L’AFA considera irrellevant la repercussió dels ‘Papers de Pandora’

A Andbank, entitat a la qual la investigació periodística internacional està esquitxant molt a través de la consultora Afsi, sí que hi ha més nerviosisme

Els 'Papers de Pandora' és una investigació periodística internacional.
Els 'Papers de Pandora' és una investigació periodística internacional. ARXIU

A l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) les revelacions que van apareixent al tomb de la investigació periodística denominada ‘Papers de Pandora’ i que lliguen dia sí dia també molts dirigents polítics, especialment del PP, i empresaris sobretot espanyols, amb defraudacions al fisc fetes a través d’entramats societats creats per la consultora Afsi, vinculada a Andbank, no li preocupen el més mínim. Així ho han indicat diverses fonts, que assegure que per al supervisor financer la repercussió dels ‘Pandora Papers’ és irrellevant.

És clar que no hi haurà cap investigació que s’obri, ni administrativa en el cas de l’AFA, ni penal si fossin els tribunals que decidissin actuar. Però més enllà d’això, diverses fonts, dels sectors jurídics i bancaris, estan “escandalitzats” per l’impacte que pot acabar tenint la investigació liderada per un consorci de periodistes de tot el món i que en el cas d’Espanya capitalitzen ‘La Sexta’ i ‘El País’. Aquests dos mitjans van exposant els casos de desenes, alguns centenars fins i tot, de polítics, empresaris, i altres personatges públics, que van evadir el fisc a través d’estructures societàries que tenen dos vincles clars: Andorra via Afsi i Andbank, on molts dels implicats tenien compte, i Panamà, on es localitzaven les societats.

En certa manera ara està apareixent allò que es va voler evitar a tota costa els anys 2014 i 2015 quan es buscaven dades sobre els Pujol però se sabia que si s’accedia a Andbank hi havia coses que no interessava que se sabessin

De fet, és al país centre-americà on s’ha produït la fuga d’informació que ha permès descobrir el món de l’evasió fiscal a l’engròs. I en l’entorn espanyol, a partir de la documentació obtinguda pel consorci ICIJ, la immensa majoria de camins porten a la consultora encara avui lligada a un empleat tota la vida vinculat al Centre de Negoci. De fet, associada a Andbank. A l’entitat bancària, asseguren les fonts consultades, sí que hi ha neguit. Nerviosisme.

Entre altres coses, per la incertesa que gira al tomb de la repercussió que, efectivament, pot haver-hi al tomb de tot el que està apareixent. En certa manera, asseguren les fonts consultades, ara està apareixent allò que es va voler evitar a tota costa els anys 2014 i 2015 quan es buscaven dades sobre els Pujol però se sabia que si s’accedia a Andbank hi havia coses que no interessava que se sabessin. Encara no han aparegut totes les que es van frenar llavors, i tampoc no està clar que apareguin.

En tot cas, asseguren els consultats, qui ho pot saber és Afsi i el propi Andbank. La documentació fins ara filtrada procedeix pràcticament tota del despatx d’advocats Alemán, Cordero, Galindo & Lee (Alcogal). En funció dels ‘negocis’ que la consultora hagués fet amb aquest despatx, que en són o en van ser molts però no tots han transcendit, es podria fer de més i de menys. Justament, aquest de més o de menys, aquesta incògnita, és el que genera el nerviosisme que afecta l’entitat bancària andorrana, que està fent una nova campanya d’aparicions públiques en positiu per intentar revertir l’eventual impacte negatiu que els puguin generar els ‘Papers de Pandora’.

Grafisme que usa l'ICIJ per il·lustrar la seva investigació denominada 'Pandora Papers'.

Relacionat

Preocupació empresarial per l’impacte que puguin tenir els ‘Pandora Papers’

Mentrestant, les fonts de l’AFA consultades mantenen que en la majoria de casos es tracta de qüestions d’una notable antiguitat, molts al voltant dels anys 2010 i 2012, i que “des de llavors, s’han fet moltes actuacions per canviar la manera de fer i per reforçar la plaça financera”. Sigui cert o no, i òbviament, amb els canvis que ha experimentat el sector bancari andorrà la darrera dècada, no és menys cert que els ‘Papers de Pandora’ estan tenint un efecte negatiu cap a la banca andorrana. I pot això repercutir en la reputació de la plaça.

Etiquetes

Comentaris (4)

Trending