Som de Segona

L’FC Andorra aconsegueix l’ascens al futbol professional després de superar per 1-0 l’UCAM de Murcia i que el Vila-real B no passi de l’empat davant la Balompèdica Linense

A Segona A!!! L’FC Andorra ha aconseguit l’ascens de categoria en una nit màgica i de nervis a l’Estadi Nacional. Els tricolors han fet la feina. Amb un gol de Carlos Martínez al primer temps han complert la seva part del tracte: guanyar l’UCAM (1-0). El xiulet final ha donat pas a minuts d’expectació esperant el final del partit entre el Vila-real B i la Balompèdica Linense. L’empat final certifica matemàticament que els d’Eder Sarabia han fet història. La temporada vinent, jugaran al futbol professional.

Els jugadors tricolors han sortit al camp ben conscients del que estava en joc. I han dominat des del primer moment l’UCAM amb la fórmula habitual: tenint la pilota, movent-la i amb paciència per trobar l’escletxa en la defensa rival. I especialment insistents per la banda dreta, amb Altimira, una de les novetats a l’alineació, molt actiu. El primer avís, però, l’ha donat Marc Aguado, des de fora l’àrea, amb un xut centrat que Pedro ha pogut blocar (8’).

El mateix porter de l’UCAM ha salvat, minuts després, al 15’, el primer gol tricolor. Altimira ha marxat molt bé per banda dreta. En el mà a mà, però, no ha pogut superar Pedro, que ha tapat bé l’angle.

Carlos Martínez, a passada de Marc Fernández, ha marcat l’únic gol del partit i, amb el xiulet final, ha tocat esperar encara sobre la gespa uns llargs minuts per confirmar que el Vila-real B tirava la tovallola: la plaça d’ascens directe és de l’Andorra

La insistència tricolor ha continuat. I la d’Altimira. Al 26’, nova opció. En aquest cas, amb un xut mossegat però que ha donat més problemes dels que es podia imaginar a Pedro. Tan a prop ha estat l’autogol com el córner, on ha acabat finalment la pilota.

L’Andorra tenia clar que volia el gol. I quan no tenia la pilota, també ha apostat per pressionar en zones avançades si entenia que hi havia opcions de recuperar-la. I així ha arribat el gol. Carlos Martínez i Marc Fernández s’han coordinat a la perfecció per anar a buscar els dos defenses i han forçat l’error en la sortida. El corberenc l’ha recuperat i ràpidament ha assistit el mataroní perquè aquest, sol davant Pedro, no perdonés. 1-0. Desena diana, per cert, de la temporada per a Martínez.

Era el minut 31 del partit. L’Andorra feia la feina. I, en aquell moment, el Vila-real B no. Només empatava. Per tant, es donava la carambola que conduïa cap a l’ascens. Al descans, així era. El somni semblava proper, però restaven encara 45 minuts més.

L’inici del segon temps ha mantingut la tònica de control tricolor, però amb una falta d’encert en la passada final que ha esguerrat algunes opcions de perill per als locals. L’equip ha volgut continuar fent un futbol de possessió, també confiant que el rival, ni que fos per l’honor, avancés línies i arrisqués més, fent aparèixer més espais al darrere. El temps anava passant. Als dos camps. Una estranya sensació, barreja d’esperança, nervis i expectació, anava apareixent tant a la graderia com al terreny de joc.

WhatsApp Image 2022 05 21 at 10.39.36 PM
Ratti i els altres jugadors han esclatat d'eufòria un cop confirmat l'ascens.

Calia un segon gol per acabar de lligar els punts i poder esperar amb més tranquil·litat, però costava. I quan s’ha tingut el porter Pedro ha tornat a aparèixer. Al 74’, ha evitat el segon, de Carlos, que havia rematat a la perfecció una centrada d’Altimira des de la dreta. Aquest jugador també ha estat ben a prop del 2-0, però ha rematat desviada la passada que li ha fet, des de l’esquerrà Martí Vilà.

L’esperada sentència no arribava i, un cop més, l’Andorra ha hagut de mostrar la cara que potser menys li agrada però que també ha demostrat que no se li dona pas malament: la de l’ofici, la de saber aguantar un marcador a favor. Han estat uns darrers minuts de nervis, més que no pas d’ensurts perquè s’ha sabut defensar amb la pilota. Així, s’ha donat molt poques opcions al rival per apropar-se amb perill. La tensió, però, era evident. Fins al xiulet final. Llavors, tocava esperar. En aquell moment, el Vila-real B i la ‘Balona’ empataven a zero.... Tocava treure el transistor.

WhatsApp Image 2022 05 21 at 10.20.20 PM
Jugadors i aficionats esperen el final del partit a Vila-real B.

Minuts d’espera, fins que la notícia s’ha confirmat. Les taules no es movien. L’empat del Vila-real B certificava matemàticament que, la temporada vinent, Andorra tindrà futbol de Segona A. El projecte Piqué fa un pas més. I aquest, de gegant. I s’ha celebrat sobre la gespa com tocava. Amb una eufòria desfermada i els jugadors sent ovacionats pels més de 3.000 seguidors que s’han donat cita en una nit que ja ha passat a la història de l’esport del Principat.

Camp: Estadi Nacional. 3.130 espectadors.
FC ANDORRA (1): Ratti, Morer, Roger Riera (Diego, 77’), Pastor, Martí Vilà, Altimira (David Martín, 77’), Aguado, Héctor Hevel (Riverola, 77’), Iván Gil (Bover, 63’), Marc Fernández i Carlos Martínez (Manu Nieto, 87’).
UCAM MURCIA (0): Pedro, Tekio, Charlie Dean, Chacartegui, Farrando, Moi Delgado (Diego Iglesias, 46’), Armando (Gabri, 77’), Fullana (Abenza, 84’), Liberto (Josema, 77’), Xemi (Moyita, 70’) i Rubén Mesa.
Àrbitre: Orellana Cid (Andalusia). T.G.: Pastor / -.
Gol: 1-0, Carlos Martínez (31’).