Govern no podrà gastar l’any vinent més de 554 milions d’euros

El Tribunal de Comptes limita a un 9,3% el creixement de la despesa corrent a l’administració general pel 2023 i indica que el deute s’haurà de situar com a molt en el 38,5% del PIB

Edifici administratiu de Govern, a Prat de la Creu.
Edifici administratiu de Govern, a Prat de la Creu. ARXIU

A l’hora de fer el pressupost per al 2023, Govern no podrà superar una despesa propera als 554 milions d’euros. A més, com a màxim els costos corrents de l’administració general no podran incrementar-se en més d’un 9,3%, aspecte que pot ser un problema en funció de quin acabi sent l’Índex de Preus al Consum del 2022. Així ho ha establert el Tribunal de Comptes.

L’òrgan fiscalitzador segueix, d’aquesta forma, els preceptes de Llei de sostenibilitat de les finances públiques, la coneguda com a regla d’or. Aquest text té com a objectiu controlar que l’Estat no estira més el braç que la màniga amb les seves finances. I les directrius actuals són especialment claus tenint en compte els dèficits forçats per la pandèmia tant pel 2020 com pel 2021.

Segons l’edicte publicat aquest divendres al BOPA, la despesa permesa per a l’administració general no podrà superar els 553,756 milions d’euros. També s’avisa que els costos corrents o de funcionament (com ara els salaris del personal) podran créixer com a màxim un 9,3%. Cal tenir en compte que, en aquest àmbit, influirà de forma decisiva l’IPC a finals d’any, ja que, a priori, s’haurà de repercutir en remuneracions, contractes de lloguer o de subministraments.

El Tribunal de Comptes també marca dos altres límits. Així, el deute de l’administració s’haurà de situar en el pitjor dels casos en el 38,5% del producte interior brut (PIB). Cal tenir en compte que els darrers dos exercicis la pandèmia ha obligat a incomplir aquest màxim, fixat per la regla d’or en un 40%. Per últim, s’estipula que la recaptació de la tributació directa no podrà suposar més del 39,9% del total d’ingressos provinents d’impostos.

Comentaris (5)

Trending