Expulsat d'Andorra després de set mesos a la presó l'atracador de bancs que amagava el botí a MoraBanc

Comentaris

Expulsat d\'Andorra després de set mesos a la presó l\'atracador de bancs que amagava el botí a MoraBanc
Expulsat d\'Andorra després de set mesos a la presó l\'atracador de bancs que amagava el botí a MoraBanc

L’atracador de bancs que guardava el producte dels seus botins a MoraBanc va sortir divendres de la presó de la Comella. Complerta una part de la condemna imposada pel Tribunal de Corts, i tal i com la normativa penal vigent al Principat estableix, els advocats defensors de Juan Francisco Rodríguez de la Viuda, que així es diu el veterà atracador més conegut en els ambients del País Basc amb el sobrenom de ‘Johnny’, van demanar que se li substituís la pena restant per l’expulsió definitiva del país. I així s’ha fet. ‘Johnny’, vinculat a l’atracament mortal que hi va haver en una oficina del Banc de Santander a Cambrils el 2010, va ser detingut a Andorra el 7 d’octubre de l’any passat. Havia acudit a les instal·lacions de MoraBanc amb l’objectiu de retirar tots els diners que hi tenia allí dipositats. Com que fins llavors no havia pràcticament tocat els diners, no havia passat res. Però quan se’ls va decidir emportar…

Rodríguez de la Viuda havia obert compte a BIBM, avui MoraBanc, el 13 de desembre del 1996. Hi va dipositar trenta milions de les antigues pessetes en efectiu. L’home va assegurar que era un empresari basc dedicat al sector de la telefonia i que pretenia ingressar al Principat alguns estalvis que tenia per tenir un raconet sota un sostre segur. Els controls van fallar. Des del 1982 ‘Johnny’ formava part d’una perillosa banda d’atracadors de bancs, especialment instal·lada al nord d’Espanya. La majoria d’integrants d’aquell grup eren gent que aparentaven una vida normal i que, de tant en tant, s’amagaven sota perruques i bigotis postissos i empraven l’enginy però també la violència que fos necessària, per assaltar entitats bancàries. 

Rodríguez de la Viuda, com consta també a la sentència del Tribunal de Corts que el condemnava fa uns mesos a tres anys de presó ferma com pretenia el fiscal per blanqueig de diners, integrava la banda des del 1982. Però des del 1978 ja era conegut per la policia espanyola per altres activitats delictives. Com a mínim, ‘Johnny’, entre el 1978 i el 2015, va ser controlat policialment en divuit ocasions. I van recaure contra ell, almenys, tres sentències fermes a banda d’altres decisions judicials. Per exemple, arran de l’atracament de Cambrils (al qual correspon la fotografia), i que va suposar la desarticulació definitiva de la banda, un jutjat de Reus va dictar contra Rodríguez de la Viuda una prohibició de sortir de territori espanyol i de l’espai Schengen. En va fer cas omís.


'Johnny' va obrir compte al país el 1996: 30 milions de pessetes en efectiu; des del 1982 formava part d'una banda basca d'assaltants d'entitats bancàries


El 7 d’octubre de l’any passat es va presentar en una oficina de MoraBanc amb la clara voluntat de retirar tots els diners que quedaven en un compte en el qual, sola o acompanyada, també hi havia aparegut la seva mare, una dona avui de més de vuitanta anys i afectada greument de Parkinson. ‘Johnny’, de 56 anys, pretenia rescatar 408.100 euros. Efectivament, després dels 30 milions de pessetes ingressats el 1996, l’home va dipositar en el mateix compte el 2005, el juliol, 270.000 euros més en efectiu. Tots aquests diners, s’ha acreditat, procedien dels robatoris comesos a Espanya.

D’ençà del 2005, quan es va fer el segon i darrer ingrés en efectiu, l’operativa del compte només experimentava algunes disposicions en efectiu, set en total, que totes sumades arribaven a 132.600 euros. Però aquell 7 d’octubre del 2016 ‘Johnny’ pretenia endur-s’ho tot. I es va trobar amb què des del banc es va mobilitzar la policia i amb tot un dispositiu d’allò més espectacular vista la suposada perillositat del client, es va detenir ‘Johnny’, que portava poc més de dos-cents eurets a sobre i, això sí, tres telèfons a sobre, un dels quals apareix vinculat a atracaments a bancs comesos a Espanya i amb els quals es vinculava també Rodríguez de la Viuda.

L’home, que havia arribat al Principat amb un Volkswagen Touran que també ha estat comissat per les autoritats andorranes, va ser detingut i posteriorment empresonat. Fins ara. Se’l va condemnar l’abril a tres anys de presó ferma i al pagament d’una multa d’un milió d’euros. Més el segrest definitiu de tots els seus béns. És a dir, dels mòbils, els diners que duia a sobre, el cotxe amb el qual va arribar al país i el dipòsit que tenia a MoraBanc. Vaja, el botí que amagava al Principat. Divendres va reprendre el camí de retorn al País Basc -formalment resideix a Bilbao; va néixer a Baracaldo el 1958-. Sense un euro i expulsat d’Andorra. És la mesura que es preveu com a substitució de la seva condemna.

Comentaris

Trending