Ferrer tensa la corda amb DA per imposar Minguillón de candidat a cònsol

Comentaris

Ferrer tensa la corda amb DA per imposar Minguillón de candidat a cònsol
Ferrer tensa la corda amb DA per imposar Minguillón de candidat a cònsol
La confecció de la llistes electorals per a les comunals del desembre pot generar el primer greu conflicte en el Govern. I fins i tot al grup parlamentari demòcrata. O al revés. Demòcrates per Andorra (DA) i la Coalició d’Independents (Cd’I), la formació creada i liderada per l’avui ministra Rosa Ferrer, discrepen de forma total sobre la confecció de la candidatura que haurien de presentar de manera conjunta el 13 de desembre a Andorra la Vella. DA i Cd’I van establir un pacte uns mesos abans de les passades generals pel qual es comprometien a concórrer plegats als comicis del març passat i del proper desembre. Però mentre Rosa Ferrer defensa que ha de ser l’actual cònsol major de la parròquia, Jordi Minguillón, qui hauria de liderar la llista, Toni Martí i el gros principal de DA no en volen sentir ni parlar. Davant d’aquesta dicotomia, l’actual titular de Salut, Benestar i Ocupació estaria disposada a forçar la màquina al Consell per tal que els parlamentaris de la seva estricta confiança visualitzin el malestar posicionant-se en un sentit contrari al de la resta del grup algunes de les properes decisions que es portin a votació. Ferrer va fer visible un cop més el seu suport a Minguillón durant una reunió celebrada per Cd’I dimecres a la nit al centre cultural La Llacuna de la capital. La cap de la formació violeta va arrencar una suposada unanimitat del grup al voltant de la seva proposta. Això és, que el seu successor pugui optar a la reelecció encapçalant la llista conjunta amb DA. Qualsevol cosa que no sigui això suposaria trencar el pacte i optar per altres vies. La posició mostrada per la ministra durant la reunió de la coalició independent no va ser unànime però sí molt majoritària, ja fos pels suports explícits o pels silencis majoritaris. Cert que hi va haver alguna veu discordant. En aquest sentit, hi hauria qui va recordar que el pacte amb DA establia que Cd’I es reservava el dret de triar el cap de llista per a les comunals, però que en cap cas s’explicitava una reserva de plaça concreta per a Minguillón. D’altra banda, també es va palesar el poc suport ciutadà que alguns dels components de Cd’I hauria detectat cap a la figura de l’actual cònsol.

El paper de Jordana… i el d’Enseñat?

Però la línia majoritària va ser la promoguda per Rosa Ferrer. De fet, l’excònsol i ara ministra ja fa dies que defensa la candidatura de Minguillón Fins al punt que ja hi ha hagut més d’un xoc de trens amb el propi Toni Martí, que també ha deixat clara la seva posició contrària a situar l’actual cònsol major al capdavant de la llista per a Andorra la Vella. Ferrer va intentar, dimecres a la nit, tancar files a l’entorn de Minguillón. I hauria establert un ‘pla’ per forçar els demòcrates a acceptar la seva posició. En alguns fòrums ha arribat a insinuar que estaria disposada a sortir del Govern. Però no hauria estat aquesta la proposta posada sobre la taula ahir. La líder de Cd’I va explicar que en les properes votacions de projectes o proposicions de llei al Consell, el conseller Carles Jordana podria no mantenir el sentit del vot establert per DA. I així visualitzar l’enuig de la formació parroquialista i no garantir la majoria taronja a la cambra. Jordana hauria mostrat la seva disposició a seguir aquesta línia. Si el desacord continués, i sense dir noms, Ferrer va deixar entreveure que podria tenir la capacitat de deixar el grup demòcrata en minoria permanent i situar dos dels actuals consellers de DA al grup mixt. Jordana en seria un. L’altre calia sobreentendre’l. Però donada la sintonia personal entre Ferrer i Carles Enseñat no caldria donar-hi gaire més voltes. I encara un tercer element. Si no hi ha entesa amb DA, Cd’I estaria en disposició, segons que va dir ahir la ministra i excònsol, d’intentar una aliança amb, com a mínim, una facció liberal. De fet, Rosa Ferrer ja ha mantingut algun contacte amb l’actual president de Liberals d’Andorra (Ld’A), Jordi Gallardo. Però no és la única reunió que hi ha hagut amb l’objectiu de buscar aliances. El conseller comunal Marc Pons, que inicialment va accedir al comú com a Cd’I però avui ja és obertament militant de DA, també hauria avaluat la situació amb un altre dels homes forts del renovat moviment liberal, el conseller general Ferran Costa. Caldrà veure com van les properes reunions negociadores entre DA i Cd’I. Ja hi ha constituïda una comissió de candidatura. Pel cantó taronja la integren el ministre de Finances, Jordi Cinca, i el conseller general Josep Anton Bardina, una de les persones que estaria ben vista per integrar-se en un lloc preferent d’una eventual candidatura comunal però que, ara per ara, no és previst que deixi el Consell. Pel bàndol violeta, els encarregats de negociar són els reiteradament citats Rosa Ferrer i Carles Jordana. Jordi Minguillón seria el candidat inequívoc de Cd’I. Demòcrates no tindria una peça clara. Però si ha deixat anar alguns noms. De fet, el propi Toni Martí hauria insinuat alguns ‘candidables’. Per exemple, la consellera general Conxita Marsol. També Marc Pons entraria en les travesses.

