Les estacions catalanes anuncien obertura a partir de dilluns i Andorra manté la lleialtat a França

La Generalitat anul·la la compareixença posterior al Procicat mentre que la ministra d’Afers Exteriors confirma en una reunió del POCTEFA que es manté la voluntat d’anar aliats amb el pla que es facin les pistes franceses

Comentaris

Una imatge d'arxiu de la Molina.
Una imatge d'arxiu de la Molina. ARXIU

L’Associació Catalana d’Estacions de Muntanya (ACEM) ha anunciat que té el suport de la Generalitat per obrir les pistes d’esquí, de manera gradual, a partir d’aquest dilluns. De fet, les estacions ja s’han posat a treballar en aquest sentit malgrat que el govern català no ha fet pública encara la seva posició. Mentrestant, el Govern d’Andorra es manté fidel amb anar de bracet amb l’estratègia que marqui França. Així s’ha refermat la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, durant una reunió que s’ha mantingut aquest matí en el marc del programa POCTEFA.

Les estacions catalanes han emès un comunicat assegurant que tenen l’acord de la Generalitat perquè, en el marc del pla progressiu d’obertura de les activitats, es puguin reactivar de manera “progressiva i gradual” les pistes d’esquí, “amb una limitació de la venda de forfets en funció de l’àrea oberta en cada moment per evitar aglomeracions”. Segons que ha anunciat l’ACEM, “la venda de forfets es farà exclusivament en línia i de manera anticipada per tal d’evitar les cues de primeres hores a les taquilles”. Les activitats que es realitzen a les estacions han de complir de manera estricta amb la normativa Covid-19 i, per tant, serà obligatori esquiar amb mascareta.

IMG 5722
 

No obstant, la Generalitat encara no ha mostrat una posició pública. Hi havia prevista una compareixença per aquest migdia de les autoritats catalanes que s’ha anul·lat. Hi continua havent fortes divergències entre l’executiu català per les diferents sensibilitats polítiques que hi ha dins seu, i el fet que les conselleries que de forma preeminent lideren el procés derivat de la pandèmia són dirigides per membres dels dos partits que, enfrontats, porten les regnes de la Generalitat. El Procicat hauria d’avalar, o no, l’obertura de centres comercials o teatres, més enllà de donar el vist-i-plau a les estacions d’esquí.

Durant la reunió del POCTEFA  s’ha deixat clar que a partir de dimarts els ciutadans francesos es podran moure per tota França, amb la única restricció d’un toc de queda que anirà de les 8 de la tarda a les 6 del matí, i que poden arribar al Principat

Mentrestant, al Principat s’està a l’expectativa amb un evident neguit i tensió. En una reunió celebrada aquest matí en el marc del programa de cooperació territorial POCTEFA, en la qual han participat entre altres la prefecta de l’Arieja i l’ambaixador de França a Andorra, la ministra d’Afers Exteriors, Maria Ubach, acompanyada per diversos membres del seu equip, ha reiterat la decisió de donar suport a la decisió francesa de mantenir les estacions tancades fins després de festes. La data encara és tota una incògnita.

En l’esmentada reunió, en què també hi han pres part consellers generals de la comissió legislativa de Política Exterior, s’ha parlat del 20 de gener com a possible data per obrir les estacions, però el cert és que mentrestant el primer ministre francès, Jean Castex, es reunia amb representants de les estacions franceses i s’hauria acordat, inicialment, posar en marxa els remuntadors a partir del 7 de gener sempre tenint en compte l’evolució de la situació epidemiològica. Durant la reunió del POCTEFA els representants francesos haurien agraït la “solidaritat” andorrana de no posar en marxa les estacions del Principat. I de fer-ho de comú acord i amb protocols equivalents amb França.

Durant l’esmentada reunió, en què s’han tractat qüestions com el projecte del Coprincipat monumental, també s’ha deixat clar que a partir de dimarts els ciutadans francesos es podran moure per tota França, amb la única restricció d’un toc de queda que anirà de les 8 de la tarda a les 6 del matí. Excepte en aquest tram horari, segons que s’ha deixat clar, no hi hauria limitació perquè visitants francesos puguin arribar al Principat a comprar-hi o a fer estada si així ho creuen escaient.

Etiquetes

Comentaris (25)

Trending