Espot afirma que la sentència europea dóna esperança per l’habitatge, però no soluciona el problema

El cap de Govern ha demanat prudència i tranquil·litat a l’hora de valorar i que es mantenen a l’expectativa de la resposta de les autoritats espanyoles

Comentaris

Centre d'Andorra la Vella amb diversos edificis en construcció.
Centre d'Andorra la Vella amb diversos edificis en construcció. EDUARD ROS

El cap de Govern, Xavier Espot, s’ha pronunciat aquest matí des de Dubai per la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) pel que fa al model 720. Concretament, ha indicat que “evidentment això obre una certa llum d’esperança”, però que també “ens obliga a ser molt prudents”. Sobretot, perquè cal esperar la resposta de les autoritats espanyoles, país amb qui Andorra “té unes excel·lents relacions bilaterals”. Tot i això, ha remarcat que poden incrementar-se el nombre d’habitatges, però que no és “una solució a la problemàtica”.

Espot ha assegurat que “és complicat que un govern com el nostre faci valoracions sobre sentències, encara que siguin en l’àmbit europeu, que concerneixen un determinat país que és amic i amb el qual tenim unes excel·lents relacions bilaterals”. Tot i això, ha afirmat que en certa forma, sempre des de la tranquil·litat i l’expectativa, a llarg termini pot fer aflorar un nombre significatiu d’habitatges “que actualment no estan regularitzats i que estan en un limbo jurídic i fàctic”. Sobretot, el cap de Govern ha remarcat que cal esperar quina és la implementació concreta d’aquesta sentència i quina és la reacció de les autoritats espanyoles, “particularment l’Agència Tributària”.

La decisió adoptada aquest dijous pel TJUE feia dies que s'esperava.

Relacionat

L’estocada al model 720: un baló d’oxigen per al mercat de pisos de lloguer i la inversió estrangera

La sentència, si finalment arriba fins on tot apunta, podria fer aflorar diversos habitatges a Andorra, “ens podria ajudar a no tenir tan tensionat el mercat de lloguer”. Però, Espot ha volgut remarcar que no és una solució a llarg termini, “obtindríem resolució eventualment, però no per a un problema que és molt més ampli i molt més global”.

En aquest punt, el cap de Govern ha carregat contra la visió del Partit Socialdemòcrata, que ha titllat de “dogmàtica” i “antiquada”. Concretament, ha afirmat que la formació se centra únicament en la creació de l’habitatge públic com a “solució d’una problemàtica tan transversal i transcendent”, i que això li sembla “una manera molt parcial i ‘sesgada’ de veure-ho”. Ha remarcat que el Govern té diversos projectes de caràcter públic, com l’edifici de la Borda Nova, que es fa en col·laboració amb el comú d’Andorra la Vella, o les cessions de terreny que s’han proposat per fer habitatge a preu assequible. “Però això és només una palanca, però hi ha una altra que és tant o més important, que és la de la incentivació del sector privat”, ha afirmat, “no hi ha cap país, no hi ha cap ciutat, no hi ha cap regió del món que hagi resolt el problema de l’habitatge des de la perspectiva de la creació d’habitatge de titularitat pública”.

La seu el Tribunal de Justícia de la Unió Europea.

Relacionat

La Justícia europea es carrega el model espanyol de declaració de béns a l’estranger

Així, el cap de Govern ha posat en relleu la construcció d’habitatge que es portarà a terme a Encamp gràcies a la reducció al 0% de la cessió urbanística. Ha aprofitat, per tant, per instar a tots els comuns “particularment aquells que fa poc es reclamaven com a socialdemòcrates, que segueixin l’estela d’aquests altres”. D’aquesta manera, Espot ha afirmat que s’han de donar facilitats als privats perquè construeixin habitatges de lloguer a preu assequible, “perquè es guanyin la viada d’una manera raonable i fent una funció social”.

Vista general d'Encamp.

Relacionat

Encamp rep dues propostes per disposar de 187 pisos de lloguer

Comentaris (6)

Trending