Aïllada a Govern

La posició de Ferrer en la composició de la llista per a Andorra la Vella no fa res més que corroborar una situació que ja fa dies que es dóna: el seu aïllament. Una part important del Govern no l’accepta. De fet, ministres com Jordi Alcobé o Gilbert Saboya ja no la volien al gabinet i, entre altres coses, van forçar perquè acabés assumint Salut i Benestar per una qüestió logística. O dues. És un ministeri de molta complexitat i ‘crematística’ i, alhora, atribuir-li dita responsabilitat suposava, des del punt de vista d’organització física, ‘enviar-la’ a Clara Rabassa (on té la seva seu el ministeri) i no tenir-la de forma recurrent ni a l’edifici administratiu ni al Prat del Rull, on es prenen les decisions més cabdals. I mentre Martí ja ha deixat entendre que està disposat a deixar caure Ferrer si el que pretén la ministra és imposar Minguillon, la titular de Salut i Benestar comença a teixir a Clara Rabassa el seu ‘búnquer’. Ferrer tindria ja molt avançat un moviment de peces important al ministeri per acabar de situar persones de la seva estricta confiança en llocs clau. Probablement, el primer que ‘rebrà’ producte d’aquesta remodelació serà el director general del SAAS, Lluís Burgués.

Vendrell repetirà com a líder del PS a Escaldes

L’actual cap de la minoria comunal escaldenca, la socialdemòcrata Cèlia Vendrell, serà la candidata del PS a cònsol major. La direcció del partit i la pròpia Vendrell ho han fet públic avui en una compareixença. Gairebé amb tota probabilitat, l’ara consellera comunal tornarà a encapçalar la llista del PS com va passar ara fa quatre anys. Això no treu, però, que si a darrera hora o, almenys, d’ara fins al 4 de novembre, data límit per presentar llistes, es dóna un pacte que la formació consideri que reforça les possibilitats de victòria i l’aliança en qüestió suposi situar al capdavant de la candidatura una altra persona, aquesta situació no es pugui donar. Però, en tot cas, Vendrell seria sempre la primera militant socialdemòcrata de la llista. La consellera ha estat força activa durant tot el mandat. Donant suport a algunes iniciatives comunals i, en altres ocasions, desmarcant-se’n. El paper de l’oposició socialdemòcrata escaldenca en una qüestió que ha suscitat tan debat com la conversió en zona per a vianants de l’avinguda Carlemany ha estat més aviat ambigua. Defensant el projecte amb la boca petita però criticant la manera de fer de la majoria demòcrata. En canvi, s’ha posicionat molt clarament en contra de la gestió de la recent ‘crisi de l’aigua’, un fet que es considera que podria passar factura tant a DA com a Liberals pels lligams que tenen amb les dues formacions els principals actors de la crisi (els cònsols, per un cantó, i el president del consell d’administració de Capesa, per l’altre).

Comentaris

Trending