BancSabadell celebra la consolidació i preveu una caiguda del PIB del 10% o més

La junta d’accionistes valida els resultats obtinguts l’any passat, que per tercer exercici consecutiu van superar els deu milions de benefici

'Taula presidencial' de la junta d'accionistes, aquest divendres.
'Taula presidencial' de la junta d'accionistes, aquest divendres. Toni Solanelles

La junta general d’accionistes de BancSabadell d’Andorra ha validat aquest divendres els resultats obtinguts per l’entitat durant el 2019. Per tercer exercici consecutiu, els beneficis van superar els deu milions d’euros consolidant així els guanys de dos dígits vint anys després de la creació de l’entitat. El banc, molt actiu en la promoció d’ajudes per fer front a l’impacte de la crisi derivada del coronavirus, treballa amb unes previsions per aquest curs d’una caiguda del PIB del 10% o més.

El director general de l’entitat, Josep Segura, ha fet una “valoració positiva” dels resultats, que permeten “consolidar aquesta xifra, que és una bona fita. BancSabadell va finalitzar el 2019 amb un resultat de 10,375 milions, un 1,23% més que 2018. L’exercici va concloure amb uns fons propis de 91,16 milions, quan fundacionalment eren de 30 milions d’euros. És una mostra de la consolidació d’una evolució. El banc ha fet vint anys fa quatre setmanes i per nosaltres és un bon resultat. Consolida i és el fruit del treball només en el mercat andorrà. De treballar molt la clientela país, la petita empresa, les rendes mitges, les mitges altes. És una satisfacció”, ha remarcat Segura.

-

Relacionat

BancSabadell consolida els beneficis per sobre dels deu milions d’euros

La junta d’accionistes s’ha celebrat a la sala d’actes del Centre de Congressos amb el degut respecte de les mesures de prevenció i distanciament. La trobada s’ha pogut seguir de manera telemàtica perquè, entre altres coses, alguns dels consellers no han pogut ser presents a la sala en estar encara les fronteres tancades per als ciutadans espanyols. Durant la sessió s’han nomenat dos nous consellers -Sonia Quibus i Jordi Llovera- i s’han renovat quatre dels consellers actuals (Miquel Alabern, Marcel Albós, Joan Llonch i Josep Vilanova).

Vint anys després de la seva fundació, l'entitat, que va arrencar amb uns fons propis de 30 milions d'euros en té ara 91,16, amb una rendibilitat de l'11,38%; el banc destaca el bon comportament de les ràtios de liquiditat i solvència i considera controlada la morositat

El banc ha passat compte a una rendibilitat dels fons propis (ROE) de l’11,38% i es manté en nivells alts. Les ràtio de liquiditat i de solvència (22,07%)  superen en més del doble els mínims o nivells òptims requerits actualment. Segura ha remarcat els assistents un increment molt significatiu de la inversió creditícia, tot millorant el perfil de risc per la reducció de grans exposicions i amb un increment molt rellevant dels préstecs hipotecaris a particulars. També ha ressaltat un creixement molt rellevant de les quotes de clients i de negoci: han crescut les quotes de clients que assoleixen el 25% en particulars i el 43% en empreses i han crescut les quotes de negoci (la quota de targetes de crèdit assoleix el 19,5% i la de TPVs el 17,4%).

En manifestacions prèvies a l’assemblea d’accionistes, Josep Segura ha assegurat que “està clar que aquesta crisi afecta el 90 o el 95% de la població i de les empreses. És un cop fort. Com ens afectarà? El rati de morositat està totalment controlat”. En aquest sentit, el director general de BancSabadell d’Andorra ha remarcat que “hem aplicat uns criteris molt conservadors, de la banca de tota la vida”, com per exemple exigir als clients una “estabilitat professional i una capacitat d’estalvi”. Per tot plegat, “no estem particularment inquiets. Som conscients de la que està caient a tots però entenem que hi podem fer front”.

Sobre les previsions per aquest 2020, amb la incidència del coronavirus pel mig, Segura ha ressaltat que “ja portem cinc mesos d’aquest any. No sabem què passarà el setembre o octubre. Si no hi ha rebrots o els brots estan controlats i no hi ha d’haver confinaments com hi ha hagut fins ara, les nostres previsions no s’allunyen massa de les que hi havia al començament. Pot haver-hi una lleugera baixada o no, que pot ser-hi, però molt lleugera. Si hi hagués una situació catastròfica per la qual la població s’hagués de tornar a confinar les conseqüències són difícils d’avaluar”.

Els accionistes bancaris es quedaran sense dividends producte del 2019, almenys ara per ara.

Relacionat

La banca es queda sense poder repartir dividends per culpa del coronavirus

El director general de l’entitat de matriu catalana -“tenir un soci tecnològic, un soci majoritari és una força, un valor afegit”, ha destacat Segura- ha explicat que “a nivell del PIB andorrà hem fet números interns d’una baixada del 10% que podria ser una mica superior. Tots els números que es facin ara estan subjecte a rectificació. Em sembla una hipòtesi raonable treballar amb el 10%”. Josep Segura també ha destacat el fet que durant la crisi “hem tingut una participació molt activa amb la gestió dels crèdits tous i donar una resposta ràpida”.

Etiquetes

Comentaris

Trending