El VPC torna a la lliga catalana després de jugar gairebé 40 anys a França

Tot i la voluntat de l'entitat de mantenir els vincles amb França amb l'escola de rugbi, des del país del nord se'ls ha negat poder fer-ho per no tenir cap equip inscrit

El president del VPC, Gerard Giménez, acompanyat del vicepresident, Jeannot Martinho, i la gerent, Andrea Dias
El president del VPC, Gerard Giménez, acompanyat del vicepresident, Jeannot Martinho, i la gerent, Andrea Dias

Canvi de rumb en l'àmbit esportiu en el VPC després que hagi decidit deixar la competició francesa i tornar a la lliga catalana. El canvi de normativa a la federació francesa en el tema de les llicències i la reestructuració de categories han provocat aquest canvi. A partir de la temperatura 2022-2023 disputaran la Primera Catalana amb l'objectiu de pujar de categoria.

Després de gairebé 40 anys jugant a França, el VPC abandona el campionat francès per tornar a disputar la lliga catalana. Així ho ha anunciat aquesta tarda el president de l'entitat esportiva, Gerard Giménez, en la que serà la gespa de la seva nova casa, Prada de Moles. El canvi de normativa a la federació francesa -on es reclama una majoria de jugadors amb llicència A (francesos) i només es permeten dues llicències B (europeus, on entrarien els jugadors del país) o una B i una C (per als extracomunitaris)- i la reestructuració de categories feien inviable la inscripció del VPC a la Regional 1.

“El que més mal em fa és que, per mantenir el lligam amb França hem volgut deixar l'escola sota la federació gal·la, i ens ho han denegat. No ens ho han permès i em fa mal”

Una decisió presa anit després de l'assemblea i amb el suport de la Federació Andorrana de Rugby. En aquest sentit, Giménez, tot i lamentar moltíssim la decisió, "vull creure que no ens han fet fora (la Ligue Nationale), però quan van fer la nova normativa no ens van tenir en compte. És una lliga privada, d'acord, però no ens han facilitat res", ha assegurat. De fet, ha indicat que "la normativa francesa amb els jugadors comunitaris era inflexible, i això feia que haguéssim de canviar 22 jugadors. La pretemporada comença la setmana vinent, i això és inviable". Aquesta poca antelació en què s'ha comunicat el nou reglament i que el termini per inscriure's en altres competicions acabava, han precipitat aquesta decisió. Un punt, el de les llicències, que podria tornar a planejar sobre l'entitat si arriben a la Segona Espanyola, on hi ha una normativa similar. De moment, però, com a mínim, tindran un any per veure com ho resolen, ja que a la federació catalana no hi ha cap limitació.

L’entitat ho ha intentat fins al final, primer negociant ells mateixos amb la federació francesa de rugbi i els organitzadors de la competició per poder obtenir una moratòria i, després des del Govern de la mà de la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, i el mateix cap de Govern, Xavier Espot, sense que cap de les vies donessin els resultats desitjats pel VPC.

El reglament de llicències, però no deixa de ser contravertit i és que, amb ell, la Ligue d'Occitanie, no ha acceptat un dels pilars bàsics i fonamentals de la Unió Europea, que és la lliure circulació de treballadors i persones, ja que dels 22 jugadors afectats, 17 sí que són de països o amb passaport comunitari. Tot i això, Giménez ha descartat emprendre accions legals. "Hem estat molts anys competint, i ho deixarem aquí; encara que els tribunals ens poguessin donar la raó", ha indicat el president.

Aquesta, però, no ha estat l’única decisió difícil que ha hagut de prendre el VPC en les darreres hores. La darrera ha estat a primera hora de la tarda, abans de la roda de premsa, quan França ha denegat la possibilitat que l’escola de rugbi s’inscrigui al país gal si no hi ha equip. “El que més mal em fa és que, per mantenir el lligam amb França hem volgut deixar l'escola sota la federació gal·la, i ens ho han denegat. No ens ho han permès i em fa mal", ha indicat el president de l’entitat”.

A més a més, també hi havia la problemàtica de la zona on els havien enviat a jugar a Montpellier, Perpinyà, entre altres localitats. "Vam fer una reclamació i no l'han tingut en compte, mentre que la d'altres equips, com el Tarascon, sí", ha apuntat el president.

Amb aquesta decisió, la temporada 2022-2023, el club competirà a Primera Catalana, amb l'opció de disputar la Divisió d'Honor catalana, que és la tercera categoria espanyola. No s'han marcat obertament objectius, però Giménez ha afirmat que "tenim qualitat suficient per a estar a Divisió d'Honor i poder lluitar per l'ascens a la segona divisió espanyola".

"La polèmica amb la copa ha quedat enrere, no s'ha de mirar enrere. El rugbi ha evolucionat a Espanya; la lliga catalana ens acull amb els braços oberts i que això queda com una anècdota dels nostres avis”

Un retorn a Catalunya que per alguns, els més veterans, no els hi portarà bons records amb "la famosa copa que van guanyar, però que no els hi van donar". De fet, això va ser el motiu que va provocar el salt del VPC de Catalunya a França. "Això ha quedat enrere, no s'ha de mirar enrere. El rugbi ha evolucionat a Espanya; la lliga catalana ens acull amb els braços oberts i que aicò queda com una anècdota dels nostres avis”.

D'altra banda, l'assemblea, per la seva part, va ser plàcida amb la participació d'una vintena de socis dels 176. Es va aprovar els comptes del curs passat, va nomenar a Andrea Dias com a nova gerent del club, i va fer un canvi estatutari que reflecteix clarament la vinculació del VPC amb Protecció Civil, posant a disposició de l'ens tots els jugadors i socis del club en cas de catàstrofe i que fossin necessaris com a voluntaris.

Etiquetes

Comentaris (9)

Trending