La despesa de l’administració en ‘personal clau’ del Govern ha crescut un 32% el darrer lustre

L’any passat es va tancar amb vint alts càrrecs més que el 2017, però força menys dels que va disposar la maquinària governamental el 2019

Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.
Una imatge de l'edifici administratiu de Prat de la Creu. Toni Solanelles

Els darrers cinc anys, del 2017 al 2021, la despesa que l’administració andorrana ha fet en el que es considera ‘personal clau’ del Govern no ha parat de créixer. En el darrer lustre, l’increment del cost de membres de Govern, d’alts càrrecs polítics i d’alts comandaments administratius ha estat del 32% en xifres percentuals i de prop d’1,5 milions d’euros en termes absoluts. I això que l’any passat hi havia divuit persones menys en nòmina que el 2019. Això sí, eren vint més que al 2017.

Segons les dades que consten en les diferents liquidacions pressupostàries governamentals, el 2021 la suma de la despesa efectuada en membres de Govern, alts càrrecs de suport a l’executiu i alts càrrecs de l’administració va ser de 5,8 milions, 200.000 euros que l’exercici anterior. Els salts més grans es van donar entre el 2017 i el 2018 i entre el 2019 i el 2020. El pas d’un exercici a l’altre va suposar un augment de la despesa de mig milió d’euros. És destacable l’any pandèmic. Tot i la retallada salarial, el creixement respecte el 2019 va ser molt rellevant. I l’increment de la despesa s’ha mantingut el 2021, encara que més moderada.

Remuneracio personal clau (1)

El 2020, això sí, es va experimentar una reducció molt notable de persones situades en aquest escalafó de ‘personal’ clau. Es va reduir de 21 persones, situant-se, sempre segons les dades que figuren en les liquidacions pressupostàries, al tomb del centenar, que és la xifra en què es va mantenir l’any passat, molt per sobre d’aquest lustre analitzat.

Tot i l’increment absolut de la despesa el 2021 respecte de l’any precedent, la remuneració mitjana per persona s’ha reduït lleugerament. Ni els ministres cobren més, ni tampoc la resta d’alts càrrecs. De fet, actualment, sempre parlant en termes de mitjana i, per tant, hi pot haver alguna excepció, l’any passat la retribució era inferior, de mitjana, que fins i tot la que hi havia el 2017 o el 2018. Això sí, hi ha més ‘personal clau’ prestant servei a l’administració.

Comentaris (11)

Trending