges no utilitzats per tal que els acabin posant al mercat i, d’alguna manera o altra, mirar d’incrementar el parc d’immobles destinats al lloguer.

Així ho ha reconegut el titular de Finances, Eric Jover, que ha evitat, però, parlar d’un increment de la persecució, de “perseguir”. Ara bé, sí que es busquen eines, “elements per fer dissuadir” aquells que tenen habitatges tancats o gairebé. Com a mínim, amb més capacitat d’inspecció es podria liquidar més impostos, una forma també d’incrementar la recaptació de l’Estat.

Amb tot, però, “mai no s’anirà a la totalitat” dels immobles que se sap que estan buits -hi ha un llistat de sis mils unitats que tenen un consum energètic molt baix- perquè hi ha algunes excepcions que fan que en certes casuístiques, el pis buit, per dir-ho així, estigui autoritzat. No obstant això, amb la modificació que es prepara també es reduirà el nombre d’excepció, de vies escapatòries, per evitar que que al final l’impost no tingui efecte.

Comentaris (2)

Trending