Dos experts francesos -un de contractat per la denominada ‘comissió BPA’ i un altre que directament assessora el Govern- consideren viable arribar a convenir ja sigui amb el Banc d’Espanya (banco de España) o el Banc de França (Banque de France) perquè es converteixin en el supervisor del sistema financer andorrà. O sia, que esdevingui el segon tenedor. Però sense haver d’assumir riscos d’eventuals pagaments. Perquè, justament, el tema d’assumir els costos en cas de determinades situacions o problemes d’entitats bancàries és un dels ‘handicaps’ que hi ha en el camí.
La ‘comissió BPA’ es pretén centrar en el treball d’aquest estudi, que l’expert contractat l’ha d’anar desenvolupant en properes dates. La primera part de la comissió legislativa especial estava molt orientada a la crisi de BPA i a mirar de treure’n l’entrellat. La segona part de l’encàrrec de la comissió per a la vigilància i l’estabilitat del sistema financer és, justament, buscar mecanismes per millorar el control de la plaça financera. I és en aquest marc que es va contractar l’assessorament extern d’un expert francès.
Les fonts parlamentàries consultades han assegurat que el treball realitzat fins ara és molt valuós i seriós, però que s’ha d’ampliar i desenvolupar per anar aclarint interrogants que encara sorgeixen en el camí. Hi hauria moltes coincidències en els treballs fets per l’expert contractat pel Consell i pel que treballa per al Govern. Seria viable que un sistema financer com l’andorrà fos supervisat, controlat, per un organisme de control d’un altre país, com França o Espanya, però s’ha d’aclarir com, de quina manera, fins on, amb quin nivell d’aportació o responsabilitats…
Martí a la comissió
Mentrestant, i si no hi ha canvis, la comissió continuarà escoltant testimonis en relació al ‘cas BPA’. I aquest proper dimecres, 23 de novembre, hauria de ser el torn del cap de Govern, Toni Martí, que va demanar comparèixer arran de la declaració feta el 18 d’agost per l’accionista majoritari de l’entitat bancària intervinguda Higini Cierco i la repercussió que aquella va tenir en el sentit de si el Govern va cedir la seva sobirania o no va actuar amb la contundència necessària davant les suposades amenaces d’autoritats espanyoles a dirigents de BPA.
La participació de Martí posa final a una nova roda de compareixences davant la comissió. Queda pendent decidir si s’iniciarà un nou torn de reunions. En aquest sentit, i arran de la publicació al ‘BonDia’ i a ‘Crónica Global’ de sengles informacions que deien que el cap de la UIFAnd, Carles Fiñana, hauria pogut estar al cas, abans de la intervenció, dels moviments que hi havia en relació a BPA fins i tot amb la implicació del departament del Tresor americà, el propi Fiñana va sol·licitar per escrit poder tornar a intervenir davant la comissió legislativa.
Fiñana ja hi ha intervingut en dues ocasions i per a la decepció dels consellers, com a mínim dels integrats en els grups de l’oposició parlamentària, la contribució del cap de la UIFAnd ha estat més aviat minsa. Fins i tot en algun cas ratllant el menyspreu. Fiñana no hauria facilitat ni un sol document i malgrat que no se li impedirà tornar a aparèixer per la comissió, els grups de l’oposició volen garanties que el màxim responsable de la unitat que ha de combatre el blanqueig de capital no hi va a explicar el ‘seu llibre’ i res més.
Comentaris