Campanya rècord de l’IRPF que espera fins a 23.000 declaracions i uns ingressos de 22,5 milions

Tributs espera que el gruix de les tramitacions, un 40%, es facin els últims dies, ja al setembre, mentre s’assegura que s’intentarà fer les devolucions que s’escaiguin el mateix mes que es presentin

Les oficines de Tributs i Fronteres, aquest dimarts.
Les oficines de Tributs i Fronteres, aquest dimarts. G. P.

El departament de Tributs i Fronteres afronta fins al pròxim 30 de setembre la novena campanya de l’Impost de la Renda de les Persones Físiques (IRPF). Enguany, amb xifres rècord. Tant pel que fa als ingressos que, s’espera, suposaran per a l’Estat, com pel que fa al nombre de persones que, llei a la mà, han de presentar la pertinent declaració. Entorn les 23.000, el que representa un miler més que l’any passat.

La figura tributària, doncs, està ja plenament consolidada. De fet, cal recordar que l’any passat ja va suposar una recaptació molt per sobre de l’esperada. Ara, el que toca és regularitzar les dades del 2022. És a dir, cada contribuent haurà de saber si amb el que se li va anar retenint al llarg de l’any passat compleix, es queda curt o se li han de tornar diners. En línies generals, és la segona de les opcions la que més es donarà, segons Govern.

Així ho ha explicat el director del departament, Carles Ferreira. S’estima que el saldo -la diferència entre les devolucions que caldrà fer i el que hauran de pagar els contribuents- serà positiu per a Govern. Uns 22,5 milions d’euros. La dada representaria un petit increment en comparació a la campanya del 2022.

Més diners perquè, entre altres coses, hi ha més persones obligades a presentar la declaració. La xifra se situa entorn les 23.000, en comparació a les 22.000 de l’any passat. Això té dues explicacions, com ha posat en relleu Ferreira. “Per un costat, hi ha nous residents. Per l’altra, hi ha l’efecte de l’aplicació de l’IPC a molts salaris”, ha comentat. Cal recordar que fins als 24.000 euros anuals d’ingressos s’està exempt i que només tributa tots els diners que superin aquest llindar.

La campanya romandrà en marxa fins al 30 de setembre. Molts mesos, sí, però també s’és conscient que molta gent esperarà a darrera hora. Per les dades d’exercicis anteriors, s’estima que un 40% de les declaracions no es faran fins a les últimes setmanes de termini. Encara més elevat és el percentatge de persones que opten per la possibilitat de fer el tràmit via internet: fins a un 85%.

De moment, Tributs ja ha preparat un total de 51.524 propostes de liquidació. D’aquestes, 33.085 són de resultat zero -és a dir, ni el contribuent ha de pagar més ni Govern tornar res-. En canvi, 14.554 suposen un cobrament nou part de l’executiu i en 3.885 casos la diferència és favorable al ciutadà.

En aquests casos, Ferreira ha assegurat que intentaran agilitzar el retorn dels diners. Altres anys, una queixa habitual era el temps que trigava Govern a fer aquesta regularització. “Intentarem que vagin sortint el mateix mes que es presentin”, ha avançat. l

Comentaris (3)

Trending