L’administració té pendents 800 factures per un valor de poc més de 3 milions d’euros

El Govern admet que no ha pagat mai interessos de mora i lliga el pagament automàtic al fet de dur a terme un control documental i contractual que ell mateix pot dilatar a discreció

marquina2
marquina2

L’administració té pendents de pagar, hores d’ara, 800 factures, que equivalen a 3 milions d’euros, aproximadament. Així ho ha indicat el nou ministre de Finances, Cesar Marquina, durant la sessió parlamentària de control a l’executiu. En un frec a frec amb el president del grup socialdemòcrata, Pere López, Marquina ha defensat la feina governamental quant als proveïdors malgrat reconèixer que la situació no satisfà pas completament.

La principal enganxada entre el líder del PS i el responsable ministerial s’ha donat quan el primer ha demanat al Govern que pagui els interessos de mora pel retard i Marquina ha reconegut que l’administració no ha pagat mai res perquè cap proveïdor no ho ha sol·licitat mai i perquè, considera l’executiu, els interessos pel retard no s’han d’abonar directament, automàticament. En tot cas, i en l’exposició inicial, el ministre ha reconegut un retard però també una notable reducció de les factures pendents.

El ministre de Finances, Eric Jover, al seu despatx.

Relacionat

Daltabaix a Finances pel desgavell que es viu amb les factures de proveïdors

Cesar Marquina ha recordat tot el procés pel pagament d’una factura i que el termini fixat per a la llei és de 60 dies. Els imports que es devien al març ascendien a 12 milions mentre que es redueixen ara a 3 milions d’euros. Segons el titular de Finances “s’han posat els mitjans necessaris per liquidar les factures en situació de demora” i de mitjana anual, el 2022, s’han pagat les factures als 59 dies. Marquina ha explicat que es reben més de 25.000 factures anuals per a les quals, en el conjunt de tots els ministeris, hi ha unes 47 persones a validar.

Marquina ha donat una xifra global, però és evident que el departament de comptadoria està configurat per moltíssima menys gent. Però ha evitat el ministre referir-s’hi. Segons el titular ministerial, el Govern és més que conscient de la situació, per molt que el 75% de les factures es van pagar en menys de 30 dies, i els retards es deuen a dues raons: un canvi de sistema d'informació i una manca de recursos humans per diversos motius com ara les baixes. “Estem dotant els equips de més persones amb reforços d’altres ministeris que han cedit personal”, ha afirmat Marquina.

8 EUROS DE MITJANA LA MORA

Com s’ha dit, el principal frec a frec ha vingut en discutir sobre els interessos de mora. López ha acusat el ministre de no conèixer la llei. “No pot traslladar l’incompliment de la llei a qui no li pertoca.” Segons el parlamentari socialdemòcrata, l’administració hauria d’abonar interessos de mora de manera automàtica. Marquina ha assegurat que no és així i que, almenys a la pràctica, no es pot fer un abonament automàtic. Cal “analitzar cas per cas” tot i que “la voluntat del Govern no és posar en dificultats les empreses”.

Marquina, responent preguntes durant la roda de premsa.

Relacionat

Sense compensació per als proveïdors afectats pels retards de pagament

Marquina, que ha afirmat que de mitjana s’haurien de pagar vuit eros de mora a cadascuna de les empreses que han estat pagades amb retard, ha explicat que per seguir també la legislació, aquest cas la de les Finances Públiques, prèviament cal controlar que les factures responguin als serveis o a les obligacions contractuals associades. Per tant, fins que el Govern no valida la factura no comptaria la mora. I és l’administració qui pot dilatar més o menys els esmentats control i validació.

Comentaris (8)

Trending