Espot lliga l’èxit dels tests a què Espanya i França siguin més flexibles amb les fronteres

El cap de Govern admet que el cribratge massiu a banda del valor científic en té un altre de reputacional i que es treballa amb els països veïns perquè tractin Andorra com si fos espai Schengen

-
-
“Estem treballant perquè (Espanya i França) ens puguin considerar com un país de l’espai Schengen.” El cap de Govern, Xavier Espot, ha assegurat en la posada en marxa del cribratge massiu d’immunització que els tests tenen un valor “científic i reputacional” i que s’està treballant amb França i Espanya, amb “contactes a nivell diplomàtic”, perquè Andorra no sigui sotmesa a nivell de fronteres a restriccions majors que les que imposi als seus ciutadans o als residents a la Unió Europea (UE). Espot ha defensat també que hi ha base legal per justificar que s’enviï un treballador a casa pel fet de donar positiu al test i ha sigut molt menys contundent alhora de tractar la possibilitat d’un passaport immunitari, tot i que ha reconegut que els científics han posat una proposta sobre la taula.

El màxim responsable governamental ha estat aquests dies visitant els punts de control de diverses parròquies i s’ha mostrat “orgullós” d’un “projecte de país” del qual “el nombre d’inscrits demostra que acabarà sent un èxit” tot i que es vol mirar de superar les 60.000 persones que hi ha ara registrades. Espot ha agraït i felicitat la capacita tot d’organització de les diverses institucions que participen del projecte i ha celebrat també la “solidaritat i empatia” dels voluntaris i les persones que nodreixen els laboratoris mòbils.

Enmig de la cinquena planta de l’aparcament vertical comunal de Prat de la Creu, que acull una de les zones on hi ha ‘stop labs’ a Andorra la Vella, Xavier Espot ha respost a diversos neguits. Ha parlat del suport legal que tenen les proves per enviar gent a casa en cas de donar positiu d’IgM; s’ha referit als passaports immunològics; ha carregat poc o molt contra l’oposició que exerceix el Partit Socialdemòcrata (PS) i, sobretot, s’ha esplaiat en el caràcter “reputacional” que té el cribratge, o que ha de tenir, en relació amb el turisme, els turistes, l’activitat econòmica, empresarial i comercial del país i la vinculació amb, especialment, els dos països veïns.

“Obligar (els turistes) a sotmetre’s a un test és una decisió que en cap cas no s’ha decidit; les coses s’han de fer pas a pas amb decisions ponderades i equilibrades i no decisions extremistes”, diu el mandatari governamental

“De les dificultats, de les tribulacions, sempre se n’extreuen coses i oportunitats per millorar”, ha afirmat el màxim responsable de l’executiu tot assegurant que espera que el cribratge permeti fer veure Andorra com “un país reputat, respectat i que en certa manera sigui un mirall per a la resta”, vist que difícilment altres països podran testar globalment tota la seva població. “Com a país turístic que viu del turisme és cabdal” que el Principat pugui donar una bona imatge de cara en fora i esdevingui, i Espot ha usat personalment l’expressió, un país ‘Covid free’. En aquest sentit, el cap de Govern ha explicat que serà més fàcil que els països deixin anar els seus ciutadans a indrets on se sàpiga que estaran segurs i dels quals podran tornar a casa nets de virus que no pas a d’altres sobre els quals hi hagi més dubtes.

Espot ha remarcat que s’estan fent gestions diplomàtiques, contactes a alts nivells, per tal d’aconseguir que Espanya i França “ens puguin considerar de l’espai Schengen” i així no imposin a Andorra més traves de les que puguin imposar als seus països homònims. Això sí, en totes les ocasions el mandatari governamental ha deixat clar que cada país, com Andorra mateix, segueix els seus propis passos i estratègies, que tenen en algunes ocasions matisos diferents. Espot també ha deixat clar que no hi ha voluntat de barrar el pas al país als turistes en funció dels resultats d’un test que eventualment es pugui fer o no. 

