Experts tributaris recomanen regularitzar els béns sense témer la Hisenda espanyola

Tres juristes de l’Estat veí es mostren convençuts que de mutu propi o sota condemna dels tribunals europeus, el controvertit ‘model 720’ quedarà sense efecte més aviat o més tard

Els advocats Daniel Roca i Jorge Pérez i el catedràtic Luis Manuel Alonso -d'esquerra a dreta- durant l'acte organitzat per l'ACU.
Els advocats Daniel Roca i Jorge Pérez i el catedràtic Luis Manuel Alonso -d'esquerra a dreta- durant l'acte organitzat per l'ACU.
Mentre Espanya no deixa sense efecte el denominat ‘model 720’, el tràmit tributari que obliga a declarar béns a l’estranger, o el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) no condemna l’Estat espanyol i li fa retirar dita obligació, el millor per aquella persona espanyola que tingui un bé subjecte de ser declarat -un immoble, per exemple- i no ho hagi fet és regularitzar la situació. Però “pels rendiments, no pas pel capital”. Sense por a unes sancions del tot abusives.

Tres experts en l’àmbit tributari -el catedràtic en dret financer Luis Manuel Alonso, i els advocats Jorge Pérez i Daniel Roca- han participat en una xerrada sobre la regularització de béns titularitzats per persones espanyoles però que estiguin, dits béns, situats a l’estranger. L’acte, celebrat a la Llacuna, estava organització per la nova Associació de Consumidors i Usuaris (ACU), i ha servit, en gran mesura, per animar aquells que tinguin béns a Andorra i siguin de nacionalitat espanyola a regularitzar la situació però ‘plantant’ cara al fisc de l’Estat veí que, queda clar escoltant els tres experts, sol actuar més fent por a l’administrat que no pas una altra cosa.

Els tres experts s’han mostrat molt d’acord en què o Espanya retira les abusives sancions que estableix arran del denominat ‘model 720’ i altres armes legals o serà el tribunal de la Unió Europea (UE) qui farà baixar l’executiu espanyol del burro. En aquest sentit, Alonso i Pérez han estat molt clars en recordar com de rotund és el dictamen de la Comissió Europea entorn al greuge que genera el marc normatiu espanyol a redós del ‘model 720’.

Però mentre no s’aclareixi la situació, el millor de tot és regularitzar els béns “pels rendiments”, com ha dit Alonso, i sense abaixar el cap davant l’agència tributària, que té molts mitjans per fer seguiments i controls, però que, sobretot, aplica tàctiques com, per exemple, invertir la càrrega de la prova i obligar el contribuent a demostrar el que té i el que no, el que ha fet i el que no, enlloc de ser, la pròpia administració, qui demostri que l’obligat tributari és qui no ha fet bé les coses.

Més encara, Pérez ha arribat a afirmar que igual com ha passat en altres casos -i ha posat l’exemple del ‘cèntim sanitari’-, el TJUE no només condemnarà Espanya de no voler fer marxa enrere per pròpia iniciativa. És que a més, el Tribunal Suprem ja ha obert la porta a “demanar la responsabilitat patrimonial de l’Estat” com està passant, per exemple, amb el cas de les successions.

Comentaris

Trending

Com la majoria de webs, utilitzem cookies (galetes), tant pròpies com de tercers, per a recopilar informació estadística de la vostra navegació i soferir-vos un servei personalitzat. Si continueu navegant, considerem que n'accepteu l'ús.