Temporers ‘fixes discontinus’ no vacunats denuncien haver quedat apartats per les estacions d’esquí

Alguns dels empleats indefinits que pel motiu que sigui, encara que no puguin per prescripció mèdica, no s’han vaccinat, han vist com han estat reubicats per no haver d’estar atenent públic

Una màquina treballant en la preparació de les pistes.
Una màquina treballant en la preparació de les pistes. arxiu

L’inici de la temporada d’esquí no ha estat una bona notícia per a tothom. Grups de treballadors -especialment monitors- de totes les estacions del país denuncien haver-se quedat sense feina pel fet de no estar vacunats. Diversos d’aquests professionals de la neu, residents al Principat, han vist com les empreses que habitualment els contractaven enguany no ho fan fet després de constatar que no tenien la pauta completa de vacunació. Altres han acabat accedint a la vaccinació però no podran començar a treballar fins que no compleixin l’exigència sanitària.

Alguns dels afectats han contactat amb l’Altaveu per exposar la seva situació. Majoritàriament es tracta de persones que treballen temporalment a les estacions. Molts -es tracta d’un col·lectiu que pot arribar a tot estirar a una vintena de persones entre totes les empreses explotadores de camps de neu- treballaven a l’hivern com a monitors d’esquí. Ho feien des de fa anys per al mateix empleador. Tenien, per així dir-ho, una feina fixa però temporal. “L’any passat ja vam fer un esforç perquè vam entendre que si hi havia un compromís amb gent que venia de molt lluny, se’ls havia de fer costat, i aquest ens trobem amb això.”

El telecabina de Tristaina.

Relacionat

Ski Andorra estudia exigir a tots els treballadors la vacunació o que es paguin tres TMA per setmana

L’’això’ és que en el moment d’haver de firmar el contracte, poc abans d’aquest mateix cap de setmana, se’ls ha dit que si no hi havia la vacunació feta, no hi havia feina. “Hi havia un pre-contracte signat i un compromís que ve d’anys. Però la denegació i les exigències de vacunació s’han fet totes verbalment. Per telèfon. No hi ha res per escrit”, asseguren. I com que la feina per molt compromís que hi hagués era temporal i s’ha de concretar hivern a hivern, enguany no hi ha contracte.

Hi ha casos que, amb més o menys escepticisme davant de la vacuna, si no s’han acabat vaccinant és per prescripció mèdica. “M’estimo molt la meva feina, però encara m’estimo més la meva vida. I si dos metges diferents m’han assegurat que per un tema d’immunodepressió és millor que no em vacuni, crec que s’hauria de respectar”, explica una de les persones afectades que, alhora, assegura que té anticossos suficients per fer front a la malaltia. En tot cas, tants o més que si s’hagués vacunat.

INDEFINITS

L’exigència de vacunació per als temporers no és una excepció. Els temporers que vénen de fora per aconseguir el permís de treball necessàriament han d’acreditar que estan degudament vacunats. Per no caure en discriminacions, aquesta mateixa demanda s’ha fet, s’està fent també, als temporers residents o nacionals, com s’ha dit. Però la condició, per dir-ho d’aquesta manera, també afecta els treballadors fixes indefinits.

En algun cas puntual alguna de les societats explotadores ha procedit a acomiadar, de forma no causal i, per tant, amb la deguda indemnització, algun treballador concret. Aquest cap de setmana, que s’ha iniciat la temporada i, per tant, els clients han començat a anar i venir de ginys, remuntadors o locals de restauració, alguns dels treballadors indefinits que obertament és de domini públic que no estan vacunats haurien vist com se’ls reubicava en el seu lloc de feina habitual per tal que hagin de tenir el mínim contacte possible -si pot ser gens, millor- amb els usuaris. Amb el públic. Amb els clients.

Comentaris (23)

Trending