Ensisa va tancar la temporada 2022-23 amb un benefici de 2,2 milions

La societat que gestiona les pistes canillenques va superar amb bona nota una campanya difícil per les poques precipitacions de neu, la dificultat per trobar allotjament pels temporers o el preu de l’electricitat; el guany comptable va arribar a 8,6 milions, però cal descomptar la compra de dos terrenys a Ensisa Patrimonis

Els responsables d'Ensisa han explicat els números al comú de Canillo.
Els responsables d'Ensisa han explicat els números al comú de Canillo.

Ensisa va tancar la temporada 2022-23 amb un benefici de 2,2 milions d’euros. La societat, malgrat que va ser una campanya complicada per les escasses precipitacions de neu, va incrementar de forma notable els seus ingressos, tant pel que fa al que ve de la venda de forfets com per la celebració de la Copa del Món. De fet, comptablement el resultat de l’exercici ascendeix a 8,6 milions, però cal descomptar l’adquisició de dos terrenys que pertanyien a Ensisa Patrimonis.

Així ho explicat el màxim responsable del domini canillenc, David Hidalgo, en una sessió extraordinària del comú que ha servit, justament, per validar aquests comptes. Uns números, en línia general, positius, malgrat que, com ha volgut remarcar, no va ser senzilla. Per un costat, es va haver de generar molta neu artificial en un moment on les tarifes elèctriques van incrementar-se. Per l’altre, també es va haver d’afrontar més despesa pel creixement de costos vinculat a la inflació i, també, pel fet d’haver hagut de buscar llocs de lloguer on allotjar els treballadors temporers.

I, malgrat això, es pot parlar d’una bona campanya. Els ingressos d’Ensisa van créixer de forma notable. Cert, no es va tenir tants esquiadors, però aquests van fer més despesa. Primer, per un preu del forfet més elevat. I, segon, per un major consum, un rècord històric ha destacat Hidalgo, en els diferents establiments de la restauració.

Els ingressos d’explotació van situar-se en 54,3 milions, en comparació als 44,9 de la temporada anterior gràcies a la venda de forfets a preus més elevats i a la millora de la facturació a la restauració, mentre que les despeses, afectades per una major despesa energètica per fer neu de cultiu i per la necessitat de buscar llocs on allotjar temporers, es van enfilar a 48,5

Així, els ingressos d’explotació van situar-se en 54,3 milions, en comparació als 44,9 de la temporada anterior. D’aquests, 48,5 venen del negoci regular (forfets i restauració, principalment) i 5,5 d’altres àmbits. En aquest darrer cas, destaca la recaptació extraordinària vinculada a la celebració de la Copa del Món a Soldeu.

En canvi, les despeses, tot i créixer, van quedar-se en 44,5 milions. Per exemple, la part d’arrendaments es va situar en 4,6, justament, per la necessitat de buscar allotjament pels temporers. També va impactar el preu de l’electricitat, encara més fort perquè es va haver de produir molta neu artificial, i els salaris, incrementats per la inflació.

Un cop descomptats altres capítols com ara les despeses financeres, Ensisa va tancar amb 9,29 milions de resultat, dels quals 685.000 euros es van haver de pagar en impostos. Per tant, el benefici net queda en 8,6 milions, xifra que supera de forma notable els 4,78 de la campanya anterior. Ara bé, aquesta dada s’ha de matisar per una operació realitzada amb una altra societat vinculada, Ensisa Patrimonis. S’han comprat dos terrenys i això fa que el benefici final caigui a 2,2 milions.

Els resultats satisfan els actuals consellers comunals. Des de la majoria, el cònsol major, Francesc Camp, ha destacat que “reflecteixen la realitat del sector” i el fet d’estar “en un context d’inflació, d’increment de costos i de poca precipitació de neu i, per tant, molta despesa energètica”. Ara bé, admet que li agradaria que hi haguessin beneficis més elevats i aquest és l’objectiu de les inversions que es volen tirar endavant ja sota el paraigua de SETAP 365. “Esperem que els costos es vagin reduint i que les inversions que s’estan fent faci el producte més competitiu i es pugui apujar més el preu del forfet per incrementar els guanys els pròxims anys”, ha comentat. Des de la minoria d’Objectiu Comú, Dolors Cabot, ha apuntat que “no són dolents però tampoc meravellosos” i ha reclamat “treballar per continuar amb aquest pilar, perquè el país viu de la neu”.

També vinculat a les estacions, el ple canillenc ha autoritzat Camp a votar a favor d’una ampliació de capital de SETAP 365. En concret, de 2,9 milions que assumirà la Massana en concepte de compra de les accions preferents que encara tenien els bans. D’aquesta forma, la corporació de les Valls del Nord passarà de tenir el 19,96% de la societat conjunta al 21,95%. És un primer pas perquè l’acord de creació de l’entitat ja preveu que, primer via la recompra de les preferents, i segon amb adquisició de les accions de la resta de parts, pugui assolir el 30% del total.

ALÇA DE PREUS PÚBLICS

Paral·lelament, i també per unanimitat, el ple ha validat la nova ordinació de preus públics i la tributària per a l’any 2024. Enguany sí que s’aplicarà l’IPC previst, del 5%, a la majoria de partides. Hi ha, però, algunes excepcions. És el cas dels aparcaments, a l’espera de fer una comparativa amb la resta de parròquies, de les activitats d’infants i d’adults, de l’accés al Museu de la Moto i l’espai Galobardes o el Pont Tibetà.

Comentaris (5)

Trending