Els ingressos a duana consoliden la recuperació del nivell previ a la pandèmia

Els 15,845 milions recaptats el mes passat suposen fins i tot un lleuger increment, del 0,2% en comparació al gener del 2020, gràcies en gran part al comportament de les importacions de tabac

Vehicles de transport al costat de la duana del riu Runer.
Vehicles de transport al costat de la duana del riu Runer. Altaveu

La recuperació econòmica gràcies principalment a la reactivació del turisme continua sent ferma, malgrat l’arribada de la variant Òmicron del coronavirus. Una altra dada que ho confirma són els ingressos de la duana les mercaderies que arriben al país. Les xifres del gener més que doblen les de fa un any i, fins i tot, són lleugerament superiors a les del mateix mes del 2019.

Així es pot comprovar en la informació facilitada per la mateixa duana. En total, va recaptar durant el mes passat 15,845 milions d’euros. La dada és netament superior a la del gener del 2020 marcat per les mesures restrictives de la mobilitat aplicades als països veïns. Llavors, tot just es van ingressar 7,78 milions.

La comparativa que ajuda a veure quin és l’estat real de la situació, doncs, cal fer-la amb les xifres de fa dos anys. El gener del 2020, encara sense pandèmia, es van aconseguir 15,813 milions. Per tant, la diferència és, fins i tot, positiva. Petita, sí; però positiva. Un 0,2%. Així, es pot dir que, almenys els darrers temps (cal recordar que novembre i desembre també van registrar dades positives), s’han recuperat els nivells previs a la crisi sanitària.

Pel que fa a la tipologia dels productes, el tabac va significar gairebé la meitat dels diners recaptats. Es va ingressar 7,456 milions, el que suposa un 6,8% més que dos anys enrere (6,98) i, evidentment, un salt important si la comparació es fa amb el gener del 2021. En canvi, es va registrar una xifra més moderada pel que fa als combustibles: 4,35 milions. Això suposa un 7,2% menys que el 2020 i un 72,3% més que el 2021. El motiu? El fet que moltes empreses van avançar compra de carburant per esquivar l’entrada en vigor de la taxa verda.

Pel que fa a les begudes, sí que s’està per sobre de les xifres prèvies a l’esclat de la pandèmia: 623.400 euros, un 0,8% més. Per últim, el darrer grup (altres mercaderies) va permetre ingressar 3,4 milions, dada que se situa un 3,2% per sota de la registrada el gener del 2020.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending