Serni Ribera torna a proclamar-se campió de Catalunya sub-14 d'escacs

La competició, disputada a Salou, ha suposat la tornada de la delegació andorrana als tornejos presencials

La delegació andorrana al campionat de Catalunya d'escacs.
La delegació andorrana al campionat de Catalunya d'escacs. ESCACS ANDORRA

Serni Ribera s'ha proclamat campió de Catalunya d'escacs en categoria sub-14 per segon any consecutiu. El campionat ha suposat, per a la majoria de participants, la tornada a la competició després de l'aturada per la pandèmia de coronavirus. El torneig s’ha pogut realitzar de manera presencial i complint tots els protocols a Salou.

La delegació andorrana ha estat formada per vuit representants del GEVA-CEA, Josep Mª Ribera Veganzones i Àlex Alcón Llosada a la categoria sub18/20, Marc Martínez Gámiz, Jaume Alcón Llosada i Ariadna de la Riva Real a sub16, Serni Ribera Veganzones a sub14 i Andria Ercoli juntament amb Jana de la Riva Real a sub12. El torneig,  presentava diversos reptes com la tornada dels andorrans després de passar un any gairebé en blanc pel que fa a les competicions presencials. És cert que tots ells han jugat regularment per internet però no cal oblidar que en aquest cas s’utilitzen ritmes ràpids i per tant l’estil de joc que s’utilitza a les partides és més intuïtiu i especulatiu, res a veure amb els escacs tradicionals. Això pot suposar un problema a l’hora de tornar a la competició ja que es poden agafar hàbits que són negatius en els escacs clàssics.

També era una incògnita el nivell real dels jugadors. Després d’un any sense competicions era clar que tots havien estudiat i preparat moltes coses noves, per tant el nivell podia haver variat ostensiblement en un any. Calia centrar-se i esperar sempre coses noves en les partides de les que prèviament no es tenia informació. L’altre problema és l’esforça maratonià que suposa un esdeveniment d’aquestes característiques. Són nou partides en només sis dies. És cert que són joves i ho aguanten, però sobretot quan el seu estat de forma és bo gràcies a la pràctica continuada i en aquest cas el ritme de tornejos era zero. Això implica que en un torneig important cal tornar a recuperar les sensacions de joc i confiança davant el tauler i evidentment no és gens senzill.

Serni Ribera va tornar a ser el millor en la seva categoria i confirma la seva progressió amb un augment considerable d’ELO i que posarà a proba en el Campionat d’Espanya de la categoria que inicialment està previst disputar-se a Salobreña (Granada) al mes de juliol. Pel que fa a la categoria sub18/20 (categoria fusionada) l’actuació dels andorrans, Àlex Alcón i Josep Mª Ribera, ha estat molt bona acabant amb sis punts i ocupant els llocs 8è i 10è de la classificació respectivament.

Pel que fa a sub16 l’Ariadna de la Riva (30è) i el Jaume Alcón (31è) van acabar amb la mateixa puntuació, 4½ punts, mentre que en Marc Martínez (39è) ho va fer amb mig punt menys, 4. L’Ariadna va jugar un torneig molt sòlid on la majoria de rivals tenien un ELO superior. Va anar de menys a més i fins i tot va desaprofitar avantatge en algunes partides. La seva millora d’ELO, més de 70 punts, ho diu tot i per tant el retorn a la competició va ser molt bo acabant, a més, com a tercera noia de la classificació general. A la categoria sub12 l’Andria Ercoli va finalitzar en el lloc 34è amb 5 punts i la Jana de la Riva en el 55è amb 4. L’Andria va tenir un torneig molt irregular, fruit de la manca de competició en el darrer any. Amb el seu estil incisiu i tàctic va disposar d’avantatges decisius en moltes partides, però degut a la precipitació va desaprofitar moltes posicions. Quan controla millor els seus impulsos i utilitza el temps de manera rigorosa els seus resultats milloren i ben segur que de cara a properes competicions es pot treballar per fer-ho.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending