El dèficit de Govern en el pressupost 2022 arribarà als 30 milions

El Producte Interior Brut (PIB) va créixer un 17,3% el primer trimestre de l'any i és superior al d'Espanya i França

Comentaris

Façana de l'edifici del Govern d'Andorra
Façana de l'edifici del Govern d'Andorra ARXIU

El Govern ha actualitzat el Pla d’equilibri financer i del Marc pressupostari.  La previsió d’ingressos corrents en el capítol d’impostos directes augmenta gràcies a la recuperació de l’activitat econòmica, passant d’uns 465 milions a 483. Així, creixen els ingressos totals previstos uns 19 milions d’euros. Pel que fa a les despeses, es registra un increment moderat del dèficit d’uns tres milions d’euros, si bé es manté dins del límit previst en la Llei de les finances públiques. A final d'any el dèficit arribarà als 30 milions d'euros quan la previsió era de 26,5.

 

L'augment del dèficit es produirà, en gran part, per la inversió pública del paquet de mesures per a millorar el poder adquisitiu dels ciutadans. El ministre portaveu, Eric Jover ha destacat la recuperació econòmica i preveu que els ingressos creixeran amb les liquidacions de duana i els impostos indirectes que passarien d'una aproximació de 305 milions d'euros a una de 318 milions i que millorin els del 2019, abans de la pandèmia. Ha reconegut, però, que és més dificil fer una previsió dels directes, i ha avançat que hi ha una disminució dels ingressos patrimonials de l'Estat (de 26,8 a 25,2 milions d'euros) provocats per les xifres negatives de FEDA. Els quatre milions previstos de la parapública han acabat sent zero.

Un dels altres aspectes que el Govern ha hagut de revisar han estat les transferències als comuns que van indexades al PIB. "Teníem unes previsions de creixement que finalment han sigut superiors, i durant el 2022 hem de transferir més quantitat als comuns", ha assenyalat Jover, qui ha afegir que ho podrien haver fet de cara al pressupost de l'any que ve, però que han decidit optar per aquesta opció, ja que consideren que els comuns han d'estar més propers als ciutadans, i, per tant, tenir més liquiditat. La diferència per l'augment del PIB que el Govern ha de transferir als comuns és de 2,7 milions.

Les despeses corrents en part pels projectes extraordinaris presentats i els elements de context com la inflacio s'han incrementat fins als 436 milions d'euros. Cal tenir en compte que el pressupost del 2022 comptava amb una inflació de l'1,4% que s'ha acabat convertint en un 1,4%. Així les coses l'endeutament a finals d'aquest any estarà al voltant del 42,4% amb 1.286 milions d'euros de deute. Jover ha indicat que la voluntat és d'anar-lo reduint progressivament fins a 40,6 milions el 2023.

Per una altra banda, i segons ha informat el ministre, el PIB va créixer un 17,3% el primer trimestre de l'any. És un augment superior al dels països veïns que ha estat nul a França i d'un 6% a Espanya. El ministre ho atribueix a la bona temporada d'hivern enn comparació a la del 2021 que encara va estar marcada per la pandèmia de coronavirus.

ENDEUTAMENT DE FEDA

El projecte de llei que s’ha presentat aquest dimecres també permet a FEDA endeutar-se més del previst. L’objectiu que s’ha traslladat ha estat mantenir el pla d’inversions previst. En aquest sentit, Jover ha destacat que aquesta mesura ajudarà a la parapública a no disminuir la capacitat d’injectar pressupost per tal de posar en marxa noves iniciatives destinades a la producció pròpia de país i cap a la sostenibilitat. D’altra banda, també s’ha intentat que l’encariment del cost de l’energia no hagi de repercutir directament en els ciutadans. Jover ha remarcat, però, “no puc assegurar que no s’hagin d’incrementar en un futur, però si es dóna aquesta capacitat a FEDA no s’haurà d’impactar tant a les tarifes”.  

Comentaris

Trending