“Obligar a sotmetre’ls a un test és una decisió que en cap cas no s’ha decidit; les coses s’han de fer pas a pas” i ara per ara tampoc no poden travessar les fronteres els ciutadans dels països veïns. El cap de Govern ha assegurat que s’han d’adoptar “decisions ponderades i equilibrades i no decisions extremistes” i que els turistes el que han de veure és que “s’està fent i es continuarà fent una bona gestió” de la crisi sanitària i això els ha de voler portar a visitar el Principat. “No podem posar barreres tan estrictes i tan difícils” que puguin fer que els visitants, font primera de la generació de la riquesa del país, decideixin no venir a Andorra.

Arguments jurídics

Espot també ha parlat de les repercussions que pot tenir a nivell individual el test. El fet que un positiu d’IgM pugui enviar a casa un ciutadà que voluntàriament ha passat una prova la fiabilitat de la qual no és del tot demostrada ni demostrable. El cap de Govern ha diferenciat entre fer obligatòries les proves, per les quals considera que sí que hi hauria hagut la necessitat de promoure canvis legislatius, o aïllar una persona sospitosa de ser malalta. En aquest segon cas “no tinc clar que no tinguem l’empara legal”. O més encara, “hi ha arguments jurídics suficients” per sustentar que algú pot haver-se de quedar obligatòriament a casa.

Per al responsable de l’executiu “hi ha arguments jurídics suficients” per poder aïllar una persona arran d’un positiu en el test; en canvi, la targeta immunitària “és una mera proposta”

Segons el mandatari demòcrata, els decrets que desenvolupen la Llei general de sanitat empararien els aïllaments. No espera que ningú presenti batalla legal per aquesta circumstància ja que fins ara, ha vingut a dir, el confinament ha estat una simple recomanació i majoritàriament s’ha respectat. Tot plegat, però, Espot ha deixat dit que “no sabem què pot passar d’aquí quinze dies”. Tampoc és clar què passarà amb la targeta d’immunitat o passaport d’immunització que alguns dels científics promotors del cribratge massiu reclamen, exigeixen.

“És una mera proposta que serà objecte d’estudi”, ha afirmat Espot reconeixent que el suggeriment científic amb forma ja precisa està sobre la taula. “Són propostes, són suggeriments, i la decisió política la prendrà el Govern” tenint en compte aspectes científics però també legals, de drets fonamentals, atès que l’administració està vinculada “al principi de la legalitat” a banda de “criteris polítics” que també es tindran en compte alhora d’adoptar una decisió.



Martínez Benazet compareixerà; els crèdits tous poden esperar

El cap de Govern, Xavier Espot, també ha fet referència a un parell de qüestions vinculades a demandes fetes pel Partit Socialdemòcrata (PS). Sobre la publicació del llistat de beneficiaris (i refusats) de crèdits tous, Espot ha insistit que serà el Tribunal de Comptes, en una primera fase, qui fiscalitzarà tot el procediment. Ha recordat que potser en vista a clients i proveïdors no faria cap bé a les empreses que fos coneguda que han estat beneficiaris d’un crèdit tou, senyal que potser passa per dificultats. No obstant això, en una segona fase, ha reconegut Espot, que no serà mai abans de final d’any, si l’empresa o empresari beneficiat no retorna el préstec i, per tant, se n’ha de fer càrrec el Govern com a avalador i, per tant, el conjunt de la ciutadania, llavors sí que es podria plantejar la publicació de la relació d’empreses que no compleixin. En un altre ordre de coses, Espot ha informat que avui mateix el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha tramès a Sindicatura la seva voluntat de comparèixer la setmana que ve davant la comissió legislativa de Sanitat que presideix el socialdemòcrata Jordi Font. Espot ha explicat que en cap cas el titular de Salut no es va negar a comparèixer al Consell General, sinó que va al·legar que aquesta setmana, amb la posada en marxa dels cribratges massius, la seva tasca havia d’estar centrada en altres fronts. El cap de Govern, que ha recordat que Martínez Benazet ha fet dues trobades telemàtiques amb parlamentaris per exposar-los la situació del Cedre i el projecte dels tests d’anticossos, també ha explicat que en cap moment es va promoure la compareixença del ministre per escrit.



 

Comentaris (8)

Trending