Experts tributaris recomanen regularitzar els béns sense témer la Hisenda espanyola

Tres juristes de l’Estat veí es mostren convençuts que de mutu propi o sota condemna dels tribunals europeus, el controvertit ‘model 720’ quedarà sense efecte més aviat o més tard

Els advocats Daniel Roca i Jorge Pérez i el catedràtic Luis Manuel Alonso -d'esquerra a dreta- durant l'acte organitzat per l'ACU.
Els advocats Daniel Roca i Jorge Pérez i el catedràtic Luis Manuel Alonso -d'esquerra a dreta- durant l'acte organitzat per l'ACU.
Mentre Espanya no deixa sense efecte el denominat ‘model 720’, el tràmit tributari que obliga a declarar béns a l’estranger, o el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) no condemna l’Estat espanyol i li fa retirar dita obligació, el millor per aquella persona espanyola que tingui un bé subjecte de ser declarat -un immoble, per exemple- i no ho hagi fet és regularitzar la situació. Però “pels rendiments, no pas pel capital”. Sense por a unes sancions del tot abusives.

Tres experts en l’àmbit tributari -el catedràtic en dret financer Luis Manuel Alonso, i els advocats Jorge Pérez i Daniel Roca- han participat en una xerrada sobre la regularització de béns titularitzats per persones espanyoles però que estiguin, dits béns, situats a l’estranger. L’acte, celebrat a la Llacuna, estava organització per la nova Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), i ha servit, en gran mesura, per animar aquells que tinguin béns a Andorra i siguin de nacionalitat espanyola a regularitzar la situació però ‘plantant’ cara al fisc de l’Estat veí que, queda clar escoltant els tres experts, sol actuar més fent por a l’administrat que no pas una altra cosa.

Els tres experts s’han mostrat molt d’acord en què o Espanya retira les abusives sancions que estableix arran del denominat ‘model 720’ i altres armes legals o serà el tribunal de la Unió Europea (UE) qui farà baixar l’executiu espanyol del burro. En aquest sentit, Alonso i Pérez han estat molt clars en recordar com de rotund és el dictamen de la Comissió Europea entorn al greuge que genera el marc normatiu espanyol a redós del ‘model 720’.

Però mentre no s’aclareixi la situació, el millor de tot és regularitzar els béns “pels rendiments”, com ha dit Alonso, i sense abaixar el cap davant l’agència tributària, que té molts mitjans per fer seguiments i controls, però que, sobretot, aplica tàctiques com, per exemple, invertir la càrrega de la prova i obligar el contribuent a demostrar el que té i el que no, el que ha fet i el que no, enlloc de ser, la pròpia administració, qui demostri que l’obligat tributari és qui no ha fet bé les coses.

Més encara, Pérez ha arribat a afirmar que igual com ha passat en altres casos -i ha posat l’exemple del ‘cèntim sanitari’-, el TJUE no només condemnarà Espanya de no voler fer marxa enrere per pròpia iniciativa. És que a més, el Tribunal Suprem ja ha obert la porta a “demanar la responsabilitat patrimonial de l’Estat” com està passant, per exemple, amb el cas de les successions.

Comentaris

Trending