Andorra podrà finançar projectes específics amb el Banc Europeu d’Inversions

És el primer país de fora de l’espai econòmic que és elegible per a aquest programa i encara s’ha de signar el conveni que regularà la relació entre el Govern i l’entitat

El Secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà
El Secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà SFGA

Andorra i el Banc Europeu d’Inversions (BCI) han arribat a un acord i el país serà elegible per poder finançar alguns projectes específics. És el primer estat de fora de l’espai econòmic europeu que s’ha pogut integrar dintre d’aquest programa. Les següents passes a seguir seran signar el conveni que regularà la relació entre el Govern i l’entitat financera. D’aquesta manera, s’acabaran de tancar les condicions, tot i que hauran de ser equiparables a les dels membres de la Unió Europea.

El Secretari d’Estat d’Afers Financers Internacionals, Marc Ballestà, ha explicat que el passat 10 d’agost, la Junta de Governadors del BEI va anomenar Andorra com “país elegible per poder participar dels mecanismes de finançament del banc”. Actualment, encara no s’ha signat el conveni que regularà aquesta relació, tot i que es té un primer esborrany que està sent estudiat per les dues parts. Una vegada revisat i validat per les dues parts, ha indicat Ballestà, “només requerirà la possessió de la validació i l’entrada en vigor perquè ja puguem començar a utilitzar aquests mecanismes”.

És una porta oberta, ha explicat Ballestà, “a què Andorra pugui sol·licitar finançament per a algun projecte en concret”. És a dir, seran qüestions específiques i que tinguin “imports força elevats, de certa complexitat”. Actualment, però, no hi ha cap empresa d’aquestes característiques, però Ballestà ha exemplificat que la instal·lació del tren podria ser “interessant per a ser elegible pel banc”. També altres projectes de transició energètica, “principalment se centren molt en infraestructures, que és on Andorra es pot beneficiar més”.

En aquest sentit, és important que els projectes entrin dintre de l’àmbit d’actuació del BEI. “No pot ser qualsevol tipus de projecte, sinó que ha d’estar dintre de la seva àrea, ha de ser analitzat, avalat, i veure si és viable la seva implantació i la capacitat”. També és clau la capacitat que té el país finançat per retornar aquests diners. “És un funcionament molt similar al dels bancs multilaterals, però molt focalitzat a infraestructures”, ha assenyalat Ballestà.

“És una entitat que, per la seva naturalesa i la seva resiliència, és capaç d’obtenir finançament a un preu molt econòmic en els mercats i poder deixar aquests diners als diferents països”

Concretament, centrat en benefici, Ballestà ha assegurat que les condicions econòmiques que es donen són “avantatjoses, en el sentit que no es tracta d’una entitat privada que busca treure beneficis”. A més, són equiparables a les dels països membres de la Unió Europea, tot i que Andorra és el primer estat de fora de l’espai econòmic que és elegible per a aquest programa. Malgrat això, Ballestà ha remarcat que “el finançament s’analitza projecte per projecte”, i és en aquest cas si s’atorga una part o el total del cost. “És una entitat que, per la seva naturalesa i la seva resiliència, és capaç d’obtenir finançament a un preu molt econòmic en els mercats i poder deixar aquests diners als diferents països”, ha afirmat el secretari d’Estat.

Per poder accedir a aquests programa, els estatuts del BEI obren la porta que països tercers puguin ser elegibles. Per tant, el que ha destacat a Andorra ha estat l’homologació internacional, “el fet de ser membres del Fons Monetari Internacional i del Banc de Desenvolupament del Consell d’Europa ha ajudat a passar aquest filtre d’homologació”. A més, els marcs legals del Principat “són equiparables als de la UE, i això fa que ja hi hagi molt treballar fet econòmic i financer”.

Aquest projecte es va iniciar al juny de l’any 2020, i s’ha aprovat a l’agost de 2022. “Hem de tenir en compte que tot el procés s’ha fet enmig de la crisi de la Covid-19, i més recentment de la guerra a Ucraïna”. Això ha complicat més poder arribar a una resolució, “però des de les primeres reunions tècniques sempre el banc ha mostrat la seva predisposició i voluntat per tirar-ho endavant”.

Comentaris (6)

Trending