L’impacte de la pandèmia farà un forat de 26,5 milions el 2022 tot i la plena recuperació econòmica

El Govern preveu un increment molt substancial de la recaptació impositiva, que arribarà a 95 milions quant a tributs directes i 306 milions pel que fa a la fiscalitat indirecta, i per primera vegada constituirà una reserva internacional, de cent milions, que tindrà efecte directe en l’endeutament

El titular de Finances, Eric Jover, donant explicacions sobre el pressupost.
El titular de Finances, Eric Jover, donant explicacions sobre el pressupost. Toni Solanelles

Govern preveu que l’activitat econòmica es recuperarà plenament durant el 2022, amb un creixement estimat de la riquesa del 7%, però tot i això l’efecte de la pandèmia continuarà fent estralls tot i que atenuats, fins a generar un dèficit pressupostari de 26,5 milions d’euros. Així ho reflecteixen els comptes per al proper exercici, que ja s’han aprovat i que aquest divendres s’enviaran cap al Consell General. La recuperació s’exemplifica en un increment molt significatiu de la recaptació impositiva.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha presentat aquest migdia les grans línies d’un pressupost per al proper exercici del qual s’ha mostrat raonablement satisfet, especialment venint d’un dèficit més que probable de més de 130 milions que es donarà aquest 2021. Per a l’any que ve s’estima  un increment del 42% pel que fa als impostos directes, que haurien de deixar a la caixa estatal 95 milions, que és menys del que es preveu liquidar aquest any. També es preveu un augment del 8% quant a la recaptació per la tributació indirecta, que s’hauria d’enfilar fins als 306 milions d’euros.

Mentrestant, les despeses corrents també creixeran i se situaran en 418 milions, amb increments molt moderats en la despesa de personal i marcats sobretot per l’actualització dels salaris d’acord amb l’IPC estimat de l’1,4%. També hi ha altres partides que creixen per aquest mateix motiu o perquè, per exemple, es transferiran més diners en concepte de prestacions socials. En global, mentre els ingressos previstos haurien d’arribar als 465,1 milions d’euros, les despeses s’enfilaran fins als 491,6 milions.

ATAC AL PS I RESERVA INTERNACIONAL

Jover s’ha vanagloriat de presentar unes xifres, tot i l’impacte de la pandèmia, molt millors que les que presentaven “els meus amics socialdemòcrates”. I ha remarcat el fet que els 25,6 milions de dèficit previst estan per sota dels números vermells que hi hauria hagut abans de l’arribada de DA a Govern. El pressupost 2022 preveu constituir una reserva internacional de 100 milions, d’euros. És el primer cop que s’opta per aquest mecanisme, que s’està articulant a través de l’Autoritat Financera (AFA) i que tindrà en el Banc d’Espanya i el Banc de França els dos actors internacionals que contribuiran a la col·locació de dites reserves. Per poc que es pugui, ha dit el ministre, es farà a parts iguals.

El titular de Finances ha explicat que s’exposarà els comptes a la comissió legislativa de Pressupost amb la voluntat que els consellers tinguin tots els detalls escaients i així es pugui accelerar el procés d’aprovació i si no és la primera setmana del 2022 sí que durant la segona setmana pugui ser ja una realitat

Les reserves internacionals no alteren el pressupost comptable de l’exercici, però sí que tenen un impacte directe en l’endeutament. Des d’ara i fins al 2025 el deute acumulat s’hauria de moure en paràmetres que oscil·laran dels 1.275 milions d’euros als 1.300. Jover, que ha remarcat que el pressupost s’ha elaborat tenint en compte els objectius de desenvolupament sostenible, s’ha mostrat prudent però confiant de la bona evolució financera de l’Estat, del qual ha destacat la resiliència i la maturitat, és a dir, el temps de marge per fer efectius els compromisos financers.

Durant l’any que ve s’hauran de fer emissions de bons per valor de 600 milions d’euros. És a dir, es renovaran bona part de les emissions ara vigents i que durant el proper exercici venceran. L’estructuració del deute ha estat un dels elements que ha destacat Jover, que no s’ha estat d’anar enviant missatges al PS. El titular de Finances ha remarcat, per exemple, que Demòcrates “liquida millor del que pressuposta”, anticipant així que les xifres presentades aquest dijous pot molt ben ser que siguin millors.

Eric Jover també ha explicat que s’exposarà els comptes a la comissió legislativa de Pressupost i Finances amb la voluntat que els consellers tinguin tots els detalls escaients i puguin fàcilment comprendre la previsió pressupostària i així es pugui accelerar el procés d’aprovació i si no és la primera setmana del 2022 sí que durant la segona setmana pugui ser ja una realitat.

IMPACTE COVID

El ministre ha remarcat que l’impacte de la pandèmia continua estant molt present en les finances de l’Estat ja que el Govern vol continuar tenint les estructures bàsiques en solfa per fer front als efectes que encara té la Covid. Així, el pressupost del ministeri de Salut creix fins als 90,2 milions d’euros quan el 2019 era de 61. Respecte d’aquest 2021, l’augment és de 8,3 milions, pràcticament tots vinculats al coronavirus. També Afers Socials disposarà d’una partida major, en aquest cas, salta dels 26,4 milions el 2019 o els 31 el 2021 als 33,5 pressupostats per al proper exercici.

El ministre de Finances, Eric Jover, durant la presentació dels comptes.
El ministre de Finances, Eric Jover, durant la presentació dels comptes. Toni Solanelles

En general, tots els departaments veuen créixer una mica més la seva dotació pressupostària i també “es recupera el nivell d’inversió”. Cert que l’any passat i fins i tot aquest es van aturar alguns projectes i fins i tot alguns elements de manteniment. Però aquesta situació no es pot allargar en el temps perquè posaria en risc “la conservació de les nostres infraestructures”, que queda garantida. El capítol d’inversions reals per al 2022 passa de 33,7 milions a 37,2.

La millora de la situació també porta Govern a recuperar la normalitat quant als ingressos patrimonials. És a dir, aquells diners procedents dels beneficis d’Andorra Telecom i FEDA que l’executiu ’s’apodera’. El pressupost contempla que el 100% els dividends de l’operadora de telecomunicacions vagi a les arques estatals i el 30% dels que fan referència a l’energètica segueixin el mateix camí. Tot plegat, 24,5 milions d’euros que figuren en el capítol d’ingressos de Govern.

LES INVERSIONS

Entre les principals inversions previstes, Jover ha destacat una partida d’1,3 milions d’euros per al recinte multifuncional, el cost total del qual superarà els 30 milions d’euros. La primera partida pressupostada és per fer el projecte inicial. També s’invertirà 7,4 milions en transformació digital  1,4 milions d’euros en la millora del centre escolar de Ciutat de Valls, destinat ara a l’ensenyament francès. Es continuarà fent front als compromisos internacionals com ara el conveni per la millora de l’RN20, que comportarà un desemborsament de 2 milions el 2022 i es faran actuacions en diversos elements del patrimoni.

Els comptes també preveuran una partida de 400.000 euros per compensar les pèrdues que pugui tenir Air Nostrum amb els vols a Madrid, malgrat que aquesta partida, ha deixat clar Jover, és ampliable fins al màxim que estableix el contracte, de 650.000 euros. També s’aprovisiona amb aproximadament 5 milions d’euros la possible fallida de crèdits tous atorgats. No es creu, ara per ara, que calgui arribar a tant perquè molts dels beneficiats ni tan sols volen prestamitzar els crèdits.

Etiquetes

Comentaris (6)

Trending