FEDA garanteix als veïns de l'Aldosa que frena l'estació elèctrica fins que no es trobi una alternativa consensuada

Comentaris

FEDA garanteix als veïns de l\'Aldosa que frena l\'estació elèctrica fins que no es trobi una alternativa consensuada
FEDA garanteix als veïns de l\'Aldosa que frena l\'estació elèctrica fins que no es trobi una alternativa consensuada

FEDA ha comunicat als veïns de l’Aldosa de la Massana que s’oposen a la construcció d’una subestació elèctrica (ETR) al bosc de la Gonarda que, per ara, frena el projecte i que farà nous estudis alhora que buscarà de manera consensuada amb els residents a la zona una millor alternativa per a la instal·lació, que pot suposar des d'un canvi d'ubicació a soterrar els transformadors. Els afectats han acollit amb satisfacció moderada i alhora molta prudència el compromís de la parapública, sorgit després d’una reunió entre membres de la plataforma opositora a l’ETR i responsables de l’administració. Per això, malgrat que ara per ara no tiraran endavant noves accions de protesta, sí que mantenen activa la recollida de signatures per mostrar l’oposició a la subestació.

La ministra de Medi Ambient, Energia i Sostenibilitat, alhora que presidenta del consell d'administració de FEDA, Sílvia Calvó, s'ha manifestat aquest divendres sobre l'afer. En declaracions a l'agència ANA, Calvó ha indicat que s'estan "complementant estudis per tranquil·litzar" els veïns sobre l'impacte sanitari d'aquesta infraestructura i que també es "treballa per integrar millor" aquesta instal·lació al medi. Calvó ha reconegut que s'estudien "alternatives" però que la concepció de tot plegat i el disseny de les línies estava pensat perquè els transformadors anessin on està planteja i, per tant,  sembla complicat que es pugui canviar de lloc.

La companyia responsable de la distribució energètica, ho ha recordat també Calvó, considera necessària la construcció de l’estació per poder garantir l’abastiment a les valls del Nord. Els dos transformadors que hauria d’haver-hi en aquell equipament haurien de ser capaços d’assegurar la distribució elèctrica per a la zona durant anys, incloses les pistes d’esquí. Els veïns són els primers que són conscients de la necessitat de dotar-se d’una instal·lació com la projectada, però recorden, també, que la concepció inicial de la mateixa és del 1991 i des de llavors mai més no s’havia fet ni dit res. 

Per això, la immensa majoria dels residents a l’Aldosa, una zona eminentment residencial, no tenien ni idea de la subestació elèctrica. I, de fet, el poble ha anat creixent i ara per ara, de construir-se la instal·lació en l’emplaçament inicialment previst quedaria a tocar dels primers immobles habitats. Aquesta circumstància ja l’admet l’administració, que per això s’hauria mostrat disposada a buscar una solució consensuada amb els veïns afectats. 

De fet, recorden fonts de la plataforma veïnal recentment constituïda, FEDA només tindria sobre la taula un avantprojecte, encara faltarien molts detalls per concretar, i és en aquest marc que s’hauria de redissenyar tot plegat. S'estaria estudiant des d'un canvi d'emplaçament que permetés allunyar l'estació de nuclis habitats a buscar fórmules com ara un equipament semisoterrat. Els veïns el que sí que lamenten, i amb tota la intensitat possible, és la repercussió negativa que ja han tingut les primeres proves geotèrmiques que s’han dut a terme al bosc de la Gonarda. L’impacte és clarament visible. Igual que una oposició unànime entre els residents a l’Aldosa i que l’administració té ben clara.

Comentaris

Trending