El Govern estima que el cànon a pagar per l’heliport serà de 100.000 euros anuals

L’actualització de la compensació a les companyies de bus pel nou abonament mensual es xifra en 5 milions fins al 2034

Gallardo, les cònsols de la Massana i Josep Marticella, assenyalen la ubicació de l'heliport.
Gallardo, les cònsols de la Massana i Josep Marticella, assenyalen la ubicació de l'heliport. SFGA/J.A.VILADOT

El Govern estima que, com a molt, haurà de pagar uns 100.000 euros anuals al concessionari del futur heliport nacional en concepte dels possibles cànons negatius que generi la instal·lació. En total, uns 3 milions d’euros al llarg dels 30 anys inicialment previstos de durada del contracte. Per altra banda, l’actualització de la compensació de l’equilibri econòmic de les gestores de les línies de bus hauria de suposar uns cinc milions d’euros més de despesa fins a l’any 2034.

Així queda reflectit en el projecte de pressupost per al 2022, al qual ha tingut accés Altaveu. Més concretament, en l’article 14 de la part dispositiva dels comptes, que regula els “contractes de gestió de serveis públics mitjançant el procediment establert a la normativa en matèria de contractació pública”. És el cas, del servei de bicicleta elèctrica, però també de les línies de transport públic. I, la gran novetat d’enguany, el futur heliport.

Cal recordar que el concurs per a la construcció i gestió de la instal·lació aeroportuària ja s’ha posat en marxa. Es preveu decidir a inicis del 2022 qui en serà l’adjudicatari. I, per tant, el pressupost també ha de contemplar quina despesa tindrà per a l’Estat la nova infraestructura, encara que aquesta no sigui finançada directament des del Govern.

Gallardo, les cònsols de la Massana i Josep Martiscella, al costat del terreny on anirà l'heliport.

Relacionat

Govern haurà d’indemnitzar el concessionari de l’heliport si té pèrdues

I, en aquest cas, s’estima que la concessió suposarà per a l’executiu una despesa de tres milions d’euros. “Correspon a la previsió de les quotes pluriennals a 30 anys en concepte dels cànons negatius. La quantitat a percebre en cap cas no podrà superar el 75% del valor de l'amortització de la construcció amb l'afegit de l’interès legal, d'acord amb les clàusules administratives i econòmiques que regeix el concurs internacional per la concessió de l’heliport nacional d'Andorra. Aquests imports estan subjectes a les actualitzacions segons el cost final de construcció i amortització”, s’indica en el document. Com que el cost d’edificar la instal·lació es considera que serà de quatre milions  i el 75% d’aquest serien tres, es considera que, com a màxim, la partida seria de 100.000 anuals.

El mateix article també regula l’aportació que es fa a les empreses responsables de les línies de bus. I ja inclou l’acord tancat ara fa unes setmanes per garantir l’equilibri econòmic i financer de la concessió després, per una banda, de la crisi del coronavirus i, per l’altra, de la modificació de tarifes que ha suposat el nou abonament mensual a 30 euros.

Així, amb les condicions inicials del contracte signat amb les empreses que gestionen les línies 2, 4, 5 i 6 preveia un pagament al llarg de tots els anys de durada (fins al 2034) de 16,8 milions d’euros. En canvi, el cost final amb els canvis introduïts serà de 21,863 milions. És a dir, 5,06 més. Això sí, s’indica que “tots els augments previstos són orientatius segons el nombre d’abonaments adquirits actualment i els càlculs de previsió d’augment d’usuaris”.

Comentaris (7)

Trending