La banca comparteix amb el Govern la “preocupació” per la posició de la UE i espera canvis

El sector financer espera amb candeletes la propera ronda de negociació en què Espot i Riba preveuen que es noti una flexibilització de les exigències perquè en cas contrari “hi ha un greu problema”

Un moment de la reunió dels representants governamentals amb els màxims responsables de la banca andorrana.
Un moment de la reunió dels representants governamentals amb els màxims responsables de la banca andorrana. SFGA

La banca espera amb candeletes la propera ronda de negociació sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE) per saber si el marge de maniobra que espera el Govern que hi hagi en matèria de serveis financers es confirma. Si la Comissió Europea no es mou del protocol inicial “tenim un problema”. Així ho admeten tant Andorran Banking (ABA) com els màxims responsables de la delegació negociadora andorrana, amb el cap de Govern, Xavier Espot, i el secretari d’Estat Landry Riba al capdavant.

La directora de l’ABA, Esther Puigcercós, i els màxims responsables executius de les tres entitats bancàries del Principat, Xavier Cornella (Creand-Crèdit Andorrà), Lluís Alsina (MoraBanc) i Carlos Aso (Andbank) s’han reunit aquest dijous amb una delegació governamental encapçalada pels esmentats Espot i Riba, i també en presència del ministre de Finances, Ramon Lladós, i la secretària d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Noëlia Souque. El màxim responsable de l’executiu i el secretari d’Estat han estat compartint aquests dos darrers dies l’evolució de les converses amb Brussel·les. Ho han fet amb els grups polítics integrants del pacte d’Estat i agents socioeconòmics.

reunio sectors econòmics
Trobada amb els agents socioeconòmics.

Fonts bancàries han admès que l’executiu és “clarament sensible a les necessitats del país” i també té clar que “el document que va enviar la UE no és acceptable”, però també han deixat clar que la “posició de la UE és de màxims i el document té un caràcter molt tècnic i voluntat de posar barreres”. Parlant planerament, les fonts consultades denoten en Brussel·les “certa mala llet”. Ara falta veure si en les properes reunions -n’hi ha una l’11 d’octubre- la Comissió Europea rebaixa les pretensions i hi ha possibilitat d’entesa.

“Aquí la clau és la UE i la prepotència amb què actua”, han lamentat fonts sectorials financeres, que no entenen com pot ser que ni tan sols es respecti la reciprocitat en relació, per exemple, amb l’establiment de sucursals. “Si Brussel·les és capaç de poder flexibilitzar la seva posició, es podrà arribar a acords; en cas contrari la situació és molt fotuda”, han reconegut els consultats que, amb tot, han deixat clar que hi ha tres mesos de marge i cal anar “pas a pas”. El proper 11 d’octubre se sabrà si hi ha marge per a l’“esperança” que alguns operadors encara consideren que hi pot haver o no. Que la posició del Govern i la del sector estigui alineada fa ser mitjanament optimista.

Comentaris (16)

Trending