Els ingressos a duana cauen un 8,6% el primer trimestre per l’efecte ‘taxes del tabac’

La recaptació per la importació de productes ha estat de 49,45 milions, pels 54,11, en gran part pel fet que molts negocis van fer estoc abans de l’increment impositiu i ara s’està comprant menys producte

Cartrons de tabac en el exterior d'un establiment.
Cartrons de tabac en el exterior d'un establiment.

La recaptació a duana per les importacions que arriben al país s’ha reduït durant el primer trimestre d’aquest 2023. Ha caigut fins a un 8,6%, però té dos motius clau. Per un costat, l’efecte de la pujada de taxes de tabac de finals de l’any passat, que fa que encara molts negocis tinguin estoc del material que van portar llavors abans que s’apliqués l’increment impositiu. Per l’altre, els carburants, que aquest març tenen un preu inferior al del març del 2022 i, per tant, suposen menys ingressos per IGI. En canvi, tant el capítol de begudes com el d’altres mercaderies manté encara dades positives.

En global, la recaptació a duana entre gener i març ha ascendit a 49,45 milions d’euros. En comparació al mateix trimestre de l’any passat, la caiguda és del 8,6%. Si només es té en compte al març, la xifra assolida es queda en 16,9, pels 19,8 del mateix mes del 2022. Per tant, un 14,3%.

El principal capítol responsable d’aquesta evolució negativa és el tabac. Al març, les importacions d’aquest material van reportar a la duana una recaptació de 5,6 milions, molt per sota dels 9,17 del 2022 (-38,5%). Si es té en compte tot el primer trimestre, la dada és de 17,6, el que suposa un 29,5% menys que els 24,98 de l’anterior exercici. I això malgrat que la tributació ha pujat. Justament, aquí rau segurament el motiu d’aquesta evolució a la baixa: molts negocis que distribueixen tabac van importar molt producte abans de l’increment de taxes i, ara, cal encarregar, de moment, menys.

WhatsApp Image 2023 04 06 at 10.26.01
Comparativa dels ingressos a duana els darrers anys.

Un altre producte que va a la baixa pel que fa als ingressos que suposa per a la duana, i de retruc per a Govern, són els carburants. El capítol de combustibles ha representat aquest trimestre una recaptació de 14,4 milions, lleugerament per sota de la dada del 2022 (14,64, un -1,6%). Justament, es comprova que aquestes dades negatives s’han produït al març, quan els ingressos assolits han baixat un 4,5%, de 5,2 el 2022 a 4,97. En aquest cas, hi influeix la moderació de preu de les darreres setmanes, que comporta, evidentment, un pagament més baix d’IGI. Cal recordar, justament, que al març de l’any passat el cost dels carburants es va disparar arran de l’esclat de la guerra entre Rússia i Ucraïna.

En canvi, altres capítols registren encara dades positives. Per exemple, les begudes. En aquest primer trimestre recapta 2,33 milions, un 1,9% més que els 2,289 de l’anterior exercici. Pel que fa a les altres mercaderies, l’acumulat enguany és netament positiu encara: un 23%. S’ha passat d’una recaptació de 12,19 milions el 2022 a 15,1.

Comentaris (2)

Trending