Les pistes resisteixen a la manca de precipitacions i la caiguda de reserves

La situació és millor que a l’entorn i, malgrat que no s’esperen nevades importants, sí que es preveuen algunes de febles i una davallada de temperatures que permetrien fer neu de cultiu

Estat de les pistes a Grau Roig.
Estat de les pistes a Grau Roig.

El mes de desembre ha sigut força atípic pel que fa a les temperatures, que s’han situat per sobre del que és habitual. Les precipitacions, per tant, no han abundat, sinó ben al contrari. Tot això s’ha conjugat i ha provocat que les pistes d’esquí estiguin en una situació que queda lluny de l’ideal. Amb tot, però, es resisteix a les condicions meteorològiques i a la caiguda de reserves de darrera hora amb les esperances posades en les precipitacions febles dels pròxims dies.

La situació a les estacions d’Andorra és millor que a l’entorn, de les millors dels Pirineus, afirmen des de Grandvalira Resorts. Això, però, no significa que sigui bona, res més lluny de la realitat. Les elevades temperatures de desembre, que han estat molt per sobre de la mitjana del mes, i la manca important de precipitacions han fet que les condicions no siguin les ideals. Amb tot, però, des del sector es veu com la situació es manté relativament estable. La temporada de Nadal, amb la forta arribada de turistes, ha ajudat a mantenir l’afluència, que és més baixa pel que fa als residents.

WhatsApp Image 2023 01 02 at 14. (1)
Una imatge de Grau Roig aquest migdia.

La neu es troba en una condició complicada i amb mantell força dèbil, que, de vegades, és més gel que neu. En conseqüència, hi ha unes pistes relativament empedrades que no acaben de ser del gust dels turistes, i menys dels nacionals i residents. A més, els accidents s’estan produint amb més freqüència del que és habitual, com a resultat de les relliscades per les capes de gel i els cops amb les pedres. Més persones del que és comú han hagut de ser traslladades per traumatismes cranials que no han estat greus, però que per precaució s’han hagut de derivar a l’hospital.

La mirada, i les expectatives, estan posades en les precipitacions lleus que s’auguren els pròxims dies, la primera d’elles la nit d’aquest dilluns. Conjuntament amb la baixada de temperatures, s’espera que es pugui fer neu de cultiu i millorar, d’aquesta manera, les condicions. Condicions que es remarca que són les millors de tot el Pirineu. A Grandvalira es tenen 110 quilòmetres de pistes, i més del 80% obertes a Pal Arinsal i Ordino Arcalís. Però la situació ha fet que molts hotels, segons afirmen fonts properes al sector, tinguin un augment considerable de cancel·lacions.

WhatsApp Image 2023 01 02 at 14. (2)
El gel és el protagonista en moltes pistes.

En aquest sentit, però, també cal remarcar que l’elevada afluència de turistes, tot i les cancel·lacions de darrera hora, no ajuden a poder mantenir en bones condicions les pistes, a causa de l’elevada activitat. Per tant, la baixada a partir d’aquest proper cap de setmana, després de Reis, també aporta un raig d’esperança per poder recuperar una qualitat que, actualment, es troba molt malmesa.

L’ESQUÍ ESCOLAR CONTINUA ENDAVANT, DE MOMENT

Amb la incertesa general pel que fa a les condicions de les pistes, l’únic que continua segur és que l’esquí escolar es mantindrà. Es preveu que l’activitat pugui començar el pròxim dilluns, 9 de gener, amb la normalitat habitual. En aquest període de temps s’espera que es pugui generar neu de cultiu que faci que les zones on han d’acudir els nens siguin segures.

Per tant, des del Govern s’afirma que no es preveu cap canvi al respecte, i que els escolars acudiran a les pistes com ja s’havia programat. Malgrat això, alguns pares han demostrat la seva incertesa observant les condicions amb les quals es troben les pistes i, sobretot, els dubtes sobre si serien segures o no per als nens i fins a quin punt seria responsable començar l’activitat. Des de l’Executiu, però, no es preveu cap canvi de plans.  

Comentaris (19)

Trending