Estadística estima que Canillo té el cens inflat en un 18%

L’informe situa la població del país a finals del 2019 en 77.543 persones, quan els censos comunals registren fins a 4.200 més

Canillo o la plataforma del Calbó que amenaça d\'esquerdar la parròquia
Canillo o la plataforma del Calbó que amenaça d\'esquerdar la parròquia

Estadística ha fet públiques les dades sobre la població a Andorra a finals del 2019. Com ja és habitual, des del departament es dona una xifra diferent de la que sortiria de sumar les dades dels censos comunals, que considera que encara contenen dades molt per sobre de la realitat. En concret, s’apunta que a 31 de desembre, vivien al país 77.543 persones, quan sumant els números aportats per les corporacions locals, hi haurien 4.200 més. En aquest sentit, i segons Estadística, Canillo és la parròquia on més diferència percentual hi ha entre el cens i la població que efectivament hi resideix, amb un gairebé un 18% de decalatge.

En concret, Estadística estima que la població real del país se situava a finals del 2019 en 77.543 persones, el que suposaria un increment de l’1,8% amb relació a l’any anterior. És a dir, 1.366 habitants més. El creixement va ser especialment important a Andorra la Vella ( 289 persones), la Massana ( 250) i Canillo ( 222).

Estadística, però, recorda que aquesta dada no quadra amb aquella que està registrada als comuns. De fet, parla, per una banda, de la població estimada –càlcul fet pel departament amb creuament de dades entre diferents organismes, inclosos els comuns- i la registrada, que seria la que figura als censos parroquials. I és aquí on posa en relleu l’existència d’un decalatge encara important.

Aquest seria, concretament de 4.205 persones. És a la diferència entre els 77.543 residents estimats per Estadística i els 81.748 registrats als censos comunals, en els quals, es desprén de la nota feta pública, encara queda feina a fer per depurar totalment i eliminar aquelles persones que ja no viuen a cada parròquia. Això sí, no s’amaga que l’escletxa entre totes dues dades s’ha reduït de forma considerable els darrers anys. Així, s’ha passat del més de 20% que existia el 2010  a, entre cometes, només un 5,4% actual, el mateix percentatge que el 2018 tot i que, en nombres absoluts, la xifra és superior.

El cònsol canillenc, Francesc Camp, admet que el decalatgre "ha d'anar a menys" i que "toca analitzar les causes i buscar solucions"

Analitzant per parròquies, Estadística posa en relleu que la que més inflat, en termes percentuals, tindria el cens en comparació amb la xifra estimada de població tornaria a ser Canillo. Així, el comú té registrats 5.095 habitants però el departament de Govern estima només 4.325. Per tant, la diferència és de 770 persones, dada similar numèricament a la d’altres parròquies, però que suposa fins a un 17,8% de decalatge.

Sobre aquest punt, el cònsol major, Francesc Camp, ha admès que “està clar que la diferència ha d’anar a menys” i ha assegurat que hi ha “una voluntat de millora” que, això sí, reclama que es doni “a tots els comuns”. El mandatari ha avançat que “treballarem perquè aquest decalatge sigui cada cop menys important” i ha apuntat que, conjuntament amb les altres corporacions, “hem d’abordar el problema, analitzar les causes i buscar solucions”.

Comentaris (3)

Trending