La banca es queda sense poder repartir dividends per culpa del coronavirus

El supervisor financer reclama cautela al sector mentre Andorran Banking valora positivament les mesures adoptades per l’administració i considera que hores d’ara es pot donar per parat el cop més fort

Els accionistes bancaris es quedaran sense dividends producte del 2019, almenys ara per ara.
Els accionistes bancaris es quedaran sense dividends producte del 2019, almenys ara per ara. Toni Solanelles

El sector bancari no podrà repartir dividends aquest any producte dels resultats obtinguts durant el 2019. Així ho ha demanat l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) arran de l’impacte i les incògnites obertes pel coronavirus. Si no hi ha canvis, els cinc operadors de la plaça financera faran cas a la recomanació del regulador. Això no treu que més endavant, si la situació s’estabilitza, hi pugui acabar havent canvis.

La decisió s’ha conegut en el marc de la celebració de la junta general d’accionistes de Banc Sabadell, que s’ha celebrat aquest divendres a la sala d’actes del Centre de Congressos d’Andorra la Vella. La mesura, dictada per l’AFA el 27 de març, la seguiran els cinc bancs del país encara que sigui a contracor d’alguns dels accionistes d’alguna de les entitats. En general, i tot l’important cop que ha suposat l’aturada de l’economia arran de la pandèmia, el director general de Banc Sabadell, Josep Segura, actuant també com a president de l’Andorran Banking (ABA), i en declaracions prèvies a la junta esmentada, ha afirmat que el sector no espera cap daltabaix si no hi ha un rebrot que, a la tardor, obligui a un nou confinament generalitzat.

L'AFA va enviar una carta el 27 de març amb recomanacions posteriors advertint de la conveniència de preservar els beneficis davant la situació d'incertesa provocada per la pandèmia i, en principi, totes les entitats seguiran la instrucció, encara que sigui a contracor d'algun accionista

El president de Banc Sabadell, Miquel Alabern, ha explicat que “aquest any, i seguint les recomanacions de l’Autoritat Financera Andorrana i l’exposat a la seva carta del passat 27 de març, de suspendre temporalment la decisió sobre la no oposició a la proposta de repartir dividends fins que la situació es normalitzi”, l’entitat de matriu catalana “destinarà íntegrament els resultats a reserves voluntàries”. Aquesta decisió, en principi, serà compartida per la resta d’entitats bancàries, segons que han confirmat fonts del sector.

A més de la recomanació de l’AFA, Alabern ha explicat durant la junta que “considerem que la situació actual demana molta cautela i sentit comú, fins que la situació econòmica del país i del nostre entorn s’estabilitzin i es puguin valorar bé els efectes reals d’aquesta crisi i l’impacte que tindrà en els resultats de l’exercici 2020”. De tota manera, i en el cas concret de Banc Sabadell, “si durant el segon semestre de l’any la situació es normalitzés, el consell d’administració es reserva la facultat de sol·licitar a l’AFA l’autorització necessària per distribuir un dividend de tres euros per acció amb càrrec a reserves voluntàries”.

Aquesta mesura també podria ser seguida per altres operadors, encara que, òbviament, la quantia no serà necessàriament la mateixa. El sector, però, se sent fort malgrat l’impacte de la pandèmia. “El sector financer està en una situació forta”, ha asseverat Josep Segura en tan què president de torn de l’ABA. Segura ha afirmat que si calgués, i tot i esperant que no hi hagi rebrots contundents, si aquests hi fossin, “a nivell de país i del sector hi ha marge per adoptar més mesures” i poder acompanyar l’activitat econòmica.

Bona nota a les mesures

Segura ha explicat que a diferència de la crisi del 2008, ara “la banca té una posició forta. Llavors la banca era part del problema i ara la banca és part de la solució”. Per tant hi ha un “optimisme moderat però pensant que de tot això ens en sortirem i no ha de tenir una conseqüència en els nostres ratis i hi ha d’haver estabilitat financera”. El president de torn de l’Andorran Banking ha fet també “una lectura positiva de les mesures que el Govern ha implantat. El Govern va optar per un model d’ajudar les empreses perquè aquestes empreses poguessin continuar pagant el sou a les persones físiques, als treballadors i que aquests poguessin viure i fer front als seus compromisos. Considerem que aquestes mesures estan portant els seus fruits. Hem constatat que les últimes ajudes del Govern estan tenint menys demandes i això vol dir que s’ha parat el cop, que la situació està estabilitzada”.

Malgrat el cop, Andorran Banking es mostra amb un “optimisme moderat però pensant que de tot això ens en sortirem i no ha de tenir una conseqüència en els nostres ratis i hi ha d’haver estabilitat financera”

Segura també s’ha referit a la decisió de la patronal bancària d’anar més enllà de l’establert en les lleis òmnibus i promoure una carència generalitzada en els préstecs. “Aquest conveni sectorial el veiem com el tancament del cercle. El Govern ha pres tres blocs de mesures. La primera per apagar el foc, la segona per guanyar una mica de temps i la tercera per consolidar.” A partir d’aquí “no fem res més que respondre a una necessitat evident”, que és ajudar les empreses i els clients en un moment que “la roda de l’economia ha parat” no pas per “una mala gestió” sinó per “un fet sobrevingut”.

Per tant, ara el sector pretén ser “part de la solució com històricament no havíem pogut ser-ho, i acompanyar actors econòmics” perquè puguin superar un entrebanc ni volgut ni previsible. L’ABA ha recordat que la carència acordada sorgeix per "iniciativa dels bancs sense cap mena de polèmica i en consonància amb el que s’ha fet i amb consens” de totes les entitats. I, a més a més, “sense cap cost per l’Estat. No fem res que no es faci en altres països”. Fins i tot, ha recordat Segura, l’autoritat financera europea ho ha recomanat.

Comentaris (4)

Trending