El dèficit previst pel 2021 s’enfila per culpa de la pandèmia fins a 129 milions d’euros

Jover admet que les estimacions dels comptes aprovats ara fa uns mesos han quedat molt trastocades després d’un hivern dolent i que això ha provocat una davallada dels ingressos i un fort increment de les despeses, sobretot en ajudes a empreses i socials

Jover ha comparegut davant la comissió de Finances del Consell General.
Jover ha comparegut davant la comissió de Finances del Consell General.

El ministre de Finances, Eric Jover, ha admès que la realitat econòmica durant els primers mesos del 2021 han estat ben diferents de les inicialment previstes. La pandèmia ho ha continuat trastocant tot. Així, el Govern s’ha vist a presentar modificacions al pressupost que inclouen una davallada de 34 milions d’euros en els ingressos inicialment previstos i, en canvi, més despesa (27 més). Això suposa que el dèficit final es calculi en 129 milions, molt per sobre dels 65 estimats en el text aprovat ara fa uns mesos.

Jover ha volgut comparèixer davant la comissió de Finances del Consell General per explicar els canvis que es volen fer al pressupost, que hauran de ser validats per la cambra. “Els efectes sanitaris i econòmics de la pandèmia són més importants dels previstos per als primers mesos del 2021”, ha recordat el ministre, tot posant en relleu el baix nombre de visitants i turistes rebuts durant la temporada d’hivern. I això, ha apuntat, “ha tingut un impacte tant en una major despesa sanitària, econòmica i social com en un menyscapte dels ingressos”. Un bon exemple, ha desgrat, és l’evolució de la recaptació a duana.

En el text tramès al Consell General, el Govern preveu una davallada dels ingressos de 34 milions d’euros. Per un costat, caurà la recaptació tant per imposició directa (-5) com per la indirecta (-38). En canvi, milloren els dividends que transferiran FEDA i Andorra Telecom (+3) i se suma l’aportació dels comuns al fons solidari (+7).

El Govern preveu una davallada de 34 milions en els ingressos estimats al pressupost pel 2021 i, en canvi, la despesa creix en 41; fet que situa el dèficit en 129

Pel que fa a les despeses, malgrat l’increment de les sanitàries es preveu reduir les de béns i serveis (-6 milions) i també es limitarà encara més la inversió (-8). En aquest darrer punt, ha indicat que, per una banda, es retiren projectes que “per la seva evolució ja es veu que eren complicats d’executar ara” i, per l’altra, “hi ha iniciatives que no suposen un impacte en la productivitat i que es poden endarrerir”. En canvi, la continuació dels ERTO i altres ajudes suposa 41 milions d’euros que no estaven contemplats en els comptes inicialment aprovats.

Per tot plegat, els números vermells s’enfilen de forma important. Dels 65 milions que s’havien previst en un principi, es passa a 129. Això suposa que els comptes de l’Estat, que ja estaven considerablement tocats per l’impacte de la Covid, encara es posin més vermells. Enguany s’incompliran molts preceptes de la Llei de sostenibilitat de les finances públiques -la coneguda com a regla d’or- i toca fer un pla d’equilibri per reconduir la situació en un màxim de sis anys.

Jover ha assegurat que no es trigarà tant. De fet, s’ha mostrat convençut que molts paràmetres es podran corregir de forma gairebé immediata, ja l’any vinent. En el cas del límit d’endeutament es trigaria una mica més: fins al 2023. Entén que això serà possible gràcies al fet que el país viu ja “elements optimistes” que fan pensar en una recuperació econòmica, com són la situació sanitària -tant pel que fa als nous contagis com a l’avenç de la campanya de vacunació- així com altres dades com l’increment de visitants i turistes o el consum intern. De fet, la previsió és que el PIB es pugui recuperar un 6% al llarg d’aquest 2021 i del 7,1% pel 2022.

El líder del PS, Pere López, ha demanat pels controls que es fan a les empreses que demanen ERTO i ha lamentat la manca de resposta: “Sortim preocupants pel mal ús dels diners públics”

Les explicacions no han convençut els grups de l’oposició, que no han dubtat a posar el dit a la nafra quan han recordat que les previsions que ara s’han de modificar són de fa tot just uns mesos.  “Ha passat poc temps i els números no quadren per enlloc. Ha tocat fer una rectificació molt significativa en vàries partides. Era obvi que els ingressos no s’assolirien i ara s’ha de canviar tot”, ha recriminat el president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López.

A banda, el líder del principal partit de l’oposició també ha volgut remarcar que, al seu entendre, hi ha una manca de control de la despesa. En especial, ha lamentat, pel seguiment que es fa de les empreses que han posat als seus treballadors en ERTO. En aquest sentit, ha recordat la manca d’efectius del departament d’Inspecció. A banda, ha denunciat la manca de resposta de Jover davant aquests dubtes plantejats. “Hem de sortir molt preocupats pel mal ús dels diners públics”, ha afirmat.

Comentaris (7)

Trending