La duana tanca el primer quadrimestre amb ingressos un 4,6% superiors als del 2019

Tot i un cert retrocés en les dades de l’abril, amb 16,27 milions de recaptació, les dades globals segueixen per sobre de les de l’exercici prepandèmia

Duana del riu Runer.
Duana del riu Runer. ARXIU

La normalització de la situació econòmica un cop superada la pandèmia es continua traslladant de forma clara als ingressos que l’Estat. Cert que, a l’abril, sí que s’ha detectat una certa frenada, però les xifres, almenys les acumulades en el primer quadrimestre, se situen encara per sobre les del 2019. És a dir, milloren les prèvies a la pandèmia. En concret, un 4,6% superiors.

Ja fa mesos que la recuperació de la mobilitat i, sobretot, l’arribada de turistes, va permetre que l’entrada de productes al país es recuperés després de mesos sota mínims. I, per tant, els ingressos que generen quan passen la duana, també van anar en augment. La temporada d’hivern, ja gairebé normalitzada, va permetre assolir xifres prepandèmia que aquest abril encara es mantenen.

La recaptació el mes passat va ser de 16,27 milions d’euros, xifra que lògicament molt superior a les registrades el 2020 (7,1, en ple confinament) i el 2021 (7,8, encara amb la mobilitat molt restringida). A diferència dels mesos anteriors, viu un retrocés en comparació a l’abril del 2019. Llavors, va ser de 18,4 milions. En certa forma, s’explicaria per una afluència turística més reduïda i per l’impacte col·lateral de l’esclat de la guerra a Ucraïna, amb l’encariment de molts productes i serveis.

Tot i això, el global acumulat des del gener sí que presenta xifres positives. En total, s’ha ingressat 70,38 milions d’euros, el que suposa un 4,6% més que el mateix període del 2019. Llavors es va recaptar 67,24.

Pel que fa a la tipologia de productes, el tabac i les begudes registren ara xifres similars a fa tres anys. En el primer cas, s’acumulen ja 31,89 milions, pels 31,6 del 2019. En el segon, 3 milions pels 2,87 de llavors.

En cavi, els grups que creixen més en recaptació són els combustibles fòssils (19,11 en aquests quatre mesos, un 8,6% més que els 17,6 de fa tres anys). Finalment, el grup d’altres mercaderies arriba a 16,39, en comparació als 15,1 del 2019.